cover
建筑设计,景观设计,居住建筑,住宅别墅,宿舍,#已建项目

CASA ESTUDIANTES丨BRUTAL+Taller de Arquitectura

tallerbrutalmx,Release Time2023-10-08 15:11:30

Project information

LOCATION México – Ensenada, Baja California

DESIGNER BRUTAL

PROJECT YEAR 2022

PHOTOS BY Francisco Palacios

 

CREDITS:

Design and landscape

BRUTAL Taller de Arquitectura.

-Andrea Carolina Meza Román-José Mascareño Ramos

Construction

-ROCCA Arquitectura

Photography

-Francisco Palacio

Structural Engineer

-Daniel Guerra Palos

Casa Estudiantes offers a place for 16 students from foster care to cohabit and continue their university studies. The double staircase connects the main spaces for eating, working and resting. The exterior is surrounded by terraces and planters that help clean and refresh the air inside. Pigmented cement covers the walls matching the color of the natural adoblock. The composition of volumes and finishes follows the conceptual idea of a house, linking a residential area to a commercial area and allowing its inhabitants to identify it as their home.

 

DESCRIPTIVE MEMORY

Rancho Santa Martha, is a Casa Hogar that provides studies to low-income children, Casa Estudiantes is the lodging for them to continue their university studies. The architectural program is as follows; Women's room with bathroom, men's room with bathroom, living room, kitchen, dining room, caretaker's room with bathroom, laundry room and parking. The property is 13 meters on a secondary street and 16 meters on a primary street, with a 15-minute walk to the university, close access to bus stops and grocery stores, it is the ideal location for the development of the project.

 

The program included 4 bunk beds per room and a Queen bed for the caretaker’s room, comfortably accommodating a maximum of 18 people, so we took great care of the feeling of overcrowding. To this end, all the spaces were given high ceilings. The rooms have independent terraces and planters that help keep the air clean and fresh; the main axis are the stairs, connecting all the spaces, uniting them visually and working as a passive stack ventilation, keeping the house fresh.

 

One of the most important indications was that the men's and women's rooms were not directly connected, this to avoid any incident that represented a risk for the young people and the people in charge. The solution, two independent stairs that are located in the same space, but in opposite directions, keeping access to the women's stairs in front of the caretakers room and the men going up first to the study and then to their room, connecting the spaces and promoting coexistence without neglecting the safety of all its inhabitants.

 

We seek the greatest economic and constructive simplicity that will be integrated into the concept of the project. This is because it was built through donations. The walls are made of brown adoblock and common block covered by a plaster of the same color, the finish is thick and rough with the intention of not requiring maintenance and achieving a natural appearance. All the plants are from the region, some natives and others adapted for years to the local climate, so they need minimal watering and can support some native wildlife. The interior floors are made of polished concrete and the exteriors are made of earth and gravel, permeating rainwater to the subsoil and keeping the building cooler without solar reflection.

 

We took great care of the scale of the building as well as its urban impact in terms of materials and colors, being the only three-story building in the area, we wanted it to integrate into its surroundings from the first day it was completed, for these reasons the staggered construction moving away from the main avenue and with the minimum of solid perimeter fencing, only in the spaces where greater privacy is needed, the rest was covered with mesh and vines, taking care of the visual scale of the pedestrians who cross its sidewalks. The facades are covered by different planters that emphasize the staggering of the building, embellish the interior views of windows and cover its facades, protecting from the sun and bathing its walls with vines, shrubs, flowers and regional agaves, all low maintenance and with a system of irrigation, giving the building different colors each season. We firmly believe that gardens are an indispensable part of architectural work, which is why they are anchored to the structure of the project and to the basis of how Casa Estudiantes is inhabited.

Product gallery
42e81b5b5c243de87d88.jpg
8a74665a18a4710b9772.jpg
80c32bd72714ee89394f.jpg
fa58cbaec5641a38006e.jpg
4ed655fd6464f27a5e18.jpg
7238a3c0db34f45830df.jpg
2e14cb432b24ab093d80.jpg
ce577749d8844aca13c4.jpg
fa37f81afb044ecb96ef.jpg
bdc5b23354740448ce36.jpg
dc97202a30a475090990.jpg
7b87904046e4cb38e2ea.jpg
11b29d247024850893c6.jpg
d3f29017b1646f4af51a.jpg
95442e801584390becf3.jpg
513f661752b41ccbacc9.jpg
7b7f0512a704829bc426.jpg
90a70209c3a43b39f10b.jpg
e7ba4c93abd4e1aa6f74.jpg
251b93fe3384ab38cceb.jpg
25a084341844f1aaab2b.jpg
0c4d4b20ee74af490750.jpg
tag
#已建项目
Comment
More similar topics
建筑设计,居住建筑,独栋别墅,# Sustainable,#Embrace the Nature

House of Greens丨4site architects

建筑设计,居住建筑,公寓,#Tallest Residential Building in Brazil,#城市地标

Ícone Planeta丨Königsberger Vannucchi

建筑设计,居住建筑,独栋别墅,#Embrace the Nature

Flanders House丨SAOTA

More projects published by the author
建筑设计,景观设计,居住建筑,#已建项目

CASA ESTUDIANTES丨BRUTAL+Taller de Arquitectura

Most popular
室内设计,餐饮空间,餐厅,#餐厅,#艺术空间,#甜品店

MOFUN

建筑设计,居住建筑,独户住宅

House with 5 retaining walls | 武田清明建築設計事務所

室内设计,酒店设计,度假酒店

石梅湾威斯汀度假酒店(The Westin Shimei Bay Resort)丨杨邦胜设计集团

Award(0)
Report(0)

Complete resource information

Help centerSearch for the projects and resource party you need around the world

Contact us

Report

Back to top