New Republic Complex | Ameller Dubois

Favorite
9,052
Release Time: January 25, 2022
PROJECT CREDITS

Contractor : City of Pau

Surface: 16 400 sqm

Cost: 24 M€

Completion: 2021

Architect: Ameller Dubois (Grégoire Seidel, Lotfi Amara, Telemaco Galante, Emilie Marx, Vincent Hubert)

Engineering: Gruet

Lightening concept: 8’18’ François Migeon

FrancePau

版权声明:本链接内容均系版权方发布,版权属于Ameller Dubois,编辑版本版权属于设计宇宙designverse,未经授权许可不得复制转载此链接内容。欢迎转发此链接。

Copyright Notice: The content of this link is released by the copyright owner Ameller Dubois. designverse owns the copyright of editing. Please do not reproduce the content of this link without authorization. Welcome to share this link.

INTRODUCTION

Built in 1975, the complex known as the Complexe de la République in Pau had been declining for several years due to the dilapidation of its covered market, flanked by a squat office building in very poor condition.

© Balloide-Photo Bayonne

In 2015, the City undertook a vast project to rehabilitate the site and redevelop the area. This operation is one of the first large-scale projects initiated in the last 10 years to revitalise the city.

At the end of the international architectural competition, which brought together 6 French and foreign teams, the Ameller Dubois studio was chosen by proposing a global response, taking charge of all the ambitions raised by this operation, both interms of image and use, architecture and urban planning.

PLAN MASSE

SITUATION

The Place de la République occupies a remarkable central position in the heart of the city, bordered by heterogeneous buildings and facing south towards the Pyrenees Mountain range. This exceptional situation should be restored to its natural vocation as an attractive and appealing destination, as part of an ambitious urban development plan to revitalize the district. Like museums, covered markets are now becoming buildings with a city identity, dedicated not only to the local population but also to passing visitors, who perceive them as the beating heart.

© F BROUILLET

© JF TREMEGE

Combining the stallholders' hall, the producers' floor and the rehabilitated office building in a single figure, the new complex offers a homogeneous perception, endowed with a strong and significant identity that combines all the elements of the programme in a powerful figure.

THE MARKET HALL AND THE PRODUCERS' FLOOR

Taking up the layout of the old market, the new hall adopts a simple and slightly square plan. It is clad with a unitary envelope, both on the façade and on the roof, made up of a white metal mesh with various perforations that provide light while contributing to solar protection. Designed as a space free of any pillars in order to facilitate the flow of traffic and encourage exchanges between retailers and visitors, it is punctuated by generously dimensioned walkways that converge around the central double-height atrium.

© JF TREMEGE

Bringing together 50 shops on two levels of more than 2,000 m2 each, the new stallholders' hall becomes a real regional gastronomic showcase. What's more, its collective tasting areas, open to all, make it a new place of exchange and conviviality.

The interior space features three materials that resonate to create a warm atmosphere: the glass treatment of the railings combined with the light metal structures of the stall skylights allow for unobstructed views, while interacting with the underside of the solid oak ceiling. Integrating the lighting fixtures between its slats to create a soft and subdued atmosphere, it filters and directs the natural zenithal lighting thanks to large skylights and also offers great acoustic comfort to this very lively place. Its presence also allows an immediate understanding of this volume which shelters the varied stalls of the merchants, giving it its unity.

© JF TREMEGE

© JF TREMEGE

Like a "magic lantern", the hall lets in natural light during the day and diffuses its interior lighting over the city at night. Reinforcing the transparency, the hall seems to float above a unitary glazed base linking in the same continuity its lower level, the producers' floor and the hall of the tower. This base opens onto the city and contributes to the porosity of the whole.

© JF TREMEGE

THE PUBLIC TERRASSE

On the first floor, the mezzanine of the hall is naturally extended by a wooden terrace forming a high place in the heart of the project, under which the producers' stalls are placed. A large canopy extends the white structure to partially cover it and house outdoor tasting and dining areas.

© F BROUILLET

© F BROUILLET

© F BROUILLET

This new space of 3200 m2 constitutes a real public square and provides a link between the different parts of the program. Accessible from the hall as well as from the street, to which it is linked by a generous step, it participates in the urban renewal of the ensemble, giving meaning and unity to the composition.

© F BROUILLET

THE OFFICE TOWER

Keeping its civic vocation, the restructured tower houses the premises of the Municipal Police and various City services. It is the purpose of an ambitious architectural treatment aimed at giving it an attractive contemporary image through the differentiated but complementary treatment of its two parts.

© F BROUILLET

© F BROUILLET

The eastern part is covered with the same white metal cladding as that of the hall, but in a horizontal grid; the part on the terrace side is covered with pleated vertical panels in dark brown. Their new silhouettes, raised by 8 m and 4 m respectively, are slender and soar into the sky.

Inside, the central circulation core has been modified to create free office space offering great flexibility of use. The top floor features meeting rooms with a panoramic view of the city and the Pyrenees. The lighting, designed by François Migeon (8'18), underlines the architecture of the whole by lines of light of varying degrees of warmth that run along the edges.

© F BROUILLET

© F BROUILLET

The whole project thus forms a harmonious whole, uniting the hall, the tile and the offices in an attractive, balanced and homogeneous composition. The glazed base and the terrace provide a link between the different parts of the program, with the claddings of the envelopes responding to each other at both ends of the complex, in both vertical and horizontal parts. The composition thus finds its meaning and unity, asserting itself as a quality urban place.

© F BROUILLET

© F BROUILLET

CONSTRUCTION SITE

The construction site, which began in 2016, was carried out in two phases and on an occupied site. The first phase, completed at the end of 2019, consisted of the demolition/reconstruction of the new hall and the creation of the upper square, while the second phase, completed at the end of 2020, involved the rehabilitation of the office building.

Plan RDC

Plan R+1

Plan R+6

Longitudinal section

Fonctions

标签
# Architecture Design # 公共空间 # 商业建筑 # 办公建筑 # Market # 建筑更新 # 办公楼

About author

Comment

Case recommendationMore(0)

No Data