Opus Arisugawa Terrace & Residence | OEO Studio

OEO STUDIO COMPLETES TOKYO APARTMENT INTERIOR WITH A CLASSIC NORDIC REINTERPRETATION OF JAPANESE SENSIBILITIES

Favorite
4,425
Release Time: November 21, 2022

版权声明:本链接内容均系版权方发布,版权属于OEO Studio,编辑版本版权属于设计宇宙designverse,未经授权许可不得复制转载此链接内容。欢迎转发此链接。

Copyright Notice: The content of this link is released by the copyright owner OEO Studio. designverse owns the copyright of editing. Please do not reproduce the content of this link without authorization. Welcome to share this link.

Copenhagen based OEO Studio has worked closely with ReBITA, the Japanese property developer, on the renovation of a 200 m2 luxury apartment located at the Opus Arisugawa Terrace & Residence in central Tokyo, Japan.

© Michinori Aoki

© Michinori Aoki

Having worked in Japan for many years, OEO Studio continues to explore the complementary qualities of Japanese and Scandinavian refined design. The interiors reflect the studio’s cross-pollination of Japanese and Scandinavian design ideas, drawing inspiration from both cultures and reinterpreting them in new ways to create a discerning residence for a private Japanese client. The apartment combines the comfort of the familiar with OEO’s classic Nordic touch.

© Michinori Aoki

© Michinori Aoki

© Michinori Aoki

© Michinori Aoki

For this project, OEO Studio employed a diverse selection of high-quality materials to achieve a profound sense of place. The apartment displays a minimal aesthetic yet its ‘lived in’ familiarity has been achieved through warm and tactile materials that have been interpreted in novel and unexpected ways. For example, the use of Zoning and creating transitions between the rooms in the apartment provide an evocative yet calming sense of movement through the space. With its subtle greenish tone, the Japanese Oya stone used on columns further emphasises the natural zoning between the living area and the open kitchen.

© Michinori Aoki

© Michinori Aoki

© Michinori Aoki

At the entryway, sculpturally shaped rammed earth is revealed on the walls, representing a centuries old technique that creates the illusion of bringing the outdoors in. The floor at the entrance consists of a deep blue indigo tile while elsewhere, rugs made of paper yarn from Finnish birch have been utilised in specific areas to offer warmth. The rug patterns are reminiscent of Japanese textiles to bring a touch of the familiar to the space.

© Michinori Aoki

© Michinori Aoki

© Michinori Aoki

The hallway leads directly into the living room where there is a natural transition from the paper rugs to an inlay of stone, which in turn leads on to a wooden floor in the adjacent room. A refined louvre feature wall, which the space can be left open or closed to create extra privacy within the open-plan space. The living room offers an ideal setting for daily life and furnishings picked by OEO Studio include pieces from Gubi, Stellar Works and Brdr. Krüger. These sit comfortably next to custom-made design pieces and curated wall artworks by Finnish artist Jaakko Mattila and Danish photographer Søren Rønholt.

© Michinori Aoki

© Michinori Aoki

© Michinori Aoki

The kitchen is designed by OEO Studio and crafted in Denmark by long-time collaborator and a fellow Danish brand Garde Hvalsøe, who specialise in quality handcrafted cabinetry. The kitchen is in essence a beautiful piece of crafted furniture, which blends seamlessly into the dining space.

© Michinori Aoki

© Michinori Aoki

The apartment includes two master bedrooms: one with a darker and one with a lighter expression. They both feature a range of custom-made fittings and high-quality furniture from Karakter, Brdr. Krüger, Stellar Works and Fritz Hansen. Both bedrooms have adjacent ensuites, finished with textured stonework and wooden cabinetry. A bathtub made of delicate Hinoki wood takes centre stage in one of the bathrooms and pays tribute to the Japanese ritual of bathing.

© Michinori Aoki

© Michinori Aoki

© Michinori Aoki

© Michinori Aoki

© Michinori Aoki

© Michinori Aoki

© Michinori Aoki

© Michinori Aoki

The interiors throughout the residence reflect OEO’s ongoing exploration of Japanese and Scandinavian design ideas, drawing inspiration from each culture and reinterpreting them in a fresh and new way to create a familiar yet surprising interiors scheme.

© Michinori Aoki

© Michinori Aoki

© Michinori Aoki

标签
# Interior Design # 住宅设计 # 住宅空间设计

About author

Comment

Case recommendationMore(0)

No Data