Unbirthday Shop | FATHOM

Favorite
7,945
Release Time: May 19, 2022
PROJECT CREDITS

PHOTO: Tatsuya Tabii

Steel WorksSusumu Murata(Kamo Craft)

LOGO: Shinji Takehara (tsutsu graphics)

GREEN: Kenzaburo Oshio(GREEN UNION)

Project location: #1F kouno.bld 7-13 Fujimicho Naka-ku, Hiroshima-shi, Hiroshima-ken 730-0043 Japan

OPEN: 11:00~19:00

CLOSE: Thursday

TEL: +81--545-4344

Web: https://www.unbirthday-kids.com/

Completion Year: February 2022

Built Area: 65.0㎡

Architects: FATHOM

Architects e-mail: info@fathom-design.jp

JapanHiroshima

版权声明:本链接内容均系版权方发布,版权属于FATHOM,编辑版本版权属于设计宇宙designverse,未经授权许可不得复制转载此链接内容。欢迎转发此链接。

Copyright Notice: The content of this link is released by the copyright owner FATHOM. designverse owns the copyright of editing. Please do not reproduce the content of this link without authorization. Welcome to share this link.

One day out of 365 is someone's birthday. If that one day is a wedge that marks the anniversary of a person's birthday, the remaining 364 days are a period of ordinary, ordinary life during which a person grows up. People cherish these days. The name of unbirthday, a children's clothing boutique in Naka-ku, Hiroshima City, may have such a meaning.

©Tatsuya Tabii

©Tatsuya Tabii

©Tatsuya Tabii

©Tatsuya Tabii

We hope that children will spend their childhood freely without being tied down by anything, and that the space will be designed in a way that eliminates or hides the existence of vertical "supports" and "obstacles. The space is composed by emphasizing the straight lines and curves of beautiful horizontal surfaces created by eliminating or concealing the presence of vertical "supports" and "obstructions," and by gently connecting them, we wanted the entire space to express the splendor of the continuation of calm, everyday days, not anniversaries.

©Tatsuya Tabii

©Tatsuya Tabii

©Tatsuya Tabii

©Tatsuya Tabii

The entire space is arranged to eliminate the presence of vertical pillars as much as possible, with horizontal straight lines created by the top panel, curves of natural deflection created by gravity, and organic free-curved wooden panels and copper plate handles, which were created in the image of children's free imagination, in the hope that they will grow freely and spontaneously.

©Tatsuya Tabii

©Tatsuya Tabii

©Tatsuya Tabii

©Tatsuya Tabii

The existing façade has been scraped down to its bare post-and-beam frame and fitted with transparent glass, which is then newly plastered to create a highly transparent façade with no sense of presence.

©Tatsuya Tabii

©Tatsuya Tabii

©Tatsuya Tabii

©Tatsuya Tabii

The difference between a child and an adult is the ability to grow. In this free and open space made of horizontal straight lines and curves, we hope that children will feel the joy of their daily growth, freely and casually choose and enjoy their clothes, and add color and change to their ordinary but wonderful daily lives.

©Tatsuya Tabii

©Tatsuya Tabii

©Tatsuya Tabii

©Tatsuya Tabii

DETAIL

In terms of location, the building is situated on a corner lot, giving each side of the building its own role. The alley at right angles to the main street is the façade that maintains the most distance in the longitudinal direction due to the additional floor space. In this section, a window sill is made from a formwork, on which a simple bench and a new motif of a unicorn rabbit are placed. The window sill is made of concrete, the mix of which is varied each time, and the concrete is layered like a mille-feuille, creating a texture that reminds one of horizontal lines like strata. The window sill functions like a bench where parents and children can sit and rest freely, and the "sitting" function is directly attached to the frame, thus reducing the presence of the façade and creating a public park. The logo is carved into the far end of the window sill.

©Tatsuya Tabii

©Tatsuya Tabii

©Tatsuya Tabii

©Tatsuya Tabii

The corner cutout was designed as the main entrance, as if a mass of doors were floating up in the space, and the handle was made in the shape of a door with an organic spread vertically, with an image of a child's free imagination and with an awareness that both children and adults will touch the door. The original door handle was created by thickly plating the door handle with copper so that the texture would change every time it was touched.

©Tatsuya Tabii

©Tatsuya Tabii

©Tatsuya Tabii

Children's clothing is not limited to the so-called "S, M, or L" sizes, but rather includes 80, 90, 100, 110, and other sizes in increments of 10 centimeters, and the volume of products is tremendously large. The backyard where these processes are carried out is an open kitchen. By presenting the backyard where these processes take place to customers as if it were an open kitchen, the attention to detail in the products will naturally come into view, giving customers a sense of security and sizzle. In addition, a photo space is set up near the window in the backyard to take pictures of the products and children. The photo shoots can be viewed through the window glass, which makes it look like a show window, like a moving three-dimensional advertisement. The design of the partition between the backyard and the sales floor was adapted from a partition in a visiting room so that visitors can talk and receive products while working through the openings in the backyard.

©Tatsuya Tabii

©Tatsuya Tabii

The materials used in the store were selected with children in mind, and the furniture was finished with a soap finish. The gentle and gentle vertical grain of the linden veneer used for the furniture was used horizontally in order to create a spatial concept that is more conscious of the horizontal direction.

©Tatsuya Tabii

The hanging rack by the window is a combination of organic wooden panels of various shapes and round wooden rods, connected by an opening between the frames. Again, in order to avoid the sense of vertical support, 10mm transparent acrylic is sandwiched between the wooden panels to emphasize the horizontal expanse and the organic, free curves.

©Tatsuya Tabii

As for the island fixtures, the scale of the tops and shelves is different from that of the round bars that support them, making the horizontal force more conscious. Also, by supporting the partitions with round rods instead of boards, it became possible to effectively create space for merchandise to be placed. For the top panel, colored MDF was used instead of mortar, which is often used in the past, in consideration of the combination with delicate materials such as linden veneer and transparent acrylic. The gray mass created by staining and hardening the wood is a light and gentle gray color, free from the weight of mortar.

©Tatsuya Tabii

At the end of the fixture, a table and stools are provided for children to play freely. The stools are made of commercially available flower pots with top boards, and are placed in a position where the children can see them first when they open the entrance door.

©Tatsuya Tabii

The PS (Pipe Space) is connected to the frame columns, and the large wall frame is covered with original brackets and shelves with magnets attached to iron plates. The designers also created a flexible magnet wall that can be used as a sales space for small but bulky items such as hair accessories and socks.

©Tatsuya Tabii

The flat copper bar is connected to the ceiling and lowered above the reception counter, and is bent to form a hanger rack that is not supported but rather curved by gravity.

plan ©FATHOM

标签
# Interior Design # 商业空间设计 # 零售空间设计

About author

Comment

Case recommendationMore(0)

No Data