Rijnstraat 8 | OMA

Favorite
7,829
Release Time: August 15, 2022
PROJECT CREDITS

Status: Completed

Client: Rijksvastgoedbedrijf, The Hague, NL

Location: The Hague, Netherlands

Site: Adjacent to The Hague Central Station

Project: Renovation of former VROM building.

Program: Ministry of Foreign Affairs (BZ), Ministry of Infrastructure and the Environment (IenM), Immigration and Naturalization Service (IND), Central Agency for the Reception of Asylum Seekers (COA).

Total GFA 100.000 m2: offices 59,400 m2; meeting centre 7,500 m2; lobbies 6,500 m2; restaurant 1,600 m2; retail 3,800 m2; parking (ca. 170pp + 40 VIP) 9,800 m2; bicycle parking 1,200 m2; expedition / storage / technical spaces 10,200 m2

Partner in charge: Ellen van Loon

Team: Bart Nicolaas, Anita Ernodi, Alex de Jong, Kees van Casteren, Airat Khusnutdinov, Alain Fouraux, Alexander Giarlis, Betti Ng, Jan Barta, Buster Christensen, Dominic Black, Edward Nicholson, Eric Lee, Lauren Potter, Hans Larsson, Hongchuan Zhao, Lei Mao, Gemawang Swaribathoro, Magdalena Stanescu, Mario Rodriguez, Matthew Davis, Nikki Mulder, Pawel Panfiluk, Saskia Simon, Sunkyu Koh, Yangwen Huo, Danny Rigter, Ido de Boer, Jasper van Amstel, Maya Turre, Paloma Bule, Stefan Wolf, Theodora Papanastasiou, Tjeerd van de Sandt, Vitor Oliveira, Will Hartzog

Collaborators Structural engineer: ARUP, BAM A&E, Bunnik, NL

Service engineers: Valstar Simonis, Rijswijk, NL / BAM Techniek, Bunnik, NL

Building physics / fire safety / security: DGMR, Arnhem, NL

Acoustics: Level Acoustics, Eindhoven, NL

NetherlandsHague

版权声明:本链接内容均系版权方发布,版权属于OMA,编辑版本版权属于设计宇宙designverse,未经授权许可不得复制转载此链接内容。欢迎转发此链接。

Copyright Notice: The content of this link is released by the copyright owner OMA. designverse owns the copyright of editing. Please do not reproduce the content of this link without authorization. Welcome to share this link.

Upon its completion in 1992, Rijnstraat 8, the former Ministry of Housing, Spatial Planning and the Environment (VROM) building represented both an innovative office typology – its atriums served as conservatories: the outside brought inside – and a leading example of sustainability.

©Delfino Sisto Legnani and Marco Cappelletti

©Nick Guttrige

©Delfino Sisto Legnani and Marco Cappelletti

©Nick Guttrige

©Nick Guttrige

Today the building, designed by in the 1980s, no longer offers the flexibility and openness required of a contemporary office space. In collaboration with the original architect, Jan Hoogstad, and in the context of a Public Private Partnership under the name of PoortCentraal (consisting of BAM, ISS and OMA), OMA has developed an integrated concept for the building based on a renewal of its existing architectural qualities.

©Delfino Sisto Legnani and Marco Cappelletti

©Nick Guttrige

©Nick Guttrige

©Nick Guttrige

©Delfino Sisto Legnani and Marco Cappelletti

The transformation of Rijnstraat 8 is the first large-scale implementation of a new masterplan for the Dutch government’s office accommodation, which proposes major changes in the organizational structure of the government and its real estate portfolio, aiming at greater efficiency in the designing, building, financing, maintenance and operations of governmental office space.

©Nick Guttrige

©Delfino Sisto Legnani and Marco Cappelletti

©Nick Guttrige

©Delfino Sisto Legnani and Marco Cappelletti

©Nick Guttrige

Rijnstraat 8 brings together two ministries and two governmental organizations – Ministry of Foreign Affairs (BZ), the Ministry of Infrastucture and Water Management (IenW), the Immigration and Naturalization Service (IND) and the Central Agency for the Reception of Asylum Seekers (COA) – in a single building with flexible working spaces. The building’s congress facilities act as a meeting center for all ministries in The Hague.

©Delfino Sisto Legnani and Marco Cappelletti

©Nick Guttrige

©Delfino Sisto Legnani and Marco Cappelletti

©Nick Guttrige

©Delfino Sisto Legnani and Marco Cappelletti

OMA’s design gives the building a new relation to the city of The Hague, connecting it to the city, both visually through a large new glass facade, and functionally through the creation of a new, enlarged passage that acts as a public square, from which the main entrances to Rijnstraat 8 are clearly recognizable.

©Delfino Sisto Legnani and Marco Cappelletti

©Delfino Sisto Legnani and Marco Cappelletti

©Delfino Sisto Legnani and Marco Cappelletti

©Delfino Sisto Legnani and Marco Cappelletti

©Delfino Sisto Legnani and Marco Cappelletti

The introduction of open plan offices helps reveal the building’s internal processes. A new walkway running the entire length of the building improves one’s sense of direction and provides each floor with a view to the city. The central conservatory space, surrounded by administrative squares and office landscapes on double height floors, enables a variety of meeting and work spaces and facilitates flexible ways of working which require less office space.

©Delfino Sisto Legnani and Marco Cappelletti

©Delfino Sisto Legnani and Marco Cappelletti

©Delfino Sisto Legnani and Marco Cappelletti

©Delfino Sisto Legnani and Marco Cappelletti

©Delfino Sisto Legnani and Marco Cappelletti

In the process, a combination of renovation and transformation, the use of new materials has been minimized: of the 20% of the building that was demolished, 99.7% has been reused. Energy consumption has been significantly reduced through the application of triple glass, the use of solar panels, LED lights and a heat and cold storage.

标签
# Architecture Design # Interior Design # 办公空间设计 # 建筑改造 # 办公建筑

About author

Comment

Case recommendationMore(0)

No Data