House by the Lake | WWStudio + Legeer Architekten

Favorite
9,102
Release Time: April 18, 2022
PROJECT CREDITS

Site: Fischerweg 26, 17255 Wustrow, Lake Plätlin

Client: privat

Size: 92m2

Typology: holiday home

Completed: 2020

Architects:

WWStudio (http://wanjawechselberger.com/ ) ;Instagram @wanjawechselberger

in collaboration with Legeer Architekten: www.legeer.de Kurfürstenstrasse 5A, 10785 Berlin

Structural Engineer: David Merten, Dorfstr. 12, 14943 Luckenwalde

Photos: Andreas Labes

Germany

版权声明:本链接内容均系版权方发布,版权属于WWStudio,编辑版本版权属于设计宇宙designverse,未经授权许可不得复制转载此链接内容。欢迎转发此链接。

Copyright Notice: The content of this link is released by the copyright owner WWStudio . designverse owns the copyright of editing. Please do not reproduce the content of this link without authorization. Welcome to share this link.

House Wustrow is located on / at Lake Plätlin, which is part of the Mecklenburg Lake District Area, and is part of a development with just over 20 vacation homes. The building, designed by the two Berlin based architects, Wanja Wechselberger (WWStudio) and Florian Kneer (LEGEERArchitekten), redefines the regional boathouse and barn typology and finds its references in the surrounding landscape.

©Andreas Labes

©Andreas Labes

The slightly asymmetrical, rhombic-shaped and north-south oriented building offers changing perspectives and views in all directions. This effect from the outside is enhanced by two differently shaped roof areas and carefully positioned windows of different sizes. The two planners intended to effect precisely such an impression. Through the house, they seek to highlight the interaction between architecture and context. Just as the building generates ever new impressions when walking around or passing by, the windows inside capture ever new views of the landscape and create a multiplicity of lighting moods, which also change depending on the time of day and the season.

©Andreas Labes

©Andreas Labes

The inspiration for the elongated volume, which widens towards the center, derives from boathouses, which form an integral part of the landscape and lakes in this region. Just like these barn-like buildings, the Wustrow house is built as a timber-frame structure; the wall construction was prefabricated as a timber frame construction and the rear-ventilated facade is made of diagonally running bevel siding made of anthracite-colored glazed Siberian larch. The monochrome appearance, which lends the building its contemporary distinctness, is completed by the likewise darkly-colored aluminum window frames and roofing made out of anthracite-colored concrete tiles.

©Andreas Labes

©Andreas Labes

©Andreas Labes

©Andreas Labes

The interior fixtures that together comprise the 92 square meter vacation home – which stretches over three levels – are made predominantly of birch wood in the form of boards and large-format multiplex wall panels. The light surfaces generate a warm and comfortable atmosphere, reflect the light and emphasize the open and light character of the building's interior. This character is embodied most vividly by a two-story living room with large windows and a view of the nearby lake. The central, atrium-like space is the hub of the house: here you will find the kitchen, dining table, fireplace and a deep seating area. In good weather, the living space can be extended outwards by a wooden terrace that faces west, towards the Lake Plätlin.

©Andreas Labes

©Andreas Labes

©Andreas Labes

The two lower levels are connected to one another without barriers via a gently sloping ramps. The ground floor also has an accessible bathroom, which is complemented by an adjoining sauna. The top level serves as an introverted sleeping area with an en-suite toilett. A small, courtyard-like balcony provides views to the nearby nature reserve and directs daylight into the interior through a glass wall.

©Andreas Labes

©Andreas Labes

©Andreas Labes

By extending the building towards its center, the architects succeeded in placing the entire development of the house in the center, leaving the south and northend free. Its open structure and the window cut-outs constantly produce new, unexpected lines of sight that underscore the connection between architecture and landscape.

©Andreas Labes

©Andreas Labes

©Andreas Labes

Sustainability:

The fassade and timberconstruction arre mainly constructed in local woods such as spruce and pine Large windows provide natural light. The large main window facing the lake is set back so that the geometry of the building can ensure that the glass surface is shaded.

©Andreas Labes

©Andreas Labes

©Andreas Labes

Schnitt A ©WWStudio

GR OG ©WWStudio

GR GE ©WWStudio

标签
# Architecture Design # 住宅设计 # 居住建筑

About author

Comment

Case recommendationMore(0)

No Data