Santa Cruz | joão nuno macedo, arquitectos

Favorite
980
Release Time: February 26, 2021
PROJECT CREDITS

Project: Santa Cruz

Team: João Nuno Macedo, Ricardo Silva

Built area: 1297 m²

Location: Braga, Portugal

Status: Concluded

Year: 2016-2019

Photography: Ivo Tavares Studio

Publication: Archdaily, Espaço de Arquitetura, Archello, Metalocus, Archiscene, Contemporist, Not a Paper House

PortugalBraga

版权声明:本链接内容均系版权方发布,版权属于joão nuno macedo, arquitectos,编辑版本版权属于设计宇宙designverse,未经授权许可不得复制转载此链接内容。欢迎转发此链接。

Copyright Notice: The content of this link is released by the copyright owner joão nuno macedo, arquitectos. designverse owns the copyright of editing. Please do not reproduce the content of this link without authorization. Welcome to share this link.

© Ivo Tavares Studio

In the beginning there were two single-story houses, unproportioned in the street context which in itself is characterized by a cold, gray and misfit appearance in its constituent buildings with decontextualized images and striking façades. The buildings ranged from typical historic buildings to others that were more contemporary or pointed towards that intention. The idea was to simplify with clean and sober lines, something that would find itself without emphasis, something light, something that would adapt to the immense possible futures that the street may have.

© Ivo Tavares Studio

© Ivo Tavares Studio

© Ivo Tavares Studio

The building appears as a volume at the street level, that gets suspended in its inner quarter over the basement floor, where the parking lot is located. Basically, it’s a suspended volume without interfering with the neighboring ones.

© Ivo Tavares Studio

© Ivo Tavares Studio

The building is developed/ designed for a university market "target", so its interior is defined by this concept, through apartments with a simple set of plans, and other more avant-garde elements working in perfect harmony.

© Ivo Tavares Studio

© Ivo Tavares Studio

Through the use of color, it is provoked a sense of living, that doesn’t cause restrictions but turns the place fluid to the several contexts this typology might have. It felt imperative to attribute character to this interior space, enabling to be someone’s space, someone who is starting a new academic or professional life or even just passing temporarily, this should be the space that allows them to feel as their own place, their home for the time being.

© Ivo Tavares Studio

© Ivo Tavares Studio

© Ivo Tavares Studio

Ground Floor

Floor 1&2

Floor 3

Floor 4

Section

标签
# Interior Design # Residential Architecture

About author

Comment

Case recommendationMore(0)

No Data