Haiku Hair Salon | FATHOM

Favorite
4,519
Release Time: December 9, 2022
PROJECT CREDITS

Location: Izumoto Building 1F, 4-4-1 Hondori, Kure City, Hiroshima Prefecture

Use: Hair salon

Design/Construction: FATHOM Hiroyuki Nakamoto

Completion: May 2022

Planned area: 77.8 m2

PHOTO: Tatsuya Tabii (Tabii Photo Studio)

LOGO & SIGN: Akira Kubo (guide)

BONSAI: Kohei Oda(Qusamura)

Japan

版权声明:本链接内容均系版权方发布,版权属于FATHOM,编辑版本版权属于设计宇宙designverse,未经授权许可不得复制转载此链接内容。欢迎转发此链接。

Copyright Notice: The content of this link is released by the copyright owner FATHOM. designverse owns the copyright of editing. Please do not reproduce the content of this link without authorization. Welcome to share this link.

A tenant building that used to be a building materials shop on City Hall Street, Hondori 4-chome, Kure City. We were asked to renovate this building into a hair salon, as it was also the site of the second renovation school.

©Tatsuya Tabii (Tabii Photo Studio)

©Tatsuya Tabii (Tabii Photo Studio)

©Tatsuya Tabii (Tabii Photo Studio)

©Tatsuya Tabii (Tabii Photo Studio)

When we looked at the existing space, we were most impressed by the materials that had been left behind in the building, such as the brick tiles on the exterior walls and the glass blocks in the passageway.

©Tatsuya Tabii (Tabii Photo Studio)

©Tatsuya Tabii (Tabii Photo Studio)

©Tatsuya Tabii (Tabii Photo Studio)

©Tatsuya Tabii (Tabii Photo Studio)

I wondered if it would be possible to create a space centered on these materials.

The name of the hair salon is HAIKU.

I was told that this five-letter word has become a commonly known word everywhere in the world.

©Tatsuya Tabii (Tabii Photo Studio)

©Tatsuya Tabii (Tabii Photo Studio)

©Tatsuya Tabii (Tabii Photo Studio)

©Tatsuya Tabii (Tabii Photo Studio)

As I looked at the space with this in mind, the material module began to look like the squares of a manuscript paper.

Although it is impossible to project letters onto the squares, I thought it would be interesting to create a space where a person's story could be revealed by projecting his or her image onto the uniform grids.

The location of the building is on a corner, and there are signs, tent marks, and exposed infrastructure on all three sides of the facade. The idea was to create a space with two strong time frames mixed together by leaving the scraps from the demolition work unfinished.

©Tatsuya Tabii (Tabii Photo Studio)

©Tatsuya Tabii (Tabii Photo Studio)

©Tatsuya Tabii (Tabii Photo Studio)

©Tatsuya Tabii (Tabii Photo Studio)

The new façade fittings were created by building a horizontal latticework in a set-back location from the exterior wall, as if the modules of the exterior wall tiles were scaled up and interlocked with each other.

This lattice is sandwiched between the existing glass blocks to form a narrow alleyway that connects to the entrance. At the far end of the alley, a five-leaf pine bonsai tree is displayed on a base to emphasize the sense of depth of the alley as seen from the sidewalk.

The interior of the salon is a concrete skeleton space with the salon's functions incorporated in a Japanese style, and the shampoo table is accented with bricks. This is a reference to the brick used as a material for the sidewalks of the shopping district when the area was once full of people.

©Tatsuya Tabii (Tabii Photo Studio)

©Tatsuya Tabii (Tabii Photo Studio)

©Tatsuya Tabii (Tabii Photo Studio)

The gap created between the structure and the set-back facade is open to the city. The form of the sculpture, which is an intermediary between the publicness of playground equipment and the solemnity of stones placed in a Japanese garden, is visually and tactilely interesting, and is sometimes used as a playground for children and sometimes as a comfort for the eyes of the elderly. The space is designed with the hope that it will be loved as a more public place.

The space of the rugged existing structure and the delicate Japanese salon space. The wall surface, which looks like a manuscript paper of various shapes with the smallest module of the material as a square, connects these two contradictory spaces.

plan ©FATHOM

标签
# Interior Design # 商业空间设计 # 美发沙龙

About author

Comment

Case recommendationMore(0)

No Data