Genmab research building | cepezed

Favorite
4,166
Release Time: October 13, 2020
PROJECT CREDITS

project: Genmab research building

address project: Uppsalalaan 15, Utrecht

primary client: Genmab, Utrecht

contracted consortium: Dura Vermeer Vastgoed & Dura Vermeer Bouw midden west

client for interior: Genmab, Utrecht

architectural design: cepezed, Delft

interior design: cepezedinterieur, Delft

structural consultant: Pieters Bouwtechniek, Haarlem

consultant mechanical & electrical engineering: dwa, Ede

consultant building physics & sustainability: dwa, Ede & dwa, Zoetermeer

consultant fire safety: Peutz, Zoetermeer

main contractor: Dura Vermeer Bouw midden west, Cruquius

steel contractor: Bentstaal, IJsselstein

contractor electrical installations: Van den Pol, Amersfoort

contractor mechanical installations: Klimaatservice, Hardinxveld-Giessendam

contractor facades: De Groot & Visser, Gorinchem

project | opening: July 2014 – March 2018 | 28 June2018

gfa: 11.178 m²

photography: cepezed | Lucas van der Wee

drawings: architectenbureau cepezed

NetherlandsUtrecht

版权声明:本链接内容均系版权方发布,版权属于cepezed,编辑版本版权属于设计宇宙designverse,未经授权许可不得复制转载此链接内容。欢迎转发此链接。

Copyright Notice: The content of this link is released by the copyright owner cepezed. designverse owns the copyright of editing. Please do not reproduce the content of this link without authorization. Welcome to share this link.

© cepezed | Lucas van der Wee

Genmab is a listed, internationally operating biotech company that develops therapeutic antibodies for the treatment of cancer. In recent years the company grew substantially, leading to the need for new premises. Its Scandinavian origins called for a special focus on design. In addition, the new-build has been seized as an opportunity to give the firm more visibility, to increase interaction between the employees and to collaborate more effectively with external partners. The building was also intended to become a calling card to attract top researchers. cepezed and cepezedinterior were responsible for the design.

© cepezed | Lucas van der Wee

© cepezed | Lucas van der Wee

© cepezed | Lucas van der Wee

© cepezed | Lucas van der Wee

The new Genmab is a striking, cleanly styled and detailed building located directly on the main access road of the Utrecht Science Park. The programme comprises offices, laboratories and an extensive range of supporting functions such as a meeting centre, auditorium, science café and restaurant. The building has an open structure with large spans and long sight lines. Above ground, it consists of two five-storey bays positioned out of alignment with each other, and an atrium in between. Underground there is a parking garage that takes up the entire footprint.

© cepezed | Lucas van der Wee

© cepezed | Lucas van der Wee

© cepezed | Lucas van der Wee

© cepezed | Lucas van der Wee

© cepezed | Lucas van der Wee

The building is as compact as possible. The alignment of the two bays contributes to a good fit with the location. The facilities programme with the meeting centre, auditorium and café, but also a gym, bicycle parking, storage areas and waste rooms, has been mainly housed on the ground floor. The floor slab of the atrium is situated on the first floor and has the character of a plaza. Surrounding this are other supporting functions such as a coffee bar and an open kitchen with front cooking. In the office bay, the meeting spots are situated along the atrium while the fixed workspaces are mainly located along the façades. The upper three storeys accommodate both offices and laboratories. Their gross height is higher, so that the programme here can be flexible: offices can become labs and vice versa.

© cepezed | Lucas van der Wee

© cepezed | Lucas van der Wee

© cepezed | Lucas van der Wee

© cepezed | Lucas van der Wee

© cepezed | Lucas van der Wee

© cepezed | Lucas van der Wee

The bay façades are vertically articulated, and here the frames of the glass components are concealed behind the aluminium external finish of the closed elements. The atrium has completely transparent façades, so that the large open space is prominently in view from the outside and makes a significant contribution to how the building appears to the surroundings. Special elements in the atrium are the large islands, more than eight metres in diameter, which are positioned stepwise and seem to float freely in the space. On the islands there are spots for meeting, discussion and flexible working. One of them functions as a board room and is equipped with hot bent glass walls, a large table with illuminated company logo and a custom-made piece of furniture containing all the climate facilities and the most modern presentation equipment.

© cepezed | Lucas van der Wee

© cepezed | Lucas van der Wee

© cepezed | Lucas van der Wee

The interior is light, uncluttered and stylish, with a great deal of wood and other natural materials used. Corridors are optically widened by allowing their floor finish to continue into the transparent office spaces. In terms of sustainability, the new Genmab has the BREEAM Excellent certificate.

© cepezed | Lucas van der Wee

© cepezed | Lucas van der Wee

© cepezed | Lucas van der Wee

© cepezed | Lucas van der Wee

© cepezed | Lucas van der Wee

Drawings

标签
# Architecture Design # Interior Design # 办公空间

About author

Comment

Case recommendationMore(0)

No Data