Helfštýn Castle Palace Reconstruction | atelier-r

Favorite
5,252
Release Time: November 23, 2020
PROJECT CREDITS

Studio: atelier-r

Author: Miroslav Pospíšil, principal architect

Contact E-mail: atelier-r@atelier-r.cz

Website: www.atelier-r.cz

Studio address: tř. Spojenců 748/20, 779 00 Olomouc, Czech Republic

Co-author: Martin Karlík, principal project manager

Project location: Helfštýn by Týn nad Bečvou GPS 49.5186031N, 17.6287803E

Project country: Czech Republic

Project year: 2015-2016

Completion year: 2020

Built-up Area: 1370 m2

Gross Floor Area: 3000 m2

Usable Floor Area: 1340 m2

Plot size: 2050 m2

Client: Olomouc Region

Client's e-mail: posta@olkraj.cz

Client's website: www.olkraj.cz

Photographer: BoysPlayNice, info@boysplaynice.com, www.boysplaynice.com

Collaborator:

Design team: Robert Randys, Lucie Rohelová, Adéla Tomečková, Milena Koblihová, Daria Johanesová / atelier-r

Structural stability of historical constructions: Ladislav Klusáček,www.fce.vutbr.cz

Structural stability of newly inserted constructions: Jan Lukáš, www.lostade.cz

Rehabilitation of the damp parts of historical walls: Jan Lukáš, www.lostade.cz

Contractors: HOCHTIEF CZ and ARCHATT PAMÁTKY

Steel and corten construction: Zámečnictví Sloupský

Glass construction: Bubeník 1913

Concrete floors: AAP hranice

Czech Republic

版权声明:本链接内容均系版权方发布,版权属于atelier-r,编辑版本版权属于设计宇宙designverse,未经授权许可不得复制转载此链接内容。欢迎转发此链接。

Copyright Notice: The content of this link is released by the copyright owner atelier-r. designverse owns the copyright of editing. Please do not reproduce the content of this link without authorization. Welcome to share this link.

© BoysPlayNice

Cultural Heritage

Rising high above the Moravian Gate valley, Helfštýn Castle is the second largest complex in the Czech Republic right after Prague Castle. Helfštýn was established in the 14th century. In 2014 the Renaissance palace ruins had to close down due to the severe safety hazards such as falling masonry and remains degradation.

© BoysPlayNice

© BoysPlayNice

The primary requirement of the castle owner; Olomouc Region, was to renovate the palace along with the construction of a new roof. The National Heritage Institute insisted on the preservation of the building in the state of a ruin. The roof was allowed only partially, and it could only go as high as the level of the peripheral walls.

© BoysPlayNice

© BoysPlayNice

The project planning was rather unique. The 3D model based on thousands of photographs from a drone allowed us to map all the types of plaster and masonry modifications. 

© BoysPlayNice

© BoysPlayNice

New Concept

We aspired to go beyond the technical reconstruction assignment. We strived to compliment the historical building with the contemporary architecture that would focus on both practical use as well as gaining an aesthetic appeal. 

© BoysPlayNice

© BoysPlayNice

© BoysPlayNice

In order to immerse the visitors in the historical development of the original renaissance palace we inserted new sightseeing routes into the already existing gaps in the ruins, connecting the ground floor with the newly accessible higher levels of the palace.

© BoysPlayNice

© BoysPlayNice

© BoysPlayNice

© BoysPlayNice

Newly added contemporary elements are clearly recognizable in the historical construction. We worked with three basic materials, one for each level of the building. The roofing is made of glass on steel beams, the staircases and footbridges have been made of corten steel and the ground floor paths are made of polished concrete.

© BoysPlayNice

© BoysPlayNice

Glass Roof

The flat glass roofs have been inserted in between the walls of the ruins. The wide-open sky was the key inspiration when choosing the material for the roof. Using glass provides perfect day light conditions to the interior of the palace. We have chosen to work with the sanded glass for a couple of reasons. It is easy on the maintenance and the flat dispersed light compliments the exhibitions inside the palace. The chapel roof was an exception. The clear glass roof symbolizes heaven quite literally.

© BoysPlayNice

© BoysPlayNice

We have put a roof on five chosen chambers only. The corten footbridges serve as a roof for the staircases. We intentionally left out some of the spaces in order to enhance the spirit of the impressive ruins and encourage the visitors to look up to the sky. 

© BoysPlayNice

© BoysPlayNice

Corten Footbridges

What once used to be a roof has now become the new sightseeing route. Being this close to the construction details of the original palace and as high as the top of the walls allows the public to admire the historical significance of the sight and the sheer views of the surrounding region.

© BoysPlayNice

© BoysPlayNice

© BoysPlayNice

It was crucial to choose a material that would be timeless. Corten is a special iron alloy that undergoes a corrosion, matures and matches the texture of the old historical walls. Moreover, Helfštýn Castle is well-renowned for its iron craftsmanship tradition, therefore it made a perfect sense to choose corten to work with. 

© BoysPlayNice

© BoysPlayNice

© BoysPlayNice

Concrete Paths

Polished fair-face concrete boards were laid down into specific areas on the ground floor of the palace to form a network of platforms and pavements. The concrete pavement edges have been finished by rigorously straight Corten profiles. The gaps between the pavements and the walls have been filled with gravel, which ties together the uneven textures and lines.

© BoysPlayNice

© BoysPlayNice

© BoysPlayNice

© BoysPlayNice

Past and Present

Our concept is based on the respect towards the historical building and it pursues a major effort to preserve the castle’s authentic character. The palace gained an attractive sightseeing route that allows the visitors to learn about the building history and enjoy the picturesque views from the footbridges on the upper levels of the castle what once used to be a roof. The contemporary architecture does not compete with the historical building, rather it creates a cohesive unit in which all the elements, old and new go hand in hand.

© BoysPlayNice

© BoysPlayNice

Site Plan

1st Floor

2nd Floor

Roof Layout

Section

标签
# Architecture Design # Cultural Architecture # 建筑改造

About author

Comment

Case recommendationMore(0)

No Data