M15 | MINIMO

Achitectural and energy renovation

Favorite
7,926
Release Time: July 21, 2022
PROJECT CREDITS

Arquitectura | Architecture

MINIMO

Fernando Pancorbo Lancharro

Alberto Rubial Alonso

Sergio Sánchez Grande

Colaboradores | Collaborators

Clara Domínguez Gallardo

Fotografía | Photography

Amores Pictures

Contacto | Contact

minimo.pro

hola@minimo.pro

@minimo_pro

Fabricantes | Manufacturers

Toilet - ROCA (www.roca.es)

Taps - TRES (www.tresgriferia.com)

Window frames - TECHNAL (www.technal.com)

Interior pavement - GRES ARAGON (www.gresaragon.com)

Exterior pavement - Losa Vulcano 30x10x6 white BREINCO (www.breinco.com)

Exterior pavement - Superstep BREINCO (www.breinco.com)

Geothermal installation - AKITER (www.akiter.com)

SpainMadrid

版权声明:本链接内容均系版权方发布,版权属于MINIMO,编辑版本版权属于设计宇宙designverse,未经授权许可不得复制转载此链接内容。欢迎转发此链接。

Copyright Notice: The content of this link is released by the copyright owner MINIMO. designverse owns the copyright of editing. Please do not reproduce the content of this link without authorization. Welcome to share this link.

The project M15 involves the energy and spatial rehabilitation of a single-family house located in Madrid, in the protected urban area Colonia Unión Eléctrica Madrileña built in the 1940s.

The intervention respects the original character of the building and its surroundings and it focuses on two fundamental challenges: the improvement of the thermal insulation, together with a new climate control system that ensures the comfort of the house; and an interior spatial reorganization that promotes the interconnection between the spaces of the house, enhancing its relationship with the outdoor living areas.

The facade was originally divided into two bodies. The main body had a smooth plaster finish while the secondary body, which corresponds to the former garage, had a brick facade. To preserve the appearance of the original elements that define the protected facade, the first body is intervened by installing an external thermal insulation system, over the original façade, while in the brick body, the insulation is placed on the inside layer.

The improvement of the thermal insolation is combined with the installation of a ground source heat pump, a renewable energy source that feeds the underfloor heating and cooling system.

The new distribution of the house is based on the reorganization of the vertical communication core which distributes the program in two levels: the ground floor is configured over three interconnected areas: the original garage, turned into the kitchen, the living areas and the main access; all of them in direct relation to the outdoor living areas. Bedrooms and other private spaces are located on the upper floor, in whose distributor is located a small metal ladder that gives access to the space right below the pitched roof.

The selection criteria for finishing materials has been comfort and durability. In the interior floors, oak wood flooring is combined with porcelain tiles in the bathrooms, access and kitchen, while the attic flooring is solved by a jute carpet placed over the original wooden platform.

The exterior space is configured by three combinations of the same prefabricated concrete pavement: the large slab that delimitates the main access, the rectangular cobblestone pavement on the living and circulation areas; and, these same cobblestones, leaving empty strips for vegetation between them, acentuating the transition between the garden and the living areas.

标签
# #rehabilitation #architecture #interiordesign #interiordecor #sustainability #minimo

About author

Comment

Case recommendationMore(0)

No Data