Hangzhou Urban Design Scheme for TOD Demonstration Project of Shuangpu Depot | Aedas

Aedas and CAUPD, HITAD Consortium Won the Urban Design Competition for Hangzhou Shuangpu Depot TOD Project

Favorite
16,420
Release Time: December 9, 2021
PROJECT CREDITS

Project: Hangzhou Urban Design Scheme for TOD Demonstration Project of Shuangpu Depot

Location: Hangzhou, China

Involvement: Urban Design, Masterplanning, Core Area Architectural Concept Design

Joint Venture: China Academy of Urban Planning and Design, Aedas, The Architectural Design and Research Institute of HIT

Client: Hangzhou Municipal Bureau of Land and Resource, Hangzhou Metro Group Co Ltd.

Master Planning Land Area: 7.59 km²

Core Area: 744,700 sq m

Completion Year: On-going

Aedas Directors:  Leon Liang, Executive Director

ChinaHangzhou

版权声明:本链接内容均系版权方发布,版权属于Aedas,编辑版本版权属于设计宇宙designverse,未经授权许可不得复制转载此链接内容。欢迎转发此链接。

Copyright Notice: The content of this link is released by the copyright owner Aedas. designverse owns the copyright of editing. Please do not reproduce the content of this link without authorization. Welcome to share this link.

The Hangzhou Shuangpu Depot is located on the southern edge of Hangzhou’s downtown area where two future MTR lines will converge. The site is immediately adjacent to the Fujiang River and enjoys superb natural and cultural resources from the surrounding mountains, wetlands and existing villages. Neighbored by illustrious research institutions, the project is set to be a leading force of Hangzhou’s ambition to become a national science center and innovative future city.

Master Planning & Urban Design

The design thoroughly explores the site’s topography and cultural heritage to construct a comprehensive development where nature and urbanity merge. By recontextualising Hangzhou’s traditional spatial organizations, functional clusters of different scales with prominent Hangzhou characteristics are generated on the land of 7.59 ha. These functional clusters, including research and innovation platforms, residential communities, art and cultural zones, and eco-cultural tourism, are set to create an ultimate urban habitat for future talents, tourists as well as local community. Adapted from the existing terrain, the functional clusters are embedded in an ecological system with local features, composed of various ecological spaces such as water lanes, ponds, lake gardens, water blocks and water hills. Drawing from both natural and urban city elements, the design promotes the harmonious coexistence between the city and the village.

项目所在地

地块自然资源丰富

The plan is to supplement public service facilities like medical and educational institutions, then based on the existing village space configurations with partial renovations, new functions such as cultural and sports facilities, art workshops, and commercial retail are put in place. Through strategic planning and establishing a centralized intelligent networks, smart facilities and amenities are concentrated in a spatially logic manner, producing a hub for new digital technology applications.

The layout

城境野趣相融

城野交互

业态分布

七类不同尺度的坊巷组团模式

多维坊巷

智慧网络

The corridor

Core Area - Integrated Design of Shuangpu Depot

The design incorporates an important central axis along the core area of Shuangpu depot to link the functional clusters with a multi-layered green pedestrian network. Surrounding the central valley, rich urban functions are implanted.

The depot integrated with nature

建筑与自然耦合

景观河浦

自然的连接

Landscape with rich levels to resolve height difference

 A ceremonial way home

The Integrated TOD Hub

The station core area is vertically divided into 6 layers, providing seamless connection from the subway platform to the transition hall and developments on top – from carpark, commercial retail, to public facilities and offices. A cloud corridor is established for ease of access and to encourage users to meander.

To expand and optimise the transportation system, a comprehensive hub is created between subway and urban space which allows seamless connection between subway, bus service, and rail transit. An open atrium space is installed to introduce sunlight and produce a unique sense of arrival.

Hub of Shuangpu South Station

Unbounded hub

The function on the depot is mainly smart industry office, and the residential units are arranged in the south. The landing area on one side of the hub is equipped with commercial, cultural and creative functions, which is closely connected with the subway. The multi-functional format meets the diversified needs of work, life and leisure.

Close connection between both sides of the cover

业态布局

The design reinterprets Hangzhou lanes and organises them according to modern architectural logic. Pitched roof is a common element widely used in existing traditional villages. In the Shuangpu depot, the double slope roof is fashioned into the single slope roof aligned with contemporary architecture.

The architectural language of Jiangnan

顺应文脉的城市天际线

“The TOD comprehensive development lends itself to the ideal future Shuangpu: by integrating urban and rural areas and promoting innovation, this sweeping Shuangpu hub city will forge new and exciting paths." said Aedas Executive Director Leon Liang.

The overview

出入线区各层平面

首层

地下一层

一层

二层

三层

标签
# Urban Design # TOD

About author

Comment

Case recommendationMore(0)

No Data