cover
别墅空间,住宅空间,独栋别墅,#已建项目

Casa Cabanyal丨Viruta Lab

Viruta Lab,Release Time2023-09-08 10:40:00

Project information

PROJECT INFORMATION

Project: Historic housing: Rehabilitation and interior design  

Area (m2): 85 m2

Location: Progreso Street | 46011 I València

 

TEAM

Studio: Viruta Lab        

Architecture & Interior Design: Maria Daroz & David Puerta, cofounders at Viruta Lab

Photography: David Zarzoso

Art Direction & Home Staging: Viruta Lab

 

SUPPLIERS

Interior porcelain tiles: Damero cuadrado by Hisbalit

Exterior porcelain tiles: Catalana by Ferrés

Metallic carpentry: Cortizo

Ceramic overflows: Gárgola by Ferrés

Electricity and lighting project: Garby by Fontiny

Ceiling fabrics: Naturtex

Sinks: Space by Nuovvo

Sofa-bed: Due by Baltá & Frajumar

Table: Tero doble by Ondarreta

Cushions: Mandarina by Sancal

Benches, side table and backrests: Own design by Viruta Lab

Mirrors and bathroom furniture: Own design by Viruta Lab

Return the sentimental value to the home

This historic house of 85m2 square is a small jewel of the most seafaring neighborhood of Valencia: the Cabanyal. A two-storey building, from 1946, which needs to be restored to its hidden splendor, overshadowed for too many years by its closure, humidity and the passage of time. Thus, it was a modest residence where the grandparents of the current owner used to live. A place of immeasurable sentimental value that breathes the memory of an entire family. In it, the grandfather used to anchor his fisherman's net on the façade every day after finishing his day's work. The inner courtyard still shows him sitting on his rope stool next to the stone trough that has been recovered by the Valencian studio as an echo of the passing of time.

 

The project focuses on elevating the historicism of the house so that the third generation can enjoy it again. To do this, Viruta Lab has recovered the essential elements that could be deteriorated, providing a new language that evokes sea and salt in every corner. Through traditional materials, used since the 1920s, the chromatism and its shape, they have materialized a house with saltpeter-painted canvas.

 

Recovered materials and geometric effects: the meeting point between tradition and contemporaneity

The deep background of Viruta Lab in the field of architectural heritage conservation has allowed the studio to carry out a respectful intervention in this house. The floor plan of the project responds to the typical geometry of the Cabanyal neighborhood. It is a two-storey house with a small façade and a vertical communication at the back next to a small courtyard. To preserve its essence, the studio has maintained the color of the façade, as well as its ornamental distribution with the openings and the main staircase, as determined by the architectural legacy of that time.

 

During its construction, the entire house was stripped, leaving the original bricks exposed and the pre-existing moldings were repaired to give height and nostalgic value to the interior design. On the main floor, open concept day areas are planned. These connect the entrance of the house with the backyard, generating perspectives, enhancing geometric perceptions and providing the space with direct cross ventilation and greater natural lighting. In it, there is also a large wooden box that structures the space and works as a container for the toilet, which is hidden inside.

 

On the upper floor, Viruta Lab has designed the two bedrooms that share a central core: a complete closed toilet, in the form of a wooden box, with an outdoor sink area that serves as an island and distinctive element. This bathroom generates a double circulation that is filtered by the recovery of the old glass and wood doors.

The materialization of the house follows a single direction: reinterpreting the original interior design, adapting it to the needs of today. Therefore, the original brick walls have been preserved in the party walls to contrast with a two-color blue and off-white mosaic carpet in checkerboard pattern that dresses the floors and walls of the space. This is a typical element of the Cabanyal façades which, from 1875 onwards, began to suffer an explosion of this geometric-shaped ceramic material that is still part of the popular imaginary of the neighborhood today. This checkerboard pattern provides a hypnotic optical effect that enhances the spaces and is presented as a differentiating, traditional element with its own unique atmosphere.

 

The staircase appears as the focus of the space. The meeting point between past, present and future. In it, the original one-piece granite steps have been preserved, its landing is dressed by the original black terrazzo with white grain and leads to the new checkerboard floor introduced by Viruta Lab.

 

The interior carpentry was recovered before demolition. Both the access door and the doors leading to the rooms have been treated, stripped and waxed. The rest of the carpentry has been designed to generate the volumes destined to the toilets. These have a two-color mosaic tile inside that stitches the interior design of the house and the esparto grass ceiling that marks the difference between the personal hygiene area, finished in microcement.

 

In addition, the house has a walkable roof that hosts the leisure rest area. In it, the roof has been waterproofed with a traditional small-format clay tile, known as Catalan, and placed in a staggered pattern. On it, stands a wooden gazebo to contemplate the magical moonlit nights of Valencia.

 

Lighting and furniture: the keys to the project

The house keeps the traditional entrance of natural light with which it was conceived in 1946. Due to the level of protection it has by Heritage, Viruta Lab has respected the openings that fill the interior with a Mediterranean light, the light of Sorolla. Furthermore, the backyard provides ambient light to the interior through its generous opening towards the kitchen. On the other hand, the imposing glazed veranda that protrudes from the plane of the façade on the upper floor makes the imprint of the sun present from dawn and, above all, works as a channel for the sea breeze and the smell of saltpetre.

 

The artificial lighting project has been conceived to fill the night hours with light. Wall lamps in each room with more precise and focused illumination. Also, Viruta Lab has introduced a lamp with a 360º rotating disk to enhance the textures of the bricks, moldings and porcelain tiles.

 

For its side, the furniture has been designed by Viruta Lab ad hoc to be able to complete this interior design of great complexity due to its reduced dimensions. Likewise, the studio has solved the discordant elements through three materials: wood stained in the same tone as the rest of the interior carpentry, esparto textile and the green fabric of the seats. As for the chromaticism, the green of the furniture together with the blue of the checkerboard mosaic enhance the colors most used in the houses of this traditional typology of Valencian architecture.

Product gallery
6e94f971dfd44b4809a4.jpg
55470c959184b7fb890e.jpg
c83d6df78f446f8942fd.jpg
2a202b216634249875a6.jpg
b059879049b4d408157b.jpg
9a2cef8d30b4e5f9486b.jpg
7e86a4d6c8646acb37ca.jpg
f4ccedd651b49b3a1782.jpg
57138d94bb6456687988.jpg
17521b3f57548ccbcfde.jpg
78236e65f8d466fa0645.jpg
ee9fd5b292b42faa420f.jpg
67e64f1ccf64ff28b15c.jpg
15d4e51cdc44d74a53c8.jpg
ebdadee4a404fbebc859.jpg
c5bfcc8ca6c44ba8bfc0.jpg
c13d6ff18d645bd90eef.jpg
783b86115fe46b9abecb.jpg
537c9832be246658fa85.jpg
8e32d6443e24d109cdd1.jpg
d2af5133773487096f87.jpg
7f4e7ed0f354c5ab8210.jpg
c34d2fe955f4bd0ae441.jpg
f04b18e00be4c3799418.jpg
tag
#已建项目
Comment
More similar topics
室内设计,别墅空间,独栋别墅,#botique hotel style residence

Casa Catorce丨Yiyicaru Arquitectos

建筑设计,室内设计,居住建筑,#setback restrictions

Boa Vista House丨Studio Arthur Casas

室内设计,别墅空间,住宅空间,#室内设计,#已建项目

远洋.春秋

More projects published by the author
室内设计,住宅空间,公寓

Casa Cabanyal | Viruta Lab

别墅空间,住宅空间,独栋别墅,#已建项目

Casa Cabanyal丨Viruta Lab

Most popular
室内设计,餐饮空间,餐厅,#餐厅,#艺术空间,#甜品店

MOFUN

建筑设计,居住建筑,独户住宅

House with 5 retaining walls | 武田清明建築設計事務所

室内设计,酒店设计,度假酒店

石梅湾威斯汀度假酒店(The Westin Shimei Bay Resort)丨杨邦胜设计集团

Award(0)
Report(0)

Complete resource information

Help centerSearch for the projects and resource party you need around the world

Contact us

Report

Back to top