Hatsuse Mita | ihrmk

Favorite
5,591
Release Time: July 5, 2021
PROJECT CREDITS

Main Information

Project Name: Hatsuse Mita

Office Name: ihrmk

Office Website: https://ihrmk.co.jp

Twitter: https://twitter.com/ihrmk

Facebook: https://www.facebook.com/ihrmk/

Instagram: https://www.instagram.com/ihrmk/

Contact email: info@ihrmk.co.jp

Firm Location: #102 Hatsuse-Mita 5-10-2 Mita, Minato, Tokyo, Japan

Completion Year: 2019

Gross Built Area (m2/ ft2): 143.07m2(Gross Floor Area: 852.27m2)

Project location: 5-10-2 Mita, Minato, Tokyo, Japan

Program: Apartment House

Lead Architects: IHARA Masaki  + IHARA Kayo

Lead Architects e-mail: info@ihrmk.co.jp

Structure Engineer: ASA

MEP & HVAC Consultant: yamada machinery offixe

Contractors: Shin

Photographer

Photo Credits: INATSUGU Taisuke

JapanTokyo

版权声明:本链接内容均系版权方发布,版权属于ihrmk,编辑版本版权属于设计宇宙designverse,未经授权许可不得复制转载此链接内容。欢迎转发此链接。

Copyright Notice: The content of this link is released by the copyright owner ihrmk. designverse owns the copyright of editing. Please do not reproduce the content of this link without authorization. Welcome to share this link.

© INATSUGU Taisuke

A big house

An owner-occupied rental apartment building typically has its owner’s penthouse above the rental units. Hatsuse Mita is also an owner-occupied property with several rental units, but its spatial organization is much different. The owner's family was forced to move out of their former residence due to the area's redevelopment project and they needed a new home that can adapt to changes in their family structure and society. So instead of a residence for the whole family to live together, we proposed a plan in which every unit has a unique floorplan and can be offered as a rental unit or treated as an "individual room" of the family's residence.

© INATSUGU Taisuke

© INATSUGU Taisuke

© INATSUGU Taisuke

© INATSUGU Taisuke

In this non-hierarchical plan, the family can move from one unit to another, depending on the type of space they need at the time of transition in the future. Private and communal spaces are neither closed off nor open to each other but organized as edge pieces of a broken line. Hatsuse Mita is a "big house" in the sense that occupants can maintain the same privacy and intimacy level that the family enjoyed in their former home.

© INATSUGU Taisuke

© INATSUGU Taisuke

© INATSUGU Taisuke

© INATSUGU Taisuke

Mixing inside and outside

The site is situated amongst large-scale residential buildings along a major road and an area of low-rise wooden houses. Considering the high contrast of texture and sizes between these two areas, we gauged an intermediate structural scale: a frame built with 310mm square columns placed 1350mm apart. Set in the center of this simple structure, an open "Meguri-doma" connects all levels. "Open terraces, " "Inner terraces, " and "Living spaces" are placed around it in various patterns to mix inside and outside throughout the structure. We intended to add an airy feel to this layered net-like architecture.

© INATSUGU Taisuke

© INATSUGU Taisuke

© INATSUGU Taisuke

© INATSUGU Taisuke

© INATSUGU Taisuke

© INATSUGU Taisuke

© INATSUGU Taisuke

© INATSUGU Taisuke

Meguri-doma

"Meguri-doma (a covered stairwell / common corridor)" is designed to hold sunlight and allow the breeze to flow through the inner terraces and living spaces. By doing so, the stairwell becomes a fluid space that has both indoor and outdoor atmospheres. There is a bench in every landing area, which suggests alternative use of the space as a second living room or a study space. The communal terrace is equipped with an outdoor kitchen. Thirteen apartment units in various shapes, along with the shared spaces, form a multi-faceted volume, allowing residents to find a suitable space in the building for what they need at a particular moment.

© INATSUGU Taisuke

© INATSUGU Taisuke

© INATSUGU Taisuke

© INATSUGU Taisuke

© INATSUGU Taisuke

© INATSUGU Taisuke

© INATSUGU Taisuke

© INATSUGU Taisuke

© INATSUGU Taisuke

© INATSUGU Taisuke

© INATSUGU Taisuke

© INATSUGU Taisuke

© INATSUGU Taisuke

© INATSUGU Taisuke

© INATSUGU Taisuke

Axonometricsketch

Plan

标签
# Architecture Design # 住宅设计 # 公寓

About author

Comment

Case recommendationMore(0)

No Data