cover
建筑设计,居住建筑,公寓,#farmhouse renovation

Ecrin des Minimes丨Taillandier Architectes Associés

Taillandier Architectes Associés,Release Time2024-03-22 09:42:00

Project information

Adress: 28 Avenue Frédéric Estèbe, 31200 Toulouse

Client: Edouard Denis Immobilier

Architect: TAA Toulouse

Associated Head of project: Nicolas Wojcik

Works supervisor: Jean Pinsson

Works supervisor assistant: Bastien Amiel

Surface: 1 219 m²

Cost: 2 M€

Delivery date: March 2024

Located in the Minimes district, between the Canal du Midi and the Barrière de Paris neighborhood, the site forms a corner between avenue Frédéric Estèbe and rue Mengaud. The ground floors of the buildings along avenue des Minimes, mostly ranging from one to three storey buildings, are mainly occupied by shops. Avenue Frédéric Estèbe, on the other hand, has a marked residential character, with two to four-storey buildings as well as ground-floor houses or old Toulousaines that have recently been raised. A network of residential streets runs perpendicular to avenue Frédéric Estèbe, offering a variety of architectural styles, from beautiful Toulousaines with gardens to pavilions from the 1940s, and small post-war buildings as far as rue Negreneys.

On this plot stands a former farmhouse dating from the second half of the 18th century, oriented perpendicularly to the avenue and opening its main façade to the south, onto the heart of the block, thus drawing its gable along Avenue Frédéric Estèbe. The building comprises a main dwelling and two successive extensions, the first in masonry and the second in wood.

The project consists of the construction of a four-storey multi-family housing building, including the rehabilitation of part of the old farmhouse, as well as a new-build extension and elevation. The building is aligned with avenue Frédéric Estèbe and rue Mengaud. The main objective here is to preserve the remarkable facades of the existing farmhouse, in particular its main south-facing facade, with its openings overlooking the garden. The latter will be preserved, creating a gap into which the building's vertical circulation system is woven, providing a visual breakthrough to the heart of the block. The existing facades will be restored, and new openings created, while preserving their materiality and architectural elements (stringcourses, cornices, ...).

The project consists of a single building distributed by an open-air vertical circulation. The apartments in the building's south wing are accessible from the external circulation, while the other apartments are served by an enclosed corridor. Pedestrian access is from Avenue Frédéric Estèbe. Access to the underground parking lot is via rue Mengaud.

The building comprises three volumes of different shapes and heights. The first volume corresponds to the former farmhouse, with all facades preserved except for the east gable. The second, along rue Mengaud, rises to 7m to the eaves. It extends and enhances the first extension of the farmhouse, and preserves the façade on rue Mengaud. It features a mono-pitch roof, giving the apartments facing south onto the heart of the block generous headroom. The third volume, along avenue Fréderic Estèbe, with a height of 12 meters to the eaves, is anchored on the south-western part of the plot, capping the volume of the former farmhouse and spanning the external vertical circulation, thus preserving the southern facade of the restored building. Its gable roof reflects the architectural vocabulary of the farmhouse.

The accompanying space at the heart of the block is designed to create a high-quality communal area, as well as gardens for the ground-floor apartments.

The choice of Corten steel for the facades of all the volumes created reflects a desire to work with a material whose hue blends perfectly with the brick and pebble walls of the farmhouse façades, and gives the project a resolutely contemporary character. The facades are composed of a metal skin featuring solid Corten steel panels, fixed horizontal louvered panels and accordion shutters for the windows and loggias.

The use of a single material throughout the project underlines the clear, coherent legibility of the building in this heterogeneous surrounding context. Similarly, the use of light materials such as metal enhances the historic character of the old farmhouse. The facades of the existing building are cleaned, stripped of surface plaster and repointed to reveal the brick and pebble composition. Some existing openings are bricked up, while others will be created. Particular attention is paid to the junction between the farmhouse facade and the Corten steel elevation, which will be hollow-jointed to reveal the junction of the two different construction processes. The whole project follows a precise layout, the rhythm of which remains constant over the entire length of the façade.

Product gallery
85a64fea940449baaf3d.jpg
c869169a84540a8977fe.jpg
46e1e0bcb5d41eda1ee4.jpg
dfd90306f5a4c719a918.jpg
f88fc2b78b54b67ba59e.jpg
b51d32a20bf4cf0b3f45.jpg
930daac4b8a4edd92ced.jpg
2452242720b4271a8ec4.jpg
e9ad88072f3498582027.jpg
638af56744241e0a83a5.jpg
76c72e925ab4eac9de64.jpg
c24ea91851c4fc39956d.jpg
74089744da94bdb8745d.jpg
eaf88a76f864a63aaced.jpg
0d88325bb2a4f2c82447.jpg
3f2b0c19a8c46d48e668.jpg
tag
#farmhouse renovation
Comment
More similar topics
建筑设计,办公建筑,企业总部,#site with odd shape

Chrome Company HQ丨JYA-RCHITECTS

建筑设计,医疗建筑,医院,#摩洛哥风格

丹吉尔大学医院 | Hajji & Elouali + Architecturestudio

建筑设计,室内设计,居住建筑,# minimalism

Landscape Living丨Kragelj Design + Workplace

More projects published by the author
建筑设计,居住建筑,独户住宅,#wood architecture

Casa Roy丨Taillandier Architectes Associés

建筑设计,居住建筑,公寓,#farmhouse renovation

Ecrin des Minimes丨Taillandier Architectes Associés

建筑设计,办公建筑,办公大楼,#contemporary

Dubarry Offices | Taillandier Architectes Associés

Most popular
室内设计,餐饮空间,餐厅,#餐厅,#艺术空间,#甜品店

MOFUN

建筑设计,居住建筑,独户住宅

House with 5 retaining walls | 武田清明建築設計事務所

室内设计,酒店设计,度假酒店

石梅湾威斯汀度假酒店(The Westin Shimei Bay Resort)丨杨邦胜设计集团

Award(0)
Report(0)

Complete resource information

Help centerSearch for the projects and resource party you need around the world

Contact us

Report

Back to top