Floating Nest | atelier NgNg

Favorite
4,769
Release Time: January 8, 2021
PROJECT CREDITS

Project Name : Floating Nest

Office Name : atelier NgNg

Office Website : www.atelierngng.com

Social Media Accounts : atelierngng (Instagram), atelier NgNg (Facebook)

Contact e-mail : ngng@atelierngng.com

Firm Location : Ho Chi Minh City, Vietnam

Completion Year : 2020

Gross Built Area : 192 m2

Project Location : Quan 3, Ho Chi Minh City, Vietnam

Program : residential

Lead Architects : Dung Ngo - Phi Nguyen

Technical Team : Ngo Viet Hung, Do Van Dung

Structural Engineering : Viet Technical Co. Ltd

Photo Credits : Quang Dam

Photographer’s website : www.quangdam.com

Photographer’s e-mail : wangnhat@gmail.com

VietnamHo Chi Minh City

版权声明:本链接内容均系版权方发布,版权属于atelier NgNg,编辑版本版权属于设计宇宙designverse,未经授权许可不得复制转载此链接内容。欢迎转发此链接。

Copyright Notice: The content of this link is released by the copyright owner atelier NgNg. designverse owns the copyright of editing. Please do not reproduce the content of this link without authorization. Welcome to share this link.

© Quang Dam

Floating Nest, like many other tube houses in Saigon, is located on a narrow lot (4x12m) in a crowded residential area of the city, which is blocked by neighboring buildings on three sides, having only one side facing the exterior, yet, toward the West.  Coming to NgNg, the owner, passionate about gardening, wanted foremost an airy and relaxing space after a tiring working day, with abundant green areas to satisfy her hobby back in the countryside.

© Quang Dam

© Quang Dam

© Quang Dam

To resolve the above-mentioned constraints while enhancing natural lighting and ventilation, we decided to omit partition walls within the house, using "greenery" and " void" to separate functional spaces. There are three large voids: a front and a back gardens, spanning all three floors, separating the streets and the house; a central lightwell, across the two upper floors, separating the home office from the resting area, the garden from the place of worship. Small gardens are used similarly to separate the interior and exterior; the toilet and bedroom or kitchen; the bedrooms and stairs. This solution creates smooth spatial transition while ensuring that all functional spaces are in contact with nature.

© Quang Dam

© Quang Dam

© Quang Dam

© Quang Dam

Materials used are a combination of contemporary and traditional, reminiscent of spaces in Vietnamese villages: bamboo, wood, combined with glass, iron. Bamboo is a natural material that is plentiful locally, both environmentally friendly and economical. The bamboo screen that runs the length of the façade - the "rattan walls" in traditional architecture in Vietnamese countryside, protects the whole house from the severe West sunlight and maintain a high degree of privacy. Besides, the woven bamboos allow for natural ventilation. This bamboo curtain rolls up to shade the rooftop. The CNC iron paritions with cut leaves, a stylized version of the traditional wind screen (bình phong), function as a light and air convection device. CNC iron is also used as sunshades o n balconies and for the entracne gate. They altogther create the feeling of a house as an open, connected whole.

© Quang Dam

© Quang Dam

© Quang Dam

© Quang Dam

© Quang Dam

The bamboo ceiling at the backyard skylight, right over the stairs, is made up of vertical bamboo stick. This enables a visual connection with the façade while serving as a sunshade. It also lets light go through, creating not only interesting shadows but also happy sounds like wind chimes hung in gardens.

© Quang Dam

© Quang Dam

© Quang Dam

© Quang Dam

Thin sheet iron is used for architectural components that are often built with concrete such as stairs, plant pots, balconies, sunshades to reduce structural weight. Moreover, they are designed to look like being hung freely in the air. This material is also used as the backdrop for the alter, worshipping area – the most important space within the house, which extends into the lower floor and becomes the meditation space. These different strategies make the whole house feel light, as if it were floating in a large green space and filled with light. At dusk, when the sun sets, the light from inside the house shines through the gaps between the bamboo trunks and the leave cuts on the iron walls, making the house look like a lantern in the middle of the neighborhood.

© Quang Dam

© Quang Dam

© Quang Dam

© Quang Dam

© Quang Dam

© Quang Dam

© Quang Dam

© Quang Dam

© Quang Dam

© Quang Dam

Ground Floor Plan

Section

Elevations

标签
# Architecture Design # Residential Architecture # Ho Chi Minh City

About author

Comment

Case recommendationMore(0)

No Data