cover
建筑设计,居住建筑,独栋别墅

Villa Rossi丨G. Studio

ComunicArch,Release Time2023-12-12 10:20:00

Project information

Project Name: Villa Rossi

Client: Private

Location: Banchette, Ivrea, Italy

Architectural Design: G. Studio

Structural Engineer: ! Eng. Gianfranco Angera – Ivrea, Italy"

Environmental & MEP Engineering: ! Stefano Fantucci – Polytechnic University of Turin"

Original Energy Class: Not Classified

Energy Class after Restoration: B

Project and Execution: 2020-2023
Project and Site Management: G Studio (Enrico Giacopelli with Cristina De Paoli) – Turin

Energy Analysis: Stefano Fantucci – Polytechnic University of Turin

Plant Engineering: FAPA Engineering – Turin

Structural Calculations and Safety: Eng. Gianfranco Angera – Ivrea, Italy

Construction and Restoration Works: F.lli Perino Company – Ivrea, Italy

Light Carpentry Works: Rolla Company – Albiano di Ivrea, Italy

Acacia Parquet: Tolin Parquets - Torre San Giorgio, Italy

Window Restoration and Carpentry Works: Bertoldo Carpentry – Vidracco, Italy

Special Insulation Products: Infinite R™ PCM, E4e – Arvier, Aosta  Italy

Aerogel: AMA Aeropan

Cork Products and Blowing Insulation (Supplier): Centro dell'Isolamento – Villarbasse, Italy

Cork: Tecnosugheri Korkpan and Korkgran tostato

Pyrolytic Glass: AGC Flat Glass Italia S.r.l. – Cuneo, Italy

Ceramic and Sanitary Products (Supplier): Habitat + – Turin, Italy

Ceramic Products: Florim, Ceramica De Maio

Sandstone Sunshades: CEIPO – Chiusi, Italy"                          

Site Area: 2,065.5 sqm

Covered Area: 283 sqm

Gross Usable Area on the Underground Floor: 194 sqm

Gross Usable Area on the Ground Floor: 113 sqm
Press Office: Cristiana Chiorino - Laura Milan

M. +39 3483169465

M. +39 347970709036, Via Belfiore, 10125 Turin, Italy

Villa Rossi has been included in the List of World Heritage Buildings of the UNESCO Site 'Ivrea, Industrial City of the 20th Century' since 2018

Located in the heart of Ivrea, the modern industrial city founded by Adriano Olivetti, Villa Rossi is included within the buffer zone of the UNESCO World Heritage site "Ivrea, Industrial City of the 20th Century." Architect Enrico Giacopelli from G Studio was tasked with leading the restoration project. The primary challenge was to introduce cutting-edge solutions to improve the building's energy efficiency without compromising its original aesthetics.


The villa is part of a group of four villas commissioned in 1959 by senior executives of Olivetti to the Office of Employee Housing Consultation (Uccd), under the guidance of Emilio Aventino Tarpino, and it fully embodies the new architectural language of the Office with flat roofs, loggias, sunshades, and cladding in various-sized and -toned sandstone. This style aligns with the evolution introduced by Eduardo Vittoria in Ivrea, featuring buildings with vibrant colored sandstone surfaces, in contrast to the more purist previous industrial architecture.


Located on the Banchette hills, at the entrance to the rationalist sequence of works along Via Jervis, facing the park designed by Pietro Porcinai for the Olivetti Office Building, the villa cleverly utilizes the complex topography of the land to determine the arrangement of volumes. It is spread across two levels, with the upper floor dedicated to living spaces and the lower floor reserved for services, including a game room and a garage. The load-bearing structure consists of central pillars and reinforced concrete perimeter walls, seemingly irregularly arranged but functionally rational.


The fronts of the first floor and the ground floor of the west head are covered with sandstone blocks of different sizes and tones. The south and west facades are adorned with four pearly white glazed terracotta sunshades, adding an elegant touch to the living room loggia. A significant element is the property's boundary wall, approximately 65 meters long, featuring a bas-relief inspired by the famous Olivetti logo, the Greek spiral designed by Marcello Nizzoli in 1954. The windows adopt the "Wagner system," an avant-garde technology introduced in the early 20th century, characterized by two hinged frames and 3mm single glass to create an interstitial space for improved thermal and acoustic insulation.


In 2020, after serving as the client's family residence for over fifty years, Villa Rossi was entrusted to G Studio for a project to adapt it to contemporary needs. The project primarily focused on the conservative restoration of the facades, sunshades, metal components, and the boundary wall. The sandstone facades were restored, and damaged glazed terracotta elements were replaced with fortuitously sourced pieces.


The interior of the villa underwent limited changes, with a focus on rationalizing the spaces to meet contemporary requirements. The most significant changes involved the flooring, with the replacement of asbestos-containing ceramic and linoleum coverings with acacia parquet floors. The original custom furnishings were preserved and restored, contributing to the building's authentic character.


However, the most significant challenge of the project was energy improvement. The goal was to bring the building to Class B energy efficiency, while respecting the architectural characteristics as much as possible and minimizing the visual impact of the interventions. Insulation was enhanced with cork in the exterior walls and correction of thermal bridges. The original windows were restored and equipped with new low-emissivity glass. The roof was revised to improve comfort, featuring a new stratigraphy, PCM panels, and optimized air circulation.


In summary, Villa Rossi in Ivrea represents a balanced harmony between preserving historical features and innovating in energy efficiency, demonstrating that the past and the future can coexist harmoniously within a single building. This project is a successful model in the field of restoration and sustainable adaptation of 20th-century buildings, with significant implications for architectural heritage preservation.


Architect Enrico Giacopelli's work on Villa Rossi is a successful example of conserving, enhancing, and managing 20th-century architectural heritage. This approach not only adheres to UNESCO guidelines but promotes an active preservation strategy that involves the client and encourages awareness and responsibility in the conservation and restoration process.

Product gallery
195f1f6e0d44fc1a9fcb.JPG
406b8cf269e4b54835b7.jpg
8ee1672eb4a4df28be6f.jpg
06a05aa1fc84af5b1fe0.JPG
cf0f925300d491b85d07.JPG
abf45e9b32a457cb93a2.JPG
281e303688645dca6d18.JPG
18a660950e041ab9697a.JPG
5fd5f2d90f94f9ea1fd2.png
f71b13683d74b69af298.JPG
d43cc56e0e84a5994984.JPG
cd29345caff4884b1aab.JPG
8f60e4b1b9842239ab74.png
fb734af44c4490088c54.png
4e0fafa75bd40ad980c1.png
6cec1816c474b92ab473.png
Comment
More similar topics
建筑设计,居住建筑,独栋别墅,# Sustainable,#Embrace the Nature

House of Greens丨4site architects

建筑设计,居住建筑,公寓,#Tallest Residential Building in Brazil,#城市地标

Ícone Planeta丨Königsberger Vannucchi

建筑设计,居住建筑,独栋别墅,#Embrace the Nature

Flanders House丨SAOTA

More projects published by the author
建筑设计,居住建筑,经济适用房,#Transformation

Former Olympic Village in Turin丨ComunicArch

建筑设计,居住建筑,独栋别墅

Villa Rossi丨G. Studio

Most popular
室内设计,餐饮空间,餐厅,#餐厅,#艺术空间,#甜品店

MOFUN

建筑设计,居住建筑,独户住宅

House with 5 retaining walls | 武田清明建築設計事務所

室内设计,酒店设计,度假酒店

石梅湾威斯汀度假酒店(The Westin Shimei Bay Resort)丨杨邦胜设计集团

Award(0)
Report(0)

Complete resource information

Help centerSearch for the projects and resource party you need around the world

Contact us

Report

Back to top