Loenen Pavilion | KAAN Architecten

A serene remembrance haven amid nature

Favorite
10,142
Release Time: January 25, 2022
PROJECT CREDITS

Location: Groenendaalseweg 68, Loenen, The Netherlands

Architect: KAAN Architecten (Kees Kaan, Vincent Panhuysen, Dikkie Scipio)

Project team: Alice Colombo, Sebastian van Damme, Paolo Faleschini, Raluca Firicel, Michael Geensen, Nicki van Loon

Client: The Netherlands War Graves Foundation, The Hague

Nationale Veteranenbegraafplaats Loenen, Loenen

Programme: ceremony hall, education centre, exhibition space, condolence room

Competition: April 2018

Design phase: May 2018 – May 2019

Completion: November 2020

GFA: 583 sqm

Main contractor: Rots Bouw, Aalten

Construction manager: Antea Group, Capelle aan den Ijssel

Construction advisor: Pieters Bouwtechniek, Delft

Technical installations advisor, physics, fire control, acoustics: DGMR, The Hague

Building costs advisor: B3 bouwadviseurs, Wassenaar

Exhibition design: Tinker, Utrecht

AV design: Nieuwenhuis AV, Apeldoorn

Project furniture: Workshop of Wonders, Utrecht

Landscape design: Karres en Brands, Hilversum

Landscape contractor: Van de Haar Groep, Wekerom

Netherlands

版权声明:本链接内容均系版权方发布,版权属于KAAN Architecten,编辑版本版权属于设计宇宙designverse,未经授权许可不得复制转载此链接内容。欢迎转发此链接。

Copyright Notice: The content of this link is released by the copyright owner KAAN Architecten. designverse owns the copyright of editing. Please do not reproduce the content of this link without authorization. Welcome to share this link.

© Simone Bossi

KAAN Architecten was commissioned by the Netherlands War Graves Foundation (Oorlogsgravenstichting) to design a multifunctional building commemorating the Dutch victims during the Second World War and more recent international conflicts, in Loenen near Apeldoorn. Harmoniously blending with the surrounding forest, the building is a layered and connecting element between the existing Loenen National War Cemetery and the new National Veterans Cemetery.

© Simone Bossi

© Simone Bossi

The Loenen National War Cemetery site, one of the two located on Dutch territory, was designed by landscape architect Daniel Haspels (1894-1954) shortly after the Second World War, reflecting the landscape of the area with its clusters of wispy trees that honour the peaceful environment and bring comfort to the bereaved. KAAN Architecten opted to draw the trees and building together, letting the trees dictate the structure’s form, to achieve a fusion of architecture and landscaped nature.

© Simone Bossi

© Simone Bossi

The pavilion, with its 52 x 19-meter footprint, stretches along one of the five axes that are the foundation of the site, like a horizontal white line settled amidst slender birch and pine trees. Seen from above, it is situated between two stretches of woods, flanked by two forest rooms envisioned by landscape architects Karres en Brands. The pavilion was kept as narrow as possible to preserve a maximum number of trees between the two open spaces, its horizontality gently adopts Haspels’ philosophy by avoiding vertical elements, which could disrupt the calming natural atmosphere. For this reason, the War Cemetery’s gravestones are lying flat on the grass.

© Simone Bossi

© Simone Bossi

© Simone Bossi

The serene atmosphere and lack of intrusiveness have been achieved by sensitive architectural gestures, proposing an intimate yet open and inviting building; obscured by tree trunks yet in clear view. Strategically placed, natural stone-clad walls stretching from floor to ceiling accentuate the alternation between open and closed. Some walls have benches protruding in the same natural stone as the wall and facing the forest to offer visitors places to rest and contemplate. Atop the walls lies the roof - not merely as a cover for a box, but a horizontal wall with perforations that expose the treetops and open skies. By masterfully directing the sightlines inward, outward, and through, KAAN Architecten maintained the fragile aura of light and tranquillity already imbued in the National War Cemetery.

© Simone Bossi

© Simone Bossi

© Simone Bossi

© Simone Bossi

© Simone Bossi

Everything within the space of the pavilion is related to remembrance and commemoration. Corridors were avoided so the pavilion could remain narrow and functions flow logically into one another. There is an auditorium dedicated to assemblies and funeral services for the nearby National Veterans Cemetery, opening up to a multi-purpose room serving both as exhibition and information space and finally a condolences area. For events and large-scale ceremonies, the auditorium and exhibition space can be merged into a single hall, free of obstacles.

© Simone Bossi

© Simone Bossi

The various spaces each have their own identity and lookouts. The condolences area offers views of two opposite sides, each oriented towards a forest room: one for veteran burials and one for the War Cemetery. Meanwhile, the auditorium looks out over the sightline ending at the cross in the middle of the War Cemetery. The eye is guided through a big window that feels like a large opening in the pavilion rather than a standard window. High ceilings and large roof spans ensure flexibility and contribute to an open sense of space.

© Simone Bossi

© Simone Bossi

© Simone Bossi

The public nature of the pavilion, with an assembly capacity of up to 200 people, required an optimally balanced indoor climate. Necessary ventilation and floor heating systems to achieve thermal comfort have been realized avoiding any visible installations. By assembling a design team of complementary disciplines, even before the design work began, a high degree of sustainability and a minimal environmental impact was achieved.

© Simone Bossi

© Simone Bossi

© Simone Bossi

Gently detached of any religious connotations, the pavilion conveys a calming natural atmosphere to its interiors, thanks to the unconventional open spatial configuration, the abundant natural light and the elegant choice of materials. The distinguished yet subtle Loenen Pavilion architecturally enriches the National War Cemetery, providing a reinvigorated place of honour and consolation, while allowing the forest to be the guide.

© Simone Bossi

© Simone Bossi

KAAN Architecten is currently working a broad number of projects of different typologies, notably the new Amsterdam Courthouse, which will open to the public in early 2021, and the new Visitor Center at the Netherlands American Cemetery in Margraten, to be completed in 2022.

Site Plan

Level 0

Level +2

Section

Nouth Facade

South Facade

West Facade

East Facade

Detail

标签
# Architecture Design # Cultural Architecture # Religious Architecture # 纪念馆 # 纪念性建筑

About author

Comment

Case recommendationMore(0)

No Data