cover
建筑设计,居住建筑,经济适用房,#collective housing

Melrose丨Taillandier Architectes Associés

Taillandier Architectes Associés,Release Time2024-06-07 09:55:00

Project information

Location: ZAC Laubis, 31840 Seilh (France)

Clients: Ametis, Ideom

Principal Architect: TAA Toulouse | Head of project: Anthony Morinière | Head of project deputy: William Florenza | Head of construction: Jean Pinsson

Associated Architect: Lot B9 et B12 : BETILLON & FREYERMUTH Architectes (FFFBBB) | Lot B8 : AR357

Design Offices: NEDD (structure engineering), 2au (roads and utilities engineering), APUC (landscape), Technisphere (thermal and fluids engineering)

Surface: 3 148 m2

Cost: 6.8 M€

Delivery Date: November 2021

Photograph : Roland Halbe

« Melrose », the construction of 18 houses and 2 intermediary housing building in Seilh (Occitanie region, France)

The project is part of the overall development plan for sector 1 of the "Laubis" joint development zone. This was the subject of a "Europan" competition, won by the AR357 urban planning team, and is located on a plot of land on the outskirts of Seilh, not far from the Airbus site and the MEETT, Toulouse Exhibition and Convention Centre.

Sector 1 is the beginning of the joint development zone. As "knitting your neighborhood together" is the leitmotiv of urban planners, we proposed a series of strip housing units articulated around a patio during the competition.

Sector 1 is divided into several lots: B8, B9, B10/B11, and B12. Lot B8 is being developed by AR357, lots B9 and B12 by the FFFBBB agency, and lot B10/B11 by the TAA agency.

The Laubis development project is ideally located. At the gateway to the dynamic north of Toulouse and on the fringe of Seilh's historic town center, this district benefits from its location on the banks of the Garonne, on a site where wildlife is already present in the mother ditch. This natural ditch provides a natural east-west direction, which the urban planners and landscape architects have drawn on.

All ground-floor units have private gardens. All first-floor units have a south-facing loggia. Parking spaces are grouped around tree-lined communal courtyards.

In line with the guidelines laid down by the urban planners, the buildings follow an east/west direction to create views towards the Garonne. The volumes of the multi-family dwellings, which are larger than those of the townhouses, are located at the corners of the plot. Two shared north/south parking courtyards and an east/west pedestrian walkway form part of the building fabric. Together, the buildings form a strip architecture articulated around open common spaces.

The mix of housing types is reflected in the different building heights.

This grid defines strip housing. This type of plan means that we have to work on the height typologies. We have therefore determined the function of a typical T3, which we have adapted by adding volumes on the ground floor, R+1 or R+2. This spatial organization creates an interplay of shapes and volumes, bringing urban richness to the project. The strip layout also enables us to work on the fences in a coherent way. The different typologies create an interplay of depth and intimacy in the gardens. The townhouses and mid-range units are accessed from the north, with a garden to the south. This is achieved by creating an alleyway in the center of the plot.

The terraced houses have north/south through-access. 2/3 of the houses have a central patio that provides natural light to all rooms. This patio is an additional outdoor room that adds quality to the home. The other homes don't have a patio, which creates variety in the homes. We wanted all the houses to have a separate entrance and a south-facing garden. The houses all start from the same base, a T3.

The mid-range units are also all walk-through. Smaller units are located on the ground floor to benefit from a private entrance and garden. Larger units are built into the upper floors to benefit from a south-facing loggia and private balcony access to the east or west.

A number of T4, or T4 chartreuse units, are built on the ground floor, leaning against the common courtyards to create green interior spaces within the lots and create a strong sense of urbanity to the south of lots B10/11.

Each dwelling is designed to reflect the needs of its occupants and, above all, to evolve with them.

For this project, we have designed a family of furnishings to personalize the private spaces. Here is a piece of furniture that can be offered as an option when purchasing the house, and which will be positioned at the bottom of the garden. It includes a compost bin, a water collector and a summer kitchen. It offers new uses for residents.

The outdoor furniture and annexed spaces fit into the built grid. Changes are architecturally controlled and defined by the following diagram.

Bicycle parking facilities are located in the communal courtyards and in two of the intermediate dwellings. Garbage storage and display facilities are located at the edge of the plot, as close as possible to the vehicle access points.

Starting from a common base for lots B09, B10/B11 and B12, the concept developed brings urban diversity to the master plan while controlling its evolution. We paid particular attention to the design of the areas opposite the parking courtyards.

As an extension of the eastern parking lot, we propose a multi-sports field, designed to encourage encounters between local children, but also to provide a wider space for exchange and discussion.

We chose to use the second available space, adjoining the west courtyard, to create a shared garden. This garden is also a meeting place, with a vegetable garden where everyone can share their experiences and give advice. Young plants are grown in the greenhouse, but gardening tools are also stored and neighbors can even eat together under cover. Through a shared activity, bonds are forged.

The shared parking courtyards comply with the joint development zone regulations. The asphalt surface of the vehicular circulation zones is punctuated by tree planting pits every 4 parking spot. Parking spaces are paved in concrete. The swept-concrete pedestrian walkway in the center of the lot is coordinated with the public roads. The sports area is in bush-hammered concrete, with a concrete bleacher and a number of apparatus. The shared vegetable garden features a storage area for tools.

The Toulouse courtyards are the first element in the entrance sequence to the strip homes, with a swept concrete path bordered by a 1.50m-high-galvanized steel storage unit and a small green space.

Product gallery
e90d00603c14a02aac05.jpg
47acbdcad1a4744b1ae6.jpg
cafc6c251f143038951f.jpg
f3734b190dd4d26bf054.jpg
21fef5923df499bb1540.jpg
e9f1532e1734551b3a3f.jpg
9fd9a0f66d64b10b185e.jpg
4a8208e1dc34e5b87638.jpg
894b4a238ac4206a50ab.jpg
9da16a90a4348ac883c9.jpg
080c72a95744ea299012.jpg
f3414a837574ada8848e.jpg
d21d48f6a274a4ba47cb.jpg
725e48aaf244cebbf696.jpg
74f1077c4684c388a1f5.jpg
440692924284e13984e8.jpg
1c38d36300d4345bf4de.jpg
af215daebd3409a8afb9.jpg
88ba424f79742a79afef.jpg
a80900d69854136bc552.jpg
761278df59245fbad764.jpg
03f7693744440609bb76.jpg
70de2bd01ae4df8953ac.jpg
fa88b7a33254c2481eee.jpg
tag
#collective housing
Comment
More similar topics
建筑设计,居住建筑,独栋别墅,#trees preservation

House in Red丨estudio_entresitio

建筑设计,酒店建筑,度假酒店,#village within the city,#Resort design,#resort renovation

THE CLAY MUI NE RESORT丨Tad.atelier

建筑设计,办公建筑,办公大楼,#minimalist design

Concrete Collage Office丨COLLAGE DESIGN STUDIO

More projects published by the author
建筑设计,居住建筑,经济适用房,#collective housing

Melrose丨Taillandier Architectes Associés

建筑设计,居住建筑,经济适用房,#collective housing

Les Jardins de Pouvourville丨Taillandier Architectes Associés

建筑设计,居住建筑,独户住宅,#wood architecture

Casa Roy丨Taillandier Architectes Associés

Most popular
室内设计,餐饮空间,餐厅,#餐厅,#艺术空间,#甜品店

MOFUN

建筑设计,居住建筑,独户住宅

House with 5 retaining walls | 武田清明建築設計事務所

室内设计,酒店设计,度假酒店

石梅湾威斯汀度假酒店(The Westin Shimei Bay Resort)丨杨邦胜设计集团

Award(0)
Report(0)

Complete resource information

Help centerSearch for the projects and resource party you need around the world

Contact us

Report

Back to top