Theatre Royal Drury Lane | Haworth Tompkins

Favorite
10,006
Release Time: October 11, 2021
PROJECT CREDITS

Address: Catherine Street, WC2B 5JF

Project Start on Site Date: January 2019

Completion Date: July 2021

Construction Cost: £60 million

Gross Internal Area: 6700 m2

Auditorium capacity (seated): 1979

Client: LW Theatres

Architect: Haworth Tompkins

HT Design Team: Beatie Blakemore, Oliver Cassidy, Andreia Guilherme, Patrick Haymann, Toby Johnson, Emily Keyte, Adrian Lau, Imogen Long, Will Mesher, Katharine Nolan, Lucy Picardo, Steve Tompkins, Michele Venturini and Roger Watts

Construction Manager: GTCM

Structural Engineers: Conisbee

Services Engineers: Skelly & Couch LLP

Theatre & Acoustic Consultants: Charcoalblue

Lighting Consultant: BDP

Quantity Surveyor: Gardiner & Theobald

Project Manager: Avison Young

CDM adviser: PFB Construction Management Services

Fire Engineer: Trenton Fire

Access Consultant: David Bonnett Associates

Transport Consultant: Alan Baxter

Interior Designers: Alexander Waterworth Interiors

United KingdomLondon

版权声明:本链接内容均系版权方发布,版权属于Haworth Tompkins,编辑版本版权属于设计宇宙designverse,未经授权许可不得复制转载此链接内容。欢迎转发此链接。

Copyright Notice: The content of this link is released by the copyright owner Haworth Tompkins. designverse owns the copyright of editing. Please do not reproduce the content of this link without authorization. Welcome to share this link.

Haworth Tompkins have completed a major restoration of the Grade I listed Theatre Royal Drury Lane, one of the world’s most important theatres. The £60 million project for LW Theatres has involved seven years of painstaking research, analysis, design and craftsmanship to bring London’s grandest venue gloriously back to life.

© Philip Vile

Drury Lane encapsulates the history of British theatre, Benjamin Dean Wyatt’s 1812 building being only the latest incarnation of a continuous theatrical presence on the site since 1663.

© Philip Vile

© Philip Vile

© Philip Vile

Sectional Perspective

A central part of the project vision was to reveal and restore Wyatt’s foyers and staircase – arguably the most impressive Georgian sequence of public interior spaces in existence – and to democratise the previously segregated circulation into the auditorium. For the first time in almost a century, the auditorium can be entered directly from street level without needing to go via the basement level. A new lift, along with fully accessible circulation at each level, has ensured that every audience member can now experience the grandeur of the architecture. And by opening up the original foyer entrances on three sides and removing later accretions, the front of house foyer has been restored to its former glory.

© Philip Vile

© Philip Vile

© Philip Vile

We have collaborated with interior designers AWI to install new bars, retail space and furniture that enable the theatre to operate viably throughout the day and evening, and with BDP lighting to recreate a warm, soft ambience inspired by historic precedents. Andrew Lloyd Webber has personally commissioned new paintings and ‘grisaille’ murals for the foyers to complement a new hang of historic paintings, drawings and posters.

© Philip Vile

© Philip Vile

© Philip Vile

© Philip Vile

© Philip Vile

© Philip Vile

© Philip Vile

© Philip Vile

Wyatt’s multi-tiered, enveloping auditorium was replaced entirely in the 1920s when a more disengaged, cinematic style of seating arrangement was fashionable. A crucial aspect of our work has been to bring the audience into a closer and more direct relationship with the stage, aspiring to the legendary intimacy of LW Theatre’s other great venue of similar capacity, Frank Matcham’s London Palladium. Haworth Tompkins worked alongside regular theatre consultant partners Charcoalblue, greatly improving the sightlines, removing overbearing boxes and subtly tightening the room geometry to embrace the stage more closely. The redecorated auditorium has been fully re-seated and technically refitted so that for the first time it will be possible to arrange the theatre in unconventional formats for specific productions.

© Philip Vile

© Philip Vile

© Philip Vile

© Philip Vile

© Philip Vile

With major technical renewal of the stagehouse, greatly increased restroom provision and full refurbishment of the dressing rooms, the entire building has been restored and upgraded: this magnificent historic theatre has entered yet another incarnation, equipped for the next generations of theatre making.

© Philip Vile

© Philip Vile

Project director Steve Tompkins said: “It’s hard for us to imagine a more complex or more delicate theatre restoration that this one. Drury Lane is the history of British theatre in one building and much of our task has been to protect and restore its astonishing original qualities. But it is also a public venue operating into the 21st century, and so an equally important task for LW Theatres and the design team has been to make sure the theatre as a whole continues to thrive in a world that is culturally, technically and commercially transformed. We’re thrilled to have played a part in bringing this truly wonderful old building back to full health for many years to come.”

© Philip Vile

Lord Andrew Lloyd Webber said: “I believe that the Lane is now one of London’s most warm and beautiful auditoriums, and the most versatile historic theatrical space anywhere in the world.”

© Philip Vile

Theatre Royal Project Director Dan Watkins said: “For over five years, we have worked very closely with Haworth Tompkins to define, interrogate and perfect Andrew and Madeleine’s extraordinary vision for the total restoration and reimagination of Theatre Royal Drury Lane. This has been a complicated project and HT have consistently risen to meet every challenge and, together, we have created something very special and peerless in British theatre.”

Site plan

Ground floor plan

First floor plan

Second floor plan

Third floor plan

Fourth floor plan

Fifth floor plan

Section AA

Section BB

标签
# Architecture Design # Interior Design # Cultural Architecture # Theatre # 修复设计

About author

Comment

Case recommendationMore(0)

No Data