cover
建筑设计,教育建筑,校园,#幼儿园

Kashimada Nursery | Terrain Architects

Terrain Architects,Release Time2024-01-18 10:20:00

Project information

Project Name: Kashimada Nursery

Completion Year: 2022

Gross Built Area: 1219.06m2

Project Location: Shimohirama 1-10, Saiwai-ku, Kawasaki, Kanagawa, Japan

Program / Use / Building Function: Nursery 

Lead Architects: Ikko Kobayashi + Fumi Kashimura / TERRAIN architects

Structural Design: Ryotaro Sakata Structural Engineers

Equipment Design: Architectural Energy Research Institute

Landscape Design: HUMUS

Contractors: Satohide Corporation 

Photo Credits: Yuichi Higurashi (photo 1- 20)

                         Shinkenchiku-sha (photo sk2210-1, sk2210-2)

Photographer’s Website: https://higuphoto.com

Office Name: TERRAIN architects

Office Website: https://terrain-arch.com

Social Media Accounts: Facebook - TERRAIN_architects
(
https://www.facebook.com/profile.php?id=100063663182647)

Instagram – terrainarchitects
(https://www.instagram.com/terrainarchitects/)

Contact email: terrainweb@terrain-arch.com

Firm Location: Japan

版权声明:本链接内容均系版权方发布,版权属于Terrain Architects,编辑版本版权属于设计宇宙designverse,未经授权许可不得复制转载此链接内容。欢迎转发此链接。

Copyright Notice: The content of this link is released by the copyright owner Terrain Architects. designverse owns the copyright of editing. Please do not reproduce the content of this link without authorization. Welcome to share this link.

This nursery project is located in Kashimada, an area in the suburbs of Tokyo, known for attracting many families with children, adjacent to an industrial zone surrounded by residential towers. The site sits between a busy road and a pedestrian path full of greenery in great use by the locals, and is surrounded by different public facilities such as a fire station, waterworks bureau, and housing estates. The two stories wooden building was constructed in a former water distribution facility site, avoiding the circular foundation remains of the surge tank. From the adjacent green pathway featuring large deciduous trees and benches, one can experience the sight of children playing in the playground, activities taking place on the terrace, and the interaction between parents and children during drop-off and pick-up time, where from the nursery, one can observe the elderly individuals taking walks and children from other nurseries on their stroll. It aims to become a nursery which would inherit the past history while developing with the local community.

© Yuichi Higurashi© Yuichi Higurashi© Yuichi Higurashi© Yuichi Higurashi© Yuichi Higurashi

Through our experience of undertaking several projects in Uganda, where standard material dimensions are limited, we have realized that the specific dimensions of wooden structures we derived from Ugandan standards (3 meters, 4.5 meters and 5 meters) could also prove effective in nursery architecture. After spending an extended period with young children, we found that the specific dimension/area created by the combination of 8 tatamis (hachijyo-ma) matched well with their body size and their movement close to the floor. Each nursery rooms are consisted of four of these hachijyo-mas surrounding the central pole column, shifted for 3,640mm (length created by two tatamis; futa-ma) from each other, forming a windmill plan.

© Yuichi Higurashi© Yuichi Higurashi© Yuichi Higurashi© Yuichi Higurashi© Yuichi Higurashi

This sequence of futa-mas creating a gentle space, felt like an essential dimension that resonates with the sensory experience in the field of childcare.

 Furthermore, each four nursery rooms share a room referred to as the “Junk-Box”. This is a space that inherits the essence of the teaching materials storage from the public nursery school, before relocation. It is a space where small dimensions accumulate, such as mechanisms for easily taking out stationeries and picture books from both inside and outside the storage area, as well as heights that are visible to children but not within their reach. In addition, other services such as toilets are also included in this space, and it will also function as a pathway connecting two nursery rooms.

© Yuichi Higurashi© Yuichi Higurashi© Yuichi Higurashi© Yuichi Higurashi© Yuichi Higurashi

The whole structure consists of two buildings with a windmill-like, single-sloped roof connected at the center, having an entrance on the ground floor and a space for reading picture books on the first floor joining the two buildings.

© Yuichi Higurashi© Yuichi Higurashi© Yuichi Higurashi© Yuichi Higurashi© Yuichi Higurashi

The configuration consists of two buildings in the same size connected by a narrow section. Each building is structurally independent applying the same structural mechanism. By strategically placing load-bearing walls around the “Junk-Box”, which functions as a storage space or a core service space, a space has been created where one can experience the connection between outdoors and indoors, as well as between gardens, pathways, and nursery rooms. Instead of confining the movement of children with immovable walls, the presence of the framework is utilized in way that gently suggests movements and places, using structural elements such as logs and beams. 

© Shinkenchiku-sha

© Shinkenchiku-sha

Detail plan © Terrain ArchitectsElevation © Terrain ArchitectsPlan 1F © Terrain ArchitectsPlan 2F © Terrain ArchitectsSection © Terrain Architects

Product gallery
abadd5852d64a74bb9ae.jpg
tag
#幼儿园
Comment
More similar topics
建筑设计,居住建筑,房子,#Thai architecture

Southwest House丨TANTAI ARCHITECTS

建筑设计,居住建筑,住宅综合体,#collective housing

Campmas丨Taillandier Architectes Associés

建筑设计,居住建筑,独栋别墅,#trees preservation

House in Red丨estudio_entresitio

More projects published by the author
建筑设计,教育建筑,校园,#幼儿园

Kashimada Nursery | Terrain Architects

Most popular
室内设计,餐饮空间,餐厅,#餐厅,#艺术空间,#甜品店

MOFUN

建筑设计,居住建筑,独户住宅

House with 5 retaining walls | 武田清明建築設計事務所

室内设计,酒店设计,度假酒店

石梅湾威斯汀度假酒店(The Westin Shimei Bay Resort)丨杨邦胜设计集团

Award(0)
Report(0)

Complete resource information

Help centerSearch for the projects and resource party you need around the world

Contact us

Report

Back to top