Peloponnese Rural House | Architectural Studio Ivana Lukovic

Favorite
7,317
Release Time: March 8, 2022
PROJECT CREDITS

Project name: Peloponnese Rural House

Company name: Architectural Studio Ivana Lukovic

Website: www.architectiva.com

Contact e-mail: ivana@architectiva.com

Project location: Kalamia, Peloponnese, Greece

Completion Year: 2019

Architectural and Interior Design: Ivana Lukovic, Architect, Athens/Greece

Collaborators:

Alexandra Arampatzi, Architect, Acad drawings, alexandraarampatzi@gmail.com Athens/Greece

Stanford Rabbit (Kostas Geranios, Architect and Orestis Mpormpantonakis, Architect),

Architectural renderings, kostasgeranios@gmail.com Athens/Greece

Construction: Dr. Andronikos Theocharis, Civil Engineer, atheocharis@hotmail.com Athens/Greece

Mechanical study: Tasos Katsaros, Mechanical Engineer, tasoskatsaros@gmail.com Athens/Greece

Contractor: ELER AE, elergoliptiki@gmail.com Athens/Greece

Concrete works: SUPER BETON AE by Vasilakopoulos, superbeton@yahoo.gr Aigio/Greece

Plumbing: Giannis Marra, elergoliptiki@gmail.com Athens/Greece

Electrician: P. YFANTHS & I. VOGKLH OE, voglis.giannis@gmail.com Athens/Greece

Floor heating: TEOTHERM KOUFAKHS N MONOPROSOPH EPE, p.piotopoulos@teotherm.gr Athens/Greece

Joinery: Koupaloglou Emmanouil, koupaloglou@yahoo.gr- Anavyssos, Attica/Greece

Photo credits: Athina Souli, Photographer_ Athens/Greece

info@athinasouli.com www.athinasouli.com

Video credits: Athina Souli and Vangelis Michelidakis

Video link Peloponnese Rural: http://youtu.be/JT0b_QNO8vQ

External link Peloponnese Rural: http://prh.architectiva.archi

Greece

版权声明:本链接内容均系版权方发布,版权属于Architectural Studio Ivana Lukovic,编辑版本版权属于设计宇宙designverse,未经授权许可不得复制转载此链接内容。欢迎转发此链接。

Copyright Notice: The content of this link is released by the copyright owner Architectural Studio Ivana Lukovic. designverse owns the copyright of editing. Please do not reproduce the content of this link without authorization. Welcome to share this link.

A small plot situated in a remote, unremarkable village of Kalamia, at the end of the winding country road, with picturesque olive groves surrounding and an unobstructed view to the Gulf of Corinth, is a setting for a family dwelling - retreat from demanding urban life.

Morning view towards Olive Tree Courtyard © Athina Souli

Its occupant is a nature-loving young couple with their three children. The morphology of the place - the slope with a 6m height difference from the top to the bottom, led to the decision of creating the house with low, humble, stone stable-like appearance that discreetly fits into the village neighborhood, from the street side, while developing into the prominent, two levels construction from the garden.

Evening view towards Olive Tree Courtyard© Athina Souli

Entrance level is approached by comfortable ramp and represents public area of the building. It relates through the large openings to the outdoor, observation platform space, suitable for stars-gazing and experiencing distant view of the sea. Additional openings were created on the roof, South-West, and North-East side of the building to improve natural light and ventilation. Communication with the garden is established by transparent, cantilevered, handmade concrete staircase.

Morning view towards Guest Courtyard© Athina Souli

Morning view towards Guest Courtyard© Athina Souli

At the garden level, slab’s perforations allow for the interior corridor’s intertwining of natural and artificial light, creating a cave-like atmosphere of private area. Bedrooms and guest suite, along with bathrooms, suggest the monastic feel of the space, thanks to the basic, bespoke furnishing.

Natural light effects in the Olive Tree Courtyard© Athina Souli

Direct garden access from these places is generated with two courtyards that have the role of contemplation places. In a separate stone and metal construction, among Mediterranean plants, it is possible to experience cooking and dining “al fresco”. Along with the mentioned purpose, on the South-West section of the metal construction, positioning of a solar vacuum tube is forseen to avoid solar panels on the roof of the main dwelling.

View towards hanging fireplace© Athina Souli

View towards entrance level communal space© Athina Souli

View towards entrance level communal space© Athina Souli

Natural light effects in the master bedroom© Athina Souli

View towards Olive Tree Courtyard from the master bedroom© Athina Souli

View towards master bedroom from the Olive Tree Courtyard© Athina Souli

Natural materials applied on the elevations and in interior are inspired by industrial feel of the traditional stone stables characteristic for the Peloponnese rural areas. Reclaimed local stone that was supplemented with new, grey roof tiles, black aluminum façade windows frames, washed-wood handmade shutters, black metal railing, white-oil treated OSB and cement mortar in two shades are all implemented in a contemporary manner, contributing to the richness of textures.

Natural light effects on the interior reclaimed stone wall© Athina Souli

Natural light effects on the staircase functional division© Athina Souli

Morning view towards hanging fireplace© Athina Souli

It is important to emphasize that the entire 141m2 of habitable, custom made space, is built with the restricted means. However, thanks to the close collaboration between the Client, Architect and Contractor, the initial architectural proposal was not compromised.

Outdoor cooking- dining area© Athina Souli

Evening humble street view© Athina Souli

Dusk Corinthian Gulf reflection© Athina Souli

Built according to contemporary sustainable standards and located in a healthy environment, this house has been playing major role in the 2020 pandemic situation, providing its inhabitants safety and comfort that was more difficult to achieve in a dense Athens urban tissue.

Materiality in the Guest Area© Athina Souli

Children' s bedroom© Athina Souli

Intertwining of natural and artificial light in the cave-like garden level corridor© Athina Souli

View towards Gulf of Corinth through the reclaimed stone wall perforation© Athina Souli

View towards perforated reclaimed stone wall© Athina Souli

View from the observation platform towards entrance level communal space© Athina Souli

Dusk view towards cantilevered stairs© Athina Souli

PLAN_ ENTRANCE LEVEL© Architectural Studio Ivana Lukovic

PLAN_ GARDEN LEVEL© Architectural Studio Ivana Lukovic

PLAN_ ROOF© Architectural Studio Ivana Lukovic

SECTION A-A© Architectural Studio Ivana Lukovic

SECTION B-B© Architectural Studio Ivana Lukovic

SW ELEVATION© Architectural Studio Ivana Lukovic

NE ELEVATION© Architectural Studio Ivana Lukovic

标签
# Architecture Design # Interior Design # 别墅设计 # 住宅设计 # 居住建筑

About author

Comment

Case recommendationMore(0)

No Data