cover
建筑设计,居住建筑,独户住宅,#wood architecture

Casa Roy丨Taillandier Architectes Associés

Taillandier Architectes Associés,Release Time2024-04-15 09:42:00

Project information

Project Name: Casa Roy

Adress: Bagergue, Espagne (Spain)

Client: Private Client

Architect: TAA Toulouse | Associated Head of project: Francisco Prado

Surface: 232 m²

Delivery date: April 2024

Photograph : Roland Halbe

TAA presents you one of its recent projects: « Casa Roy », the renovation and elevation of an existing house, with a division into two apartments in Bagergue (Spain).

Located in the village of Bagergue at an altitude of over fifteen hundred meters, "La casa Roy" is a typical Val d'Aran house. In direct confrontation with the Romanesque church, listed as a World Heritage of Humanity Site by Unesco, like all the others in the valley, the project was discussed by several commissions and publics before it could go ahead. The house is set back from the main street, "Calle Major", creating a small square where the village's herds could drink. Legend has it that Casa Roy was built on the site of the oldest prehistoric hut in the Val d'Aran.

The building was raised to create two apartments for the same family. The ground-floor apartment keeps the historic entrance and doorway, but the night and day areas are reversed from the original house layout. In contrast to the original layout, the bedrooms are on the ground floor, while the living room and kitchen are upstairs, to benefit from more natural light and views over the garden of the "El jardi del pomers" restaurant.

Due to the topography of the site, the upper apartment is accessed directly from the rear lane at the first floor level. The first floor is divided equally between the lower and upper apartments. Half of it, dedicated to the upper apartment, is used to create the entrance with its thermal lock, the guest bedroom and bathroom, and the laundry room. The second floor is dedicated to the children's bedrooms, with a shared bathroom, with the staircase separating the bedrooms from the living room and kitchen.

The living room practically opens onto a triple-height, fully-glazed facade offering a breath-taking view of the church and the valley. The block formed by the fireplace and the staircase to the master bedroom links the living space with the sleeping area of the children's bedrooms. The master suite is settled directly under the roof, with second-day lighting from a large bay window opening onto the living room, and from dormers limited to three by town planning regulations.
As the living room could not be fitted with a balcony or terrace - according to the village's architectural regulations - the decision was made to create a fully retractable bi-fold window, enabling the entire living room to be converted into a terrace.

As the living room could not be fitted with a balcony or terrace - according to the village's architectural regulations - the decision was made to create a fully retractable bi-fold window, enabling the entire living room to be converted into a terrace.

The stone of the façade was renovated and the ones remaining from demolition were reused for the elevation. Existing openings were retained in the lower apartment. New double-glazed wooden frames replaced all the retained windows. The interior wooden shutter system specific to the existing house was retained and reproduced for the new windows.
The interior materials are local: the timber for the roof structure comes from the surrounding forests, the furniture is in light oak, as is the parquet flooring, and the stone in the bathrooms is blue stone from the Val d'Aran quarry.

Product gallery
f627b88243f48ff8a588.jpg
10166410d214775b331f.jpg
7b0945a8e1a4975bea49.jpg
3804b59190b45199e186.jpg
4b0c05faa954e298319f.jpg
82113a6ee7c464eb90b8.jpg
e3a58ea885c480287308.jpg
76ca4bacdf4459c9ae46.jpg
8bddac0e29e4bc1bdbc9.jpg
9d846a27c6f41ddb3089.jpg
62151bdb6b14dcaaebb2.jpg
fe4f63d12fb4d67a6832.jpg
98f72428a6644d5b6de0.jpg
63a5802dd73468fac9cd.jpg
093cbfedd4e4992a0414.jpg
9a41c47d840480691d48.jpg
c7764b9e7e84343a7845.jpg
ac44ab9d0d040d89ab72.jpg
2158c4dc6594cf788848.jpg
2574692837e4a219ec07.jpg
tag
#wood architecture
Comment
More similar topics
建筑设计,居住建筑,房子,#Thai architecture

Southwest House丨TANTAI ARCHITECTS

建筑设计,居住建筑,住宅综合体,#collective housing

Campmas丨Taillandier Architectes Associés

建筑设计,居住建筑,独栋别墅,#trees preservation

House in Red丨estudio_entresitio

More projects published by the author
建筑设计,居住建筑,住宅综合体,#collective housing

Campmas丨Taillandier Architectes Associés

建筑设计,居住建筑,经济适用房,#collective housing

Melrose丨Taillandier Architectes Associés

建筑设计,居住建筑,经济适用房,#collective housing

Les Jardins de Pouvourville丨Taillandier Architectes Associés

Most popular
室内设计,餐饮空间,餐厅,#餐厅,#艺术空间,#甜品店

MOFUN

建筑设计,居住建筑,独户住宅

House with 5 retaining walls | 武田清明建築設計事務所

室内设计,酒店设计,度假酒店

石梅湾威斯汀度假酒店(The Westin Shimei Bay Resort)丨杨邦胜设计集团

Award(0)
Report(0)

Complete resource information

Help centerSearch for the projects and resource party you need around the world

Contact us

Report

Back to top