Stoney Rise Cellar Door | Cumulus Studio

Favorite
5,041
Release Time: May 14, 2021
PROJECT CREDITS

Location: Gravelly Beach, Tasmania

Year: 2020

Status: Complete

Architect: Cumulus Studio

Images: Anjie Blair

tasmania

版权声明:本链接内容均系版权方发布,版权属于Cumulus Studio,编辑版本版权属于设计宇宙designverse,未经授权许可不得复制转载此链接内容。欢迎转发此链接。

Copyright Notice: The content of this link is released by the copyright owner Cumulus Studio. designverse owns the copyright of editing. Please do not reproduce the content of this link without authorization. Welcome to share this link.

© Anjie Blair

The Stoney Rise Cellar Door is Cumulus’ latest addition to the winery cellar door culture in Tasmania. Located in the heart of the Tamar Valley region at Gravelly Beach, on Palawa Land. The project sits within the existing Stoney Rise Winery and replaces the existing cellar door that operated out of the end of the clients home on the property.

© Anjie Blair

© Anjie Blair

Like a grape, this project has grown from the seeds of close collaboration with the client. There was a shared desire by the client and architect for a small footprint yet high-quality materials. The project was driven by the brief for a cellar door that could be staffed by one person yet enable a unique wine experience, as well as, accommodate a range of functions, from the day to day of cellar door visitors and wine tastings to dinner parties and social gatherings.

© Anjie Blair

© Anjie Blair

© Anjie Blair

© Anjie Blair

The conceptual approach puts the visitor experience at the forefront, despite the small footprint the building is enriched by material selection and simple architectural gestures such as plinths, edges and blade walls. The sequence of arrival has been carefully considered and as you drive in upon the brow of the contour the long face of the building welcomes you, but by the time you have parked, it has folded back in on itself. As you walk toward the building it begins to unfold again leading you out of the wind and towards the glimpse of your first taste of the wine experience beyond.

© Anjie Blair

© Anjie Blair

© Anjie Blair

© Anjie Blair

Similarly to the way you were enveloped into the building on arrival once within the space it unfolds inviting you back into the landscape framing the rural context. The building’s location and orientation was considered for capturing views of Kanamaluka (River Tamar) to the east and views to a new block of trousseau grapes planted to the west, as well as environmental factors such as solar orientation and wind protection.

© Anjie Blair

© Anjie Blair

© Anjie Blair

© Anjie Blair

© Anjie Blair

© Anjie Blair

© Anjie Blair

Designed with the integrity of the Stoney Rise brand, emphasis was given to locally sourced, natural, untreated and long-lasting materials that will patina and age over time – much like a fine wine. The material detailing is a showcase of the collaborative relationship between the builder, joiners, the local brick manufacturers, the bricklayers with Cumulus throughout the documentation and construction stages. Protruding brick ledges and the large shiny freestanding conversation counter invite celebration and engagement with the winemaking process. Renewable spotted gum timber wraps from the inside out, flashes of shiny burgundy gesture the illustrious Stoney Rise wines and a combination of Bowral blue and locally sourced Daniel Robertson bricks provides thermal mass and grounds the building in its Tasmanian winery context.

© Anjie Blair

© Anjie Blair

© Anjie Blair

Site Plan

Ground Floor Plan

East Elevation

North Elevation

Section

标签
# Architecture Design # 餐饮空间设计 # Winery

About author

Comment

Case recommendationMore(0)

No Data