cover
景观设计,广场绿地,#设计宇宙大奖空间类提名奖2023-2024,#空间类/设计宇宙大奖2023-2024,#提名奖/设计宇宙大奖2023-2024,#设计宇宙大奖2023-2024

Cabbio Square | enrico sassi architetto

enrico sassi architetto,Release Time2023-07-28 09:58:00

Project information

Client: Municipio di Breggia

Collaboration and Supervision: Ufficio Cantonale dei Beni Culturali

Architect: enrico sassi architetto sagl

Collaborator: Irene Lucca

Civil engineer: Brenni Engineering SA

Civil engineer: Holinger SA - Mendrisio

Civil engineer: Comal SA

Contractor: Impresa Barella SA

Forestry company: Galli Manuel

Opere di sottofondo: Implenia SA

Paving: LS Pavimentazioni SA

Stone supplier: Salnova - Cava di Saltrio

Stone fountain supplier: Patriziato di Arzo

Plumb fountain supplier: Lang SA

Lighting: AIL SA – Aziende Industriali di Lugano

Plumber: Maroni Rilav SA

Electrician: Nicola Petraglio Sagl

Metalworker: ES Metalcostruzioni Sagl

Project: 2014 – 2022

Photographers: Marcelo Villada Ortiz, Simone Mengani

版权声明:本链接内容均系版权方发布,版权属于enrico sassi architetto,编辑版本版权属于设计宇宙designverse,未经授权许可不得复制转载此链接内容。欢迎转发此链接。

Copyright Notice: The content of this link is released by the copyright owner enrico sassi architetto. designverse owns the copyright of editing. Please do not reproduce the content of this link without authorization. Welcome to share this link.

The village of Cabbio is located on the eastern side of the Valle Di Muggio and has developed along the hillside, adapting to the conformation of the land. The square of Cabbio is located the end of the village, overlooked by the San Salvatore’s Church, attributed to the architect Simone Cantoni (1739 - 1818), the entire complex is a cultural asset protected at the cantonal level, the entire Cabbio village is registered in the “Inventario degli insediamenti svizzeri da proteggere” (ISOS). The project was therefore developed and implemented in collaboration and under the supervision of the “Ufficio dei Beni Culturali del Dipartimento del Territorio, Repubblica e Cantone Ticino”.

© Marcelo Villada

© Marcelo Villada

© Marcelo Villada

© Marcelo Villada

© Marcelo Villada

The square is a public space of considerable size (1,100 square meters); it consists of an embankment supported by an imposing stone retaining wall which was in poor condition, compromising the stability of the square. The public space, used as a parking lot, was in beaten earth. The soil was often impassable because there isn’t a drainage system in the bad season. The project for the enhancement of the Cabbio square responded to the need to enhance the context by securing the retaining wall and paving the square with natural stone, respecting the nature of the site.

© Marcelo Villada

© Simone Mengani

© Marcelo Villada

© Marcelo Villada

© Marcelo Villada

The project addressed the following specific themes: Securing the retaining wall

The retaining wall of variable height from 4 to 3 m, in natural stone and partially plastered, was in poor stability conditions caused by the aging of the materials and the heavy load conditions to which it was subjected over the years (use as parking and storage of materials).

© Simone Mengani

© Simone Mengani

© Simone Mengani

© Simone Mengani

© Simone Mengani

In order to ensure the stability of the square, the existing wall was demolished and rebuilt for a length of 35 m, the new wall with structural functions is built in reinforced concrete and subsequently covered with the stones coming from the dismantling of the pre-existing wall. The shape of the final artifact reproduces exactly that of the original wall. The slabs that cover the crown of the wall (stone covers) have a great historical value, as some of them have rock art engravings (cupels). The original wall covers were numbered, disassembled, preserved and subsequently replaced in their original position and sequence.

© Simone Mengani

© Simone Mengani

© Marcelo Villada

© Marcelo Villada

© Marcelo Villada

During the excavations for the reconstruction of the wall, parts of ancient decorative elements (balustrade) in Arzo marble emerged which were preserved and included in the wall. The perimeter downstream of the square was delimited by 8 tall trees, adult specimens and in good condition (lime and plane trees in alternating sequence). The trees have not been cut down but have been transplanted so as to allow the construction of the wall and were subsequently planted again, before the final flooring was laid. The trees were numbered and replanted in their original position.

© Marcelo Villada

© Marcelo Villada

© Simone Mengani

© Marcelo Villada

© Marcelo Villada

Paving and channeling of rainwater

The original flooring in beaten earth was removed and it’s laid a new flooring in Saltrio stone, a material with a color similar to the nature of the place. The Saltrio stone cubes were designed and built specifically for this project. The proposed flooring allows to preserve the unitary and material aspect of the square. The 10 x 10 cm stone cubes were placed in parallel rows, taking up the direction of the steps of the churchyard. The new flooring is waterproof and grouted with cement mortar. The pavement is uniform and laps the trunk of the trees, the pavement at the base of the trees is draining.

© Marcelo Villada

© Marcelo Villada

© Marcelo Villada

© Marcelo Villada

© Marcelo Villada

Rainwater is collected by a system of grids placed at the entrance to the square and then fed into a canalization dedicated to a mechanical pre-purification system (2 oil separators and 2 sand traps); once treated, the water is channeled and reintroduced into a natural receptor.

© Marcelo Villada

© Marcelo Villada

© Marcelo Villada

© Marcelo Villada

© Marcelo Villada

Furniture

A fountain was placed near the pedestrian staircase near the churchyard, as a continuation of the geometry of the retaining wall. The fountain was made with an ancient block of Arzo marble, the water flows from a brass tap, recovered from the old fountain, and screwed to a pipe also in brass, supported by a natural oxidized steel IPE 100 profile. Stone seats have been placed around the fountain, made up of large blocks of Moltrasio stone, which were recovered from the excavated material of the square. The same type of seating was used at the entrance of the square.

© Marcelo Villada

© Marcelo Villada

© Simone Mengani

© MarceloVillada

© Simone Mengani

Some of the boulders that emerged during the excavation were also used for the construction of the steps of the staircase under the retaining wall that connects the existing ladder to the path below, defining a new pedestrian connection with the square. The path was paved with stone slabs of Moltrasio.

Fontana © enrico sassi architetto

DETTAGLIO_PREDEPURAZIONE © enrico sassi architetto

Muro © enrico sassi architetto

Pianta © enrico sassi architetto

Sez © enrico sassi architetto

Sez © enrico sassi architetto

Planimetria © enrico sassi architetto

Lighting

The project provided for uniform lighting of the square with a central light point suspended on a steel cord.

Product gallery
1.png
tag
#设计宇宙大奖空间类提名奖2023-2024#空间类/设计宇宙大奖2023-2024#提名奖/设计宇宙大奖2023-2024#设计宇宙大奖2023-2024
Comment
More similar topics
景观设计,广场绿地,#万象城,#大型广场

成都万象城公共广场改造设计丨FLO景观设计事务所

景观设计,公园,#concept

Coziness Valley丨KHORDA Architects

城市设计,景观设计,规划,#biodiversity corridors,#Bhutanese culture,#Ecology

Gelephu Mindfulness City | BIG

More projects published by the author
建筑设计,交通建筑,桥

Restoration of the Taverne Gangway | enrico sassi architetto

景观设计,广场绿地,#设计宇宙大奖2023-2024,#提名奖/设计宇宙大奖2023-2024,#空间类/设计宇宙大奖2023-2024

Cabbio Square | enrico sassi architetto

建筑设计,文化建筑,教育建筑,#建筑设计,#文化建筑,#建筑改造

Daniello Mill Renovation | enrico sassi architetto

Most popular
室内设计,餐饮空间,餐厅,#餐厅,#艺术空间,#甜品店

MOFUN

建筑设计,居住建筑,独户住宅

House with 5 retaining walls | 武田清明建築設計事務所

室内设计,酒店设计,度假酒店

石梅湾威斯汀度假酒店(The Westin Shimei Bay Resort)丨杨邦胜设计集团

Award(0)
Report(0)

Complete resource information

Help centerSearch for the projects and resource party you need around the world

Contact us

Report

Back to top