Graça II SLD Duplex | João Tiago Aguiar Arquitectos

Favorite
6,893
Release Time: September 7, 2021
PROJECT CREDITS

Project name: Duplex Graça II SLD / Graça II SLD Duplex

Company name: João Tiago Aguiar, arquitectos

Website: www.joaotiagoaguiar.com

Contact e-mail: info@joaotiagoaguiar.com

Project location: Lisbon, Portugal

Completion Year: 2019

Construction Area: 130m2

Participants:

Responsible Architects: João Tiago Aguiar

Project team: Rúben Mateus, Susana Luís, João Nery Morais, Maria Sousa Otto, Samanta Cardoso de Menezes, Diogo Romão, Arianna Camozzi, Constança Lino, Francisco Duarte, Renata Vieira.

Client: Private

Builder: EPI Engenharia e Construções, Lda

Photography:

Photograph credits: FG+SG – Architecture Photograph

Photographer´s website: www.ultimasreportagens.com

PortugalLisboa

版权声明:本链接内容均系版权方发布,版权属于João Tiago Aguiar Arquitectos,编辑版本版权属于设计宇宙designverse,未经授权许可不得复制转载此链接内容。欢迎转发此链接。

Copyright Notice: The content of this link is released by the copyright owner João Tiago Aguiar Arquitectos. designverse owns the copyright of editing. Please do not reproduce the content of this link without authorization. Welcome to share this link.

© FG+SG – Architecture Photography

The intervened apartment, built in the 1960s is located in Graça's neighbourhood in Lisbon. The building, which houses the apartment, is on a hillside, thus resulting in floors above and below the entrance floor level. This duplex apartment, being on a level lower then then entrance level, only has windows at the back, towards the south, to a terrace with incredible views over the city and the Tagus River.

© FG+SG – Architecture Photography

© FG+SG – Architecture Photography

Before our intervention, the apartment had been a duplex office already, having been previously united with the apartment on the lower floor, thus taking advantage of a larger area and the full use of the whole terrace.

© FG+SG – Architecture Photography

© FG+SG – Architecture Photography

© FG+SG – Architecture Photography

Comparing it with the original layout, the use of the different spaces was inverted by moving the kitchen and the living room to the lower floor. By demolishing several walls, the apartment has now a social area with generous dimensions served by a kitchenette with room for a laundry next to it. In line with this use inversion, two bedrooms on the upper floor were designed together with a third one on the lower floor, next to the living room.

© FG+SG – Architecture Photography

© FG+SG – Architecture Photography

© FG+SG – Architecture Photography

© FG+SG – Architecture Photography

Since they were two separate apartments originally, they had two separate access points, one on each floor. According with the new layout, the entrance is now exclusively made through the lower floor, where the social areas are, thus providing the bedrooms with more privacy.

© FG+SG – Architecture Photography

© FG+SG – Architecture Photography

© FG+SG – Architecture Photography

By gaining space from the top floor’s entrance hall, it was possible to add an extra bathroom at this level, which, together with the refurbishment of the existing one on the lower floor, allowed the duplex to have one bathroom per floor.

© FG+SG – Architecture Photography

As for the rear façade, four French windows were open on the lower floor, allowing to have the maximum permeability for natural lighting and a greater dialogue between the indoor and outdoor areas.

© FG+SG – Architecture Photography

© FG+SG – Architecture Photography

The terrace was also renovated with new finishes, including new hydraulic mosaic for the pavement and a wide full-length flowerbed which, at the same time, serves as a railing and provides lighting to the entire space.

© FG+SG – Architecture Photography

© FG+SG – Architecture Photography

© FG+SG – Architecture Photography

© FG+SG – Architecture Photography

Ground Floor Plan

First Floor Plan

Section AA'

Section BB'

Section CC'

标签
# Architecture Design # 公寓 # 住宅设计

About author

Comment

Case recommendationMore(0)

No Data