Le Grand Marais | Ubalt Architectes

Favorite
3,875
Release Time: January 18, 2021
PROJECT CREDITS

Client : Artisan Loft

Lighting design : Franz&Fritz

Photography : Yohan Fontaine

FranceParis

版权声明:本链接内容均系版权方发布,版权属于Ubalt Architectes,编辑版本版权属于设计宇宙designverse,未经授权许可不得复制转载此链接内容。欢迎转发此链接。

Copyright Notice: The content of this link is released by the copyright owner Ubalt Architectes. designverse owns the copyright of editing. Please do not reproduce the content of this link without authorization. Welcome to share this link.

© Yohan Fontaine

Le Grand Marais is a former 250sq data centre converted into a flat, located in a building dating from the 1970s on the outskirts of Le Marais in Paris. This building, belonging to the largest co-ownership in Paris, includes mixed programmes of offices, housing, amphitheatre, swimming pool, etc.

© Yohan Fontaine

© Yohan Fontaine

© Yohan Fontaine

The first challenge of this project was therefore to evoke the 1970s inside the flat. This was notably achieved through the choice of materials: the omnipresent plexiglass, coloured metal joinery, iridescent curtains, concrete.

© Yohan Fontaine

© Yohan Fontaine

© Yohan Fontaine

Moreover, this loft is located on the ground floor and overlooks the covered circulation of the building. This is the great particularity of this space, which is almost blind, with no view of the outside and little light. With this observation in mind, the project's intention was to intensify this phenomenon rather than to come up against it. Thus, the layout and distribution of the spaces have been designed with a view to concentration and focus. A buffer space entrance with the exterior serves three bedrooms, a bathroom and the living room while evoking an interior patio. The spaces are linked together, the material slides from one room to another,on the floor, on the wall or even as furniture. The materials echo each other to offer an identity and a staging to the spaces and in particular to the blind rooms of the flat.

© Yohan Fontaine

© Yohan Fontaine

© Yohan Fontaine

© Yohan Fontaine

In addition to the desire to make rigid spaces exuberant, the intensification of the project also involves the possibility for this space to be transformed to change its destination and become a showroom, a workplace or a place of awakening thanks to its double kitchen, laundry, storage spaces, projection room/gymnasium and bedrooms that can easily be transformed into meeting rooms.

© Yohan Fontaine

© Yohan Fontaine

Finally, the only substantial light entrance is located at the end of the flat where four skydomes are deployed.Here again, it is the intensification that is sought in the project: the terrace garden located above the premises enters through the zenital bays to become a planted jardiniere, until it drips into the flat. The whole project seeks to offer a dreamlike and self-sufficient universe.

© Yohan Fontaine

Plan

AXO

标签
# Interior Design # Residential Architecture # 公寓

About author

Comment

Case recommendationMore(0)

No Data