FLOATING GARDENS | Orange Architects

Favorite
9,052
Release Time: December 14, 2021

版权声明:本链接内容均系版权方发布,版权属于Orange Architects,编辑版本版权属于设计宇宙designverse,未经授权许可不得复制转载此链接内容。欢迎转发此链接。

Copyright Notice: The content of this link is released by the copyright owner Orange Architects. designverse owns the copyright of editing. Please do not reproduce the content of this link without authorization. Welcome to share this link.

© A2 studio

Commissioned by Synchroon, Orange Architects has designed 190 apartments and the concept for an all-in-one school on the site of the existing SITA office on Heathrowstraat in Amsterdam. The project, called Floating Gardens, made with the city of Amsterdam, proposes an integral development with a school in the plinth and 190 apartments above. The area around Sloterdijk Station is rapidly transforming from an office district into a mixed-use residential and office district. Sloterdijk Centre will form the heart of a large-scale area development called Haven-Stad.

© A2 studio

Sloterdijk is currently an area of remarkable contrasts. It features an international yet monofunctional office district combined with surprisingly soft areas such as Orlyplein and the Garden of BRET. A second striking characteristic of the area is its location in the middle of the green wedge called Bretten Zone. Sloterdijk is a stony island located between Westerpark and the Bretten nature area, but it has the potential to become a fully-fledged part of this green network. Finally, Sloterdijk offers space for new initiatives. Vision and commitment are essential components in developing a district that, at present, offers little in the way of spatial quality. The contrasts, the green potential and the availability of space make Sloterdijk a place of unparalleled potential.

© A2 studio

“..The building is deliberately made up of layers of various size, thereby allowing green roof gardens to be made on various levels of the building..”

© A2 studio

With Floating Gardens, we are making a place where pioneers can actively contribute to the development of their building and neighbourhood. A place that highlights the contrast between ‘Small Scale Community’ and ‘Big City Living’. And a place that combines an abundance of greenery with living in a dynamic city. The occupants of the first residential buildings form a select group that will settle in the area and become catalysts in transforming Sloterdijk. A high-quality programme is being developed for this group, the focus of which is sustainability, shared facilities and inspiration.

© A2 studio

Floating Gardens is an iconic building that gives Sloterdijk a recognizable face towards Haarlemmerweg and Spieringhorn Park. Construction of the all-in-one school will strengthen Sloterdijk Centre as a mixed-use residential and office district. In view of its location beside the Bretten Zone, special attention has been given to the integration of the project into the landscape and to the green roof landscapes of Floating Gardens. To this end, the building is deliberately made up of layers of various size, thereby allowing green roof gardens to be made on various levels on the building, improving biodiversity in the city and the welfare of residents. In addition, a large overhang on the entrance side of the school acts as a generous lobby for the entrance to the park.

© A2 studio

“..The Living Room creates a sense of community and vibrancy inside the building..”

© A2 studio

Sharing is the latest craze! Situated in the heart of the building, beside a green outdoor space, is The Living Room. An informal meeting point for the residents of Floating Gardens. This is where they can read the newspaper, work on their laptops, eat lunch together, have a drink with fellow residents, or enjoy an evening meal with friends. The Living Room creates a sense of community and vibrancy inside the building and ensures that the mental living space of residents is bigger than that of their own studio apartment. This in turn improves the quality of life inside the building.

Besides the roof gardens, sustainability plays an important role in the choice of materials for the building. The while facade strips consist largely of (white) solar panels which, along with the solar panels on the roof, help to satisfy the BENG requirements (almost zero-energy building). Glass screens complete the light facade appearance and reduce noise disturbance and the effect of wind on the upper floors, resulting in a layered building and attractive outdoor spaces for residents.

© orange architectects

标签
# Architecture Design # Campus Design # 办公建筑 # 公寓 # 混合功能建筑

About author

Comment

Case recommendationMore(0)

No Data