cover
建筑设计,居住建筑,独栋别墅

The Namyangju Detached Housel | SMxL Architects

SMxL Architects,Release Time2023-09-04 11:09:00

Project information

Project Name: The Namyangju Detached House

Office Name: SMxL Architects

Office Website: www.studiosmxl.com

Social Media Accounts: https://instagram.com/studio_smxl

Contact email: studio-smxl@naver.com

Firm Location: 202, Yeonnam-dong 245-43,  Mapo-gu, Seoul, Republic of Korea

Completion Year: 2022

Site Area : 659.00

Building area : 131.35

Gross Built Area (m2/ ft2): 130.92

Project Location: Gyeonggi-do Namyangju

Program / Use / Building Function: Single Family House

Lead Architects: Sangmin Lee

Lead Architects e-mail: studio-smxl@naver.com

Photo Credits: ©Hanbit kim

Photographer’s Website: https://beezystudio.net/work

Photographer’s e-mail: gksqlc4595@naver.com

版权声明:本链接内容均系版权方发布,版权属于SMxL Architects,编辑版本版权属于设计宇宙designverse,未经授权许可不得复制转载此链接内容。欢迎转发此链接。

Copyright Notice: The content of this link is released by the copyright owner SMxL Architects. designverse owns the copyright of editing. Please do not reproduce the content of this link without authorization. Welcome to share this link.

 

The Namyangju Detached House 

“A House Containing A Landscape, A House Within A Landscape”

©Hanbit kim©Hanbit kim

©Hanbit kim

©Hanbit kim

The Namyangju Detached House was constructed by a newlywed couple as their first home when they started their family. It is situated on a slender piece of land amidst the mountains, giving the impression of a hermitage or a cozy hut nestled in the hills when viewed from afar. Despite the emergence of rural housing complexes and luxury villas nearby, the immediate surroundings of the house remain enveloped by dense trees, creating a serene and intimate forest-like atmosphere. The tranquil and picturesque setting is truly unique for a detached house located in the heart of the city. 

©Hanbit kim©Hanbit kim©Hanbit kim

©Hanbit kim

The client's preference was for a single-story house, with a particular desire for three rooms to accommodate future children and a rooftop yard exclusively accessible to family members. However, meeting these requirements while maintaining a single-floor layout presented challenges. While it was possible to allocate all three rooms on the ground level, this resulted in smaller spaces throughout the house, despite maximizing the available building area. As an alternative solution, two rooms, a living room, a kitchen, and a bathroom were positioned on the first floor, with one room situated under the sloping roof as an attic. To create a comfortable attic space, the naturally gabled roof shape was adopted, and a flat roof was designed over the main bedroom to accommodate a rooftop courtyard.

©Hanbit kim©Hanbit kim

©Hanbit kim

©Hanbit kim

The house can be divided into four main areas: the public exterior space, private exterior space, public interior space, and private interior space.

©Hanbit kim©Hanbit kim

©Hanbit kim

Firstly, the public exterior space encompasses an entrance yard where visitors can access the house and park their vehicles. A vacant lot is provided for parking before entering the house, acting as a buffer zone between the road and the property. Surrounding the yard, a concrete wall of varying heights shields the house from the view of passersby on the sloped road. This wall embraces the yard, serving as a protective barrier while defining the boundaries between the house site and the road.

©Hanbit kim©Hanbit kim©Hanbit kim

©Hanbit kim

Upon entering through the front door, one is greeted by the living room, the primary public interior space. The living room features a gabled roof design, ensuring a spacious ceiling height. Large south-facing windows offer breathtaking views, while elevated windows to the north allow glimpses of the forest behind, as well as cross-ventilation. The absence of walls separating the kitchen fosters an open concept, providing a sense of spaciousness and allowing the family to utilize the kitchen as a generous communal space.

©Hanbit kim©Hanbit kim©Hanbit kim

©Hanbit kim

In the kitchen, a horizontally long window is situated along the sink on the east side, connecting it to the living room. Additionally, a folding door on the south side opens up to reveal a magnificent view, creating an opportunity for outdoor dining on the terrace. When fully opened, the folding door allows for the expansion of the interior space onto the front terrace. It functions as a folding screen, blending the surrounding scenery with the changing seasons, and offers the possibility of extending the interior space to the exterior during favorable weather conditions.

©Hanbit kim©Hanbit kim©Hanbit kim

©Hanbit kim

Moving from the living room and kitchen to the outside, one arrives at the terrace, a private external space. This terrace provides the family with the opportunity to intimately engage with the surrounding scenery, serving as an outdoor area that seamlessly extends the interior space. To enhance its functionality, a concrete bench is positioned on one side for seating, while a concrete flower bed allows for tree planting and adds aesthetic appeal.

©Hanbit kim©Hanbit kim©Hanbit kim

©Hanbit kim

Passing through the living room and moving along the hallway, one enters the private interior space, which currently includes a small room and the master bedroom, serving as a space for the client's hobbies. Both rooms feature wide south-facing windows, providing access to the terrace. To ensure privacy, a small courtyard is placed between the main room and the bathroom, allowing the family to enjoy glimpses of nature while maintaining a sense of seclusion.

©Hanbit kim©Hanbit kim©Hanbit kim

©Hanbit kim

In the middle of the hallway, a staircase leads to the attic. Hidden by a sliding door, this staircase grants access to the attic space. To create a sense of openness despite the relatively low ceiling height, a skylight is placed at the upper part of the attic, allowing ample sunlight during the day and providing a view of the night sky when lying on the floor. Windows connecting the attic to the living room and kitchen enable visual communication between family members on different levels.

©Hanbit kim©Hanbit kim©Hanbit kim

©Hanbit kim

On one side of the attic, a door leads to the rooftop yard, an outdoor space exclusively reserved for the family. Positioned above the main room, the rooftop yard features a high balustrade wall and an open frame-like opening, resembling a picture frame, which creates a more dramatic view of the surrounding landscape. The frame-like opening offers a different perspective, allowing the family to observe the scenery as if it were exclusively produced for their enjoyment, free from the gaze of outsiders.

©Hanbit kim©Hanbit kim©Hanbit kim

©Hanbit kim1st floor plan © SMxL Architects2nd floor plan © SMxL ArchitectsRoof floor plan © SMxL ArchitectsSection 1 © SMxL Architects

Section 2 © SMxL Architects

Comment
More similar topics
建筑设计,商业建筑,展览中心

石家庄太平河城市片区展示中心 | 张·雷设计研究 azla

建筑设计,办公建筑,办公大楼

Pharo | Park Associati

建筑设计,居住建筑,住宅综合体

马泰拉绿洲采石场 | 蓝天组

More projects published by the author
建筑设计,居住建筑,独栋别墅

The Namyangju Detached Housel | SMxL Architects

建筑设计,居住建筑,独户住宅

The “Square House” in Yeongwol | SMxL Architects

建筑设计,居住建筑,独户住宅,#建筑设计,#住宅设计,#居住建筑

Yangsan Panorama House | SMxL Architects

Most popular
室内设计,餐饮空间,餐厅,#餐厅,#艺术空间,#甜品店

MOFUN

建筑设计,居住建筑,独户住宅

House with 5 retaining walls | 武田清明建築設計事務所

室内设计,酒店设计,度假酒店

石梅湾威斯汀度假酒店(The Westin Shimei Bay Resort)丨杨邦胜设计集团

Award(0)
Report(0)

Complete resource information

Help centerSearch for the projects and resource party you need around the world

Contact us

Report

Back to top