cover
室内设计,办公空间,办公室

Pay 10 Office丨Group DCA

Group DCA,Release Time2023-11-02 09:46:17

Project information

Project Name, Location – Pay10 Office, New Delhi

Typology – Commercial Workspace

Square Footage4,900 square feet

Year of Completion – 2021

Architecture Design Firm – groupDCA

Principal Architect – Ar. Amit Aurora

Text Credit – Lavanya Chopra

Photography Credit – Atul Pratap Chauhan

The equation amidst work forces and designed workplaces have witnessed a seismic shift in recent years, all for good reason. The physical design ethos of a workplace has an inextricable effect on its users, essentially impacting productivity, engagement, and morale across the board. Borrowing from this prevailing dictum, groupDCA delves into weaving together the rooted yet neoteric identity of the Pay10 Office in South-East New Delhi.

 

A cutting-edge Indian company, Pay10 has played an undisputed role in the country’s perception of financial technology. However, with commercial workspaces, there is an absence of a rigid template of spatial constructs. Hence, with their endeavours, groupDCA has ensured that the space at the Pay10 Office is emblematic of the latter’s roots and vision. As a result, the areas echo an artisanal marriage amidst the contemporary and contextual with flair, creating a hybrid amalgamate of indigenous craft and technology witnessed through bespoke design interventions.

 

A North-facing site hosts the office’s executive floor situated on the second level of the commercial building. The raw shell of the structure was handed over to groupDCA, with views of surrounding lush greenery and an umpteen amount of natural light that permeated the volume through the thresholds of the glass-lined façade.

 

The internal Vaastu-compliant layout of the space dons a structured yet fluidic persona. The blueprint unfurls into the reception cum lounge, acquainting one with the sinuous feature wall that reigns the backdrop to the same. The portion to the left anchors a group of meeting rooms, whereas the part to the right is populated by executive offices that experience an exalted sense of privacy. The rear and substantial fraction of the floor plate resting behind the bifurcating feature wall is dotted by an array of workstations flanked by arched-entry open HOD working pods and cabins. Each of these zones faces large fenestrations, tethering them visually to the ubiquitous verdure outdoors.

 

Functionality, spatial dialogue, and natural materials form an undisputed coalition at the Pay10 Office in the form of the feature wall that playfully indulges in a curvilinear trajectory, hence defining the spine of the workspace. Created by stacking almost 300 layers of ply together in a wavy volume, the wall seems to almost erupt amorphously within the space and delimits zones as an extension of its presence.

 

Representative of the adept union of technology and impeccable craftsmanship, the inception of the feature wall goes to show that the coming together of various disciplines can enhance the DNA of a simple design element by miles! The company’s logo has been organically embossed into the surface of the undulating wall, creating a dynamic visual visible to one upon entry into the reception lounge. Albeit a partition wall, the structure also harbours additional functions such as built-in lounge seating on the receptions side of the floor plan in addition to the community table and as storage and shelving units on the other side that faces the open HOD pods.

 

The bay of workstations adjacent to the HOD pods adopts a crisp and modern demeanour of geometry, revelling in sleek linear silhouettes doused in deep greens and wood. Light and modern shelving units made in metal and wood line the periphery of the workspace nucleus, almost disappearing into the space while providing an uncluttered look and feel to the zones. This addition nods to the digital data consolidation age, suggesting that the era of bulky storage and filing systems is obsolete.

 

The sequestered MD’s cabin and CEO cabins epitomise timeless classic design and render them in a modern light. The structural framework of the spaces in terms of the pre-existing columns and beams were worked into the mix, often being seamlessly integrated into the design narrative inconspicuously. Visual symmetry comes through in the space in the form of a panelled wall dadoing that lines the cabin’s perimeter, creating a harmonious sense of continuity.

 

The spaces celebrate decadence and minimalism with equal fervour, underscoring the use of wood, wicker, tailored furniture, light-weight storage solutions, ornate custom lighting, traditional art, and hints of indoor greenery — all features synonymous with hallmarks of design upheld at groupDCA. The pure oak doors and door jambs make a cameo in the private cabins, reiterating the design firm’s devotion to rooted materiality and handcrafted millwork.

 

A keen eye for detail is the frontrunner in the design scheme that presides over the Pay10 Office, traversing the structural elements of floors, ceilings, partition systems and components such as furniture and the overarching materiality.

 

The flooring treatment across the office is a composite of trimix flooring with the elevated nuance of brass inlay, acoustical-friendly carpeted sections, and luxe engineered wood flooring in private cabins. With the modest intra-floor heights, the circuit of overhead running services was concealed into a framework of false ceilings that navigated varying levels while employing diverse surface materials. The ceilings carry tangible materiality that becomes a unifying design element at the office with a medley of umber wooden laminates and grey-toned strawboard panels (optimised to elevate acoustical quality in spaces). The design scheme across the expanse of the Pay10 Office makes detail-orientation and an intrinsic understanding of materials holistic allies, restating that the two are fundamentally linked and complementary.

 

At the Pay10 Office, the pulse of Modern-Indian design is apparent. The applied interventions meld together a penchant for technology true to the client’s vision and a craft-driven impetus with sincerity.  The workspace prioritises the experiential comfort of its users by thoroughly exploring a disposition that focuses on pragmatic function while stringing together spaces that are rooted in the versatile facets of the subcontinent.

 

Product gallery
2671842316b4d1daea75.jpg
09cd61f3cd6493db189c.jpg
89b2209ef1c4acfba835.jpg
d1160ecef6d4aa399578.jpg
4928cb65c844c919ade1.jpg
733656fa10b4c8abde62.jpg
9708a8f9bb345e59cc95.jpg
2c01f6ca4124b7f9f105.jpg
8cf607d080e449dbc9ef.jpg
d3c0218032c439c9adf9.jpg
9efe97aef1b4a3381aee.jpg
303a80cb0b84ac4ac082.jpg
ba78676d94748d2a3bef.jpg
504df19cb794d7e850c0.jpg
4bf7508337849a8a7429.jpg
9fa211b40b845d9add9b.jpg
a904b8b82864ac490911.jpg
7906f717ff4437a80856.jpg
55613c62ec0464a978e0.jpg
Comment
More similar topics
室内设计,餐饮空间,混合用途空间,#当代祠堂,#潮汕文化

临里叙CHAT BY|今朝风日好设计

室内设计,文教空间,艺术中心,#Wellbeing

Keppel Centre for Art Education丨WY-TO

室内设计,酒店设计,高端酒店,#三亚亚龙湾,#华邑酒店

洲际酒店集团首家华邑度假酒店盛启亚龙湾丨杨邦胜设计集团

More projects published by the author
室内设计,办公空间,办公室

Pay 10 Office丨Group DCA

Most popular
室内设计,餐饮空间,餐厅,#餐厅,#艺术空间,#甜品店

MOFUN

建筑设计,居住建筑,独户住宅

House with 5 retaining walls | 武田清明建築設計事務所

室内设计,酒店设计,度假酒店

石梅湾威斯汀度假酒店(The Westin Shimei Bay Resort)丨杨邦胜设计集团

Award(0)
Report(0)

Complete resource information

Help centerSearch for the projects and resource party you need around the world

Contact us

Report

Back to top