GC House | FCC Arquitectura

Favorite
3,718
Release Time: August 18, 2020
PROJECT CREDITS

General information

Project’s Name: GC House

Atelier de Arquitetura: FCC Arquitectura

Office Website: www.fc-arquitectura.com

E-mail: atelierdearquitectura@yahoo.com

Instagram Office Profile: www.instagram.com/fcc_arquitectura

Year of completion: 2019

Total building area: 828,90m²

Implantation area: 431,80m²

Site area: 963,90m²

Location: Porto, PORTUGAL

Media

Photo credits: Fernando Guerra | FG + SG |

Photographer Website: Fernando Guerra | FG + SG |

Instagram Profile: www.instagram.com/fernandogguerra

Additional Credits

Lead architects: Fernando Coelho, Ana Loureiro

Project team: Fernando Coelho, Ana Loureiro, Sérgio Silva, Luís Vieira, Diana Teixeira

Customers: Gonçalo Vale and Clara Cunha

Engineering: Engiwords – Consultores de engenharia

Constructor: NVE - Engenharia e Construção

PortugalPorto

版权声明:本链接内容均系版权方发布,版权属于FCC Arquitectura,编辑版本版权属于设计宇宙designverse,未经授权许可不得复制转载此链接内容。欢迎转发此链接。

Copyright Notice: The content of this link is released by the copyright owner FCC Arquitectura . designverse owns the copyright of editing. Please do not reproduce the content of this link without authorization. Welcome to share this link.

© Fernando Guerra | FG + SG |

Starting from the existing building, the project foresees its conservation, alteration and necessary expansion to respond to the intended program; the first purpose will be to protect and enhance the building, as well as the surrounding garden. Demolition of part of the building in the far northeast is expected, keeping the volume on the face of Padre Luís Cabral street.

© Fernando Guerra | FG + SG |

© Fernando Guerra | FG + SG |

© Fernando Guerra | FG + SG |

© Fernando Guerra | FG + SG |

We seek a solution that safeguards and enhances the identity of the former construction, promoting dialogue between old and new elements, acknowledging differences between both; looking for a contemporary result organically balanced framework that fits into the surrounding environment and contributing to leveraging the location. It was decided to confer neutrality to the expanded volume, built in exposed concrete, with glass panels, coated punctually with white lath.

© Fernando Guerra | FG + SG |

© Fernando Guerra | FG + SG |

© Fernando Guerra | FG + SG |

The existing construction is adapted to a contemporary housing program with specific requirements, requalifying the interior spaces and connecting them to the new spaces. The intention is to renew without deranging, looking to dignify the building without resorting to mimicry and promoting enriching features that go with the grain of a contemporaneous intervention.

© Fernando Guerra | FG + SG |

© Fernando Guerra | FG + SG |

© Fernando Guerra | FG + SG |

© Fernando Guerra | FG + SG |

© Fernando Guerra | FG + SG |

Considering that Rua Padre Luís Cabral is currently poorly defined and consolidated in terms of the urban context, it was decided to implement the enlargement on this front, maintaining the elevation of the existing ancillary volume at the end of the building and extending it along the street, towards the existing house.

© Fernando Guerra | FG + SG |

© Fernando Guerra | FG + SG |

© Fernando Guerra | FG + SG |

The expansion finishes the urban front of this street and at the same time enhances the backyard (garden space with pool) as outdoor leisure space.

© Fernando Guerra | FG + SG |

© Fernando Guerra | FG + SG |

© Fernando Guerra | FG + SG |

About author

Comment

Case recommendationMore(0)

No Data