Nest Inn | Myspace Architects

Favorite
5,687
Release Time: April 7, 2021
PROJECT CREDITS

Project Name: Nest Inn - A Communion of Architecture & Repose

Office Name: Myspace Architects

Office Website: https://www.myspacearchitects.com/

Social Media Accounts:

https://www.facebook.com/myspacearchitects

https://www.instagram.com/myspace_architects/

https://twitter.com/myspacearchi

https://www.linkedin.com/company/14418867/admin/

Contact email: alex@myspacearchitects.com

Firm Location: Noida, Delhi NCR, India

Completion Year: 2021

Gross Built Area (m2/ ft2): 16,000 sqft

Project location: Dehradun, Uttarakhand, India

Program:  Assisted living for the elderly

Lead Architects: Ar.Alex Joseph, Ar.Dona Kurian, Ar.Yogesh Kumar, Ar. Rijul Nayal, Danny Chacko Mathew

Lead Architects e-mail: alex@myspacearchitects.com

Photographer

Photo Credits: Ar. Prasanth Mohan/ Running Studios

Photographer’s Website: http://runningstudios.in/

Photographer’s e-mail: runningstudiosindia@gmail.com

IndiaDehradun

版权声明:本链接内容均系版权方发布,版权属于Myspace Architects,编辑版本版权属于设计宇宙designverse,未经授权许可不得复制转载此链接内容。欢迎转发此链接。

Copyright Notice: The content of this link is released by the copyright owner Myspace Architects. designverse owns the copyright of editing. Please do not reproduce the content of this link without authorization. Welcome to share this link.

© Ar. Prasanth Mohan/ Running Studios

Nestled on the foothills of the Himalayas in the city of Dehradun, a facility for assisted living sits in hypnotic tranquility. The plot is around 4 acres which is surrounded by dense Mango & Litchi orchards and a British Bungalow, dating back to the Colonial Period. The approach was to capitulate to a design solution that would respect the heritage and natural environment of the site. Although the plot was in the middle of an urban landscape, it still had its independent eco-system with orchards. This instilled a sense of safety due to the site’s proximity to city-facilities yet enjoying the calming shade of green foliage.

© Ar. Prasanth Mohan/ Running Studios

© Ar. Prasanth Mohan/ Running Studios

© Ar. Prasanth Mohan/ Running Studios

STAGES OF DESIGN DEVELOPMENT

There were two necessary aspects of the site that had to be taken into consideration before starting the design. First, the old British Bungalow had to be celebrated instead of merely standing indifferently with the upcoming construction. Second, to obtain clear space for the new structure by cutting trees to an absolute minimum. Favorably, a relatively empty patch of land was located right opposite to the bungalow. This enabled the possibility of the new structure to face the bungalow and share the same line of symmetry. To make things tricky, in the open space, there were still three trees standing in its middle. On deeper look, they appeared to form a triangle. Hence, they were taken as extent points and a circular spine was envisioned having terminal ends at the two laterally standing trees. Thus, the site’s flora was entirely retained.

© Ar. Prasanth Mohan/ Running Studios

© Ar. Prasanth Mohan/ Running Studios

© Ar. Prasanth Mohan/ Running Studios

© Ar. Prasanth Mohan/ Running Studios

© Ar. Prasanth Mohan/ Running Studios

The circular layout of the whole complex is intended to resonate with the long existent concept of “Circle of Life”. It consists of bedrooms, meditation hall, dining-kitchen block, and a multipurpose hall. All the spaces are seamlessly merged inside-out through the singly loaded curved corridor that links them all. All the private areas are zoned towards the back of the building, which is opening out into the thick green orchards. At the mid-point of the arc, lies a skewed meditation hall which is placed inside the serenity of the green orchard and aims to help its users revitalize their body and soul by connecting with nature. Towards the other end of the central axis, stands the majestic bungalow as a reminiscent of past glory, with its gabled roof, forming a focal element of the entire campus.

© Ar. Prasanth Mohan/ Running Studios

© Ar. Prasanth Mohan/ Running Studios

© Ar. Prasanth Mohan/ Running Studios

© Ar. Prasanth Mohan/ Running Studios

© Ar. Prasanth Mohan/ Running Studios

© Ar. Prasanth Mohan/ Running Studios

The curved corridor with its intermittent façade openings, encloses a central circular courtyard of 40 m diameter. The building façade has perforated clay-tile screens and V-shaped tubular pipe sections, which provide a dramatic shadow effect in the circular corridor behind, naming this entire setup as ‘the walk of introspection’. The central landscape forms a plaza, an open-air theatre, and a stage area, all overlooking the entire space. The contrast of white with earthy tone, bolsters the harmony of the entire building-setting with nature, where the user can sit and tell tales of their youth and vigor, achieving solace in this communion of architecture and repose.

© Ar. Prasanth Mohan/ Running Studios

© Ar. Prasanth Mohan/ Running Studios

© Ar. Prasanth Mohan/ Running Studios

© Ar. Prasanth Mohan/ Running Studios

© Ar. Prasanth Mohan/ Running Studios

© Ar. Prasanth Mohan/ Running Studios

© Ar. Prasanth Mohan/ Running Studios

© Ar. Prasanth Mohan/ Running Studios

SITE PLAN

GROUND FLOOR PLAN

FIRST FLOOR PLAN

SECTION

标签
# Architecture Design # 酒店 # 酒店设计

About author

Comment

Case recommendationMore(0)

No Data