Whidbey Farm House | mwworks

Favorite
3,576
Release Time: August 13, 2020
PROJECT CREDITS

DESIGN:mwworks

BUILDER:Dovetail

PHOTOGRAPHY:Kevin Scott

WORDS:Lidia Boniwell

United StatesWashington

版权声明:本链接内容均系版权方发布,版权属于mwworks,编辑版本版权属于设计宇宙designverse,未经授权许可不得复制转载此链接内容。欢迎转发此链接。

Copyright Notice: The content of this link is released by the copyright owner mwworks . designverse owns the copyright of editing. Please do not reproduce the content of this link without authorization. Welcome to share this link.

View from the approach. Stone walls slip between fir trees and create subtle order in the forest © Kevin Scott

Project summary statement:

“Located on a rural site on Whidbey Island, a local family sought a new home and retreat on the site of their existing family farm. Out of respect for turn-of-the-century agricultural buildings located on the site, the home tucks into the edge of a densely forested hillside, overlooking chicken sheds, a weathered red barn, cattle fields and a fishing pond. The house appears intentionally modest and humble from the valley, deferential to the pastoral farmlands below.” - Eric Walter, AIA, Principal

The house is deferential to the family’s historic farm, overlooking grazing cattle, a fishing pond and weathered red barn buildings. © Kevin Scott

“With a palette of naturally weathered woods, concrete, locally quarried stone walls, deep oak window jambs, soft plaster walls, and black steel accents, the house strives to be warm and rustic yet simple, clean, and open - a house that honors both the timelessness of the forest and agricultural heritage of the site.” - Steve Mongillo, AIA, Principal

Tucked into the forest edge the home remains discrete and modest from the valley floor below © Kevin Scott

Owner narrative

“The house was designed as both retreat and part-time residence for a multi-generational growing family with strong local roots going back several generations on the island. Client meetings typically included the owners, their three adult children, and sometimes their teenage kids as well. Intended for summer BBQs, fishing retreats, and family gatherings, the house was designed to be flexible and durable, and reflect the layered history both of the site and of the family itself. While designed to be comfortable for two, the house accommodates up to 20 people, with a four-bedroom main house and a compact bunkhouse for the many grandchildren and guests.” - Eric Walter, AIA, Principal

© Kevin Scott

© Kevin Scott

The bunkhouse allows the home to welcome large gatherings, offering space for younger generations to play and explore © Kevin Scott

“Several of the interior doors and wall art are carved solid cedar slabs crafted decades ago by the family patriarch as a young doctor filling his time between patients, instilling a meaningful connection between the family’s past and present. The new solid plank cedar master bedroom door is designed as a future carving project for the owner, in between his days working the land, clearing brush, and raising organic cattle in the meadow below.” - Steve Mongillo, AIA, Principal

© Kevin Scott

The boardwalk extends into the entry and towards the view of the farmland beyond, softening the transition between outdoors and in. The moment of connection to landscape delineates public to private spaces © Kevin Scott

Full height windows draw soft light into a corner bedroom with privacy provided by the forest © Kevin Scott

“To the team’s surprise, when the home was completed the owner had a custom bronze plaque made to display in the house. It listed the name of every person that significantly contributed to the house design and construction, including many incredible carpenters and craftspeople. He felt intense appreciation for the people that made the house what it is. We wholehearted agree.” - Steve Mongillo, AIA, Principal

Contextual Information

The Whidbey Farm house tucks into the edge of a dense forest of large Douglas Fir, Hemlock and Madrona trees, overlooking a turn of the century family farm. The view of the house is intentionally discreet and modest from the agricultural areas and nearby road, with the intent that someone may not even notice it. The house captures views overlooking weathering barns, a fishing pond and organic cattle fields, but still feels deferential to the landscape and the agricultural history of the site. Within the forest, the house massing is designed to slip between tall Firs and wrap around a modest clearing within the dense forest. Each building wing was carefully situated to preserve as many significant trees as possible. At the owner’s request, intense care and effort during design and construction placed the protection of the trees over construction expediency.

© Kevin Scott

Tucked into the slope just below the home, a small firepit is proivides a quiet spot to catch the sun setting over the property © Kevin Scott

Great care was taken to preserve the large firs on site with program elements like the living room designed into nestle into the forest © Kevin Scott

Several doors carved by the owner in his youth were incorporated into the private areas of the house as both doors and art © Kevin Scott

Stacked ash timbers form the stair structure that delicately sits within a soft plaster shell © Kevin Scott

Social and Cultural Impact

“Clearly growing out of the small farm house, the families wanted to expand with a new home that could comfortably hold the entire group, but do so with great respect for the historical nature of the farm and existing ecosystem.” - Eric Walter, AIA, Principal

Clad in heavy plank wood, the dining becomes a hub for family gatherings © Kevin Scott

Connecting a family to its place, ample glazing allows sweeping views of the farmland, and cow-watching © Kevin Scott

“The project is designed to build memories and bonds for a large extended family for generations to come in a world where too many families are separating rather than coming together. The senior owners set the project up so that regardless of what happens to them, the kids and their kids would always have the house to bring them together and continue building memories.” - Steve Mongillo, AIA, Principal

At the edge of the forest, the living pavilion opens to light from the meadow © Kevin Scott

Economic Performance

The Whidbey Farm is designed for longevity and low-maintenance, reducing the life cycle cost of the house for the owners. Nearly all of the exterior materials are designed to be super low maintenance with materials that don’t require an applied finish, or materials they are meant to remain durable for decades to come. Perhaps most important of all, the design is meant to timelessly inspire and delight, keeping the building further away from wasteful remodels and the wrecking ball.

Deep oak window jambs form the edge of the living pavilion and carefully integrate rolling blinds © Kevin Scott

Aged cedar siding wraps from exterior to interior, cladding the kitchen casework volume defining living and lounge spaces © Kevin Scott

The glass enclosed lounge turns inward to face the courtyard and catches the sunset over the Puget Sound beyond streaming through the trees © Kevin Scott

Innovative Design and/or Construction Feature

The program of the home is broken down into discrete, modestly sized volumes, carefully woven between an array of large Douglas Fir trees, wrapped around a courtyard of natural and native shrubs and ferns. A low wall of stacked local Basalt stone organizes the volumes and subtly defines the perimeter of the courtyard. The courtyard becomes the visual and physical link between the different volumes, providing access and connection, but offering separation and retreat when desired. The rustic gravel approach to the house meanders through the dense and dark evergreens, opening to the house and layered views of the courtyard and trees.

© Kevin Scott

A heavy cedar boardwalk parallels the basalt courtyard wall and draws guests to the entry © Kevin Scott

Stones site walls were designed to slip directly adjacent to and between the Fir trees, looking as the trees grew around the walls over time. Specially engineered foundations for the stone walls used a mix of traditional stem wall, pin piles and shallow in wall beams to span over and dodge critical roots as needed. What little treefall required was carefully stored on the site, and is being used as lumber for the farm, cattle fencing and seasonal firewood for the fireplace and the new fire pit at the edge of the meadow.                                                                                                                                

© Kevin Scott

Environmental Performance and Sustainability

Materials:

Renewable natural materials and a low maintenance exterior, chosen to increase in natural beauty with age, emphasize durability and minimize waste stream contributions over the building's life cycle.

• Locally sourced Huckleberry Basalt stone

• Exposed concrete with 50% fly ash in lieu of cement, no maintenance required

• Integrally colored exterior panel siding requires zero maintenance or painting.

• Locally sourced Western Red Cedar exterior siding, stained and left to naturally weather (no additional finish required)

• Locally sourced Western Red Cedar interior siding

• Low VOC water-based paints and finishes

• Formaldehyde-free cellulose insulation

The living room, flanked by a stone fireplace, is positioned for views of the farm buildings and pond © Kevin Scott

Muted woods, warm concrete floors and rich plaster textures in the private spaces © Kevin Scott

Building Envelope:

The building envelope is designed to exceed Passive House standards for airtightness using a fluid applied water/air barrier and spray foam air seals. The average roof insulation level exceeds R-60. The wood window system uses low-e squared, argon filled glass panes with large panes reducing thermal bridging, with an average U-value of 0.28 or better.

The kitchen work center looks out to the pond and red farm buildings, the family’s cattle graze in the meadow beyond © Kevin Scott

The roof slips past the fireplace volume, washing the natural materials in light and and contrasting the weight and strength of stone elements with the lighter, transient roof planes © Kevin Scott

Heating and Cooling:

The building is heated using a super high efficiency gas boiler with radiant heat. Large operable panels of glass throughout encourage natural ventilation and passive cooling, from breezes coming up the hill from the pond, eliminating the need for air conditioning.

Proximity to natural cycles of light and landscape creates space for moments of reflection © Kevin Scott

Green Roof:

The flat roofs are designed to be green roof ready structurally if the owner decides to move forward with the planted roofs. Green roofs reduce storm water run-off, purify the air, mitigate the urban heat island, and increase longevity of roofing membranes.

© Kevin Scott

© Kevin Scott

Elevations

Lower

Main

Sections

About author

Comment

Case recommendationMore(0)

No Data