MANTINUM | Buzzo Spinelli Architecture

Favorite
4,921
Release Time: June 11, 2021
PROJECT CREDITS

Location: Bastia (2B)

Program: Creating a pleasant link between the port and the Citadel of Bastia, designing a theatre of greenery, and restoring the Romieu garden

General contractor: Bastia’s municipality

Project management:

Buzzo Spinelli Architecture

Antoine Dufour Architectes – patrimony

Atelier GAMA – landscaper

Batiserf - structural engineers

BETEM - road engineers and various networks

Contractors :

Brando BTP + Contact Construction - Earthworks, grading and levelling, Structural works, Roads and various networks

Socofer - Locksmith works, Signage

Schindler - Elevators

Technicalarm - Dry networks and Public lighting

Corse Paysage - Green areas

Areas: 7089

Cost: 2400000 € HT

Schedule: March 2020

Photography: corseaerovision, Celia Uhalde, Buzzo Spinelli

FranceBastia

版权声明:本链接内容均系版权方发布,版权属于Buzzo Spinelli Architecture,编辑版本版权属于设计宇宙designverse,未经授权许可不得复制转载此链接内容。欢迎转发此链接。

Copyright Notice: The content of this link is released by the copyright owner Buzzo Spinelli Architecture. designverse owns the copyright of editing. Please do not reproduce the content of this link without authorization. Welcome to share this link.

© corseaerovision

The project has three aims: first creating a pleasant link between the port and the Citadel of Bastia, second designing a theatre of greenery, and last but not least restoring the Romieu garden.

© corseaerovision

© corseaerovision

©Buzzo Spinelli

The intervention takes place in the heart of the citadel on a very steep slope, and it expresses the objective of retrieving that citadel which has become a medium for a public space development between the city and the water.

© Celia Uhalde

© Celia Uhalde

© Celia Uhalde

© Celia Uhalde

© Celia Uhalde

From belvederes to platforms, from staircases to ramps, from gardens to squares, the project multiplies the spaces of contemplation and strolls, offering visitors the choice of sequenced routes, alternating between openings on the horizon and narrowing on the rock, the walls and the vegetation.

© Celia Uhalde

© Celia Uhalde

© Celia Uhalde

© Celia Uhalde

Architecture stands out here as a tool for resolving and clarifying the geometries of the site, hence the adoption of a plain writing which borrows from the adjoining walls their roughness and mass.

© Celia Uhalde

© Celia Uhalde

The shape of the elevator is similar to a retaining wall leaning against the rocks, in continuity with the parapets of the citadel. Materials are at the heart of the project’ intentions.

© Celia Uhalde

© Celia Uhalde

© Celia Uhalde

© Celia Uhalde

A measured and fair choice is translated in the use of aggregates extracted from the cliff for the production of a unique concrete. The material is then transfigured. Usually innocuous or industrial, concrete becomes artisanal and exceptional.

© Celia Uhalde

© Celia Uhalde

© Celia Uhalde

© Celia Uhalde

In this case the “dry concrete” has a uniform gray-beige shade, and is cast in place as an architectonic cladding for all vertical and horizontal structures. This unique fare-faced concrete also has a neat and stamped look after a special care of the formwork.

© Celia Uhalde

© Celia Uhalde

© Celia Uhalde

© Celia Uhalde

© Celia Uhalde

In addition to its finish, and being composed exclusively with the aggregates of the site (Cipollino marble + polished schist) the concrete is executed by tamping beds every 16cm on a formwork height of 48cm.

©Buzzo Spinelli

©Buzzo Spinelli

©Buzzo Spinelli

©Buzzo Spinelli

Concrete with its asperities and hues, reflect thereby deeply the site and refer to the identity of the rocks on which the project leans. The absence of transport or importation, and the ex-nihilo extraction of materials are a responsible economic choice that benefits the execution and the handwork. This anchoring of the project to the Corsican territory by its materials, its seeking of an implementation mixing know — how and long duration, testifies of a general engagement towards contemporary architecture; which is in turn articulated around the values of modesty, demanding nature, as well as social and environmental responsibilities.

©Buzzo Spinelli

©Buzzo Spinelli

©Buzzo Spinelli

©Buzzo Spinelli

标签
# Landscape Design # Courtyard

About author

Comment

Case recommendationMore(0)

No Data