FF II Y&L Apartment | João Tiago Aguiar Arquitectos

Favorite
6,984
Release Time: September 6, 2021
PROJECT CREDITS

Project name: Apartamento FF II Y&L / FF II Y&L Apartment

Company name: João Tiago Aguiar, arquitectos

Website: www.joaotiagoaguiar.com

Contact e-mail: info@joaotiagoaguiar.com

Project location: Lisbon, Portugal

Completion Year: 2018

Construction Area: 150m2

Participants:

Responsible Architects: João Tiago Aguiar

Project team: Rúben Mateus, Susana Luís, João Nery Morais, Maria Sousa Otto, Esteban Carbajo, Samanta Cardoso de Menezes, Diogo Romão, Arianna Camozzi.

Client: Private

Builder: Oficina dos Sonhos

Photography:

Photograph credits: FG+SG – Architecture Photograph

Photographer´s website: www.ultimasreportagens.com

PortugalLisboa

版权声明:本链接内容均系版权方发布,版权属于João Tiago Aguiar Arquitectos,编辑版本版权属于设计宇宙designverse,未经授权许可不得复制转载此链接内容。欢迎转发此链接。

Copyright Notice: The content of this link is released by the copyright owner João Tiago Aguiar Arquitectos. designverse owns the copyright of editing. Please do not reproduce the content of this link without authorization. Welcome to share this link.

Complete transformation of an old office into a 2-bedroom apartment with 2 ensuite bedrooms. Reduction of the total number of rooms in order to increase the area of all the compartments, which compose it.

© FG+SG – Architecture Photography

© FG+SG – Architecture Photography

© FG+SG – Architecture Photography

© FG+SG – Architecture Photography

From the original construction, the former office only kept a bathroom and an unrecognizable kitchen where only the chimney was preserved. The intervention strategy involved profound changes in the layout of the apartment by introducing significant changes in the distribution of the spaces in accordance with the concept of use.

© FG+SG – Architecture Photography

© FG+SG – Architecture Photography

© FG+SG – Architecture Photography

In addition to the design of 2 ensuite bedrooms, the dining room now occupies the former kitchen's space which, in turn, was transformed into a kitchenette and placed in an existing and adjoining bedroom. This change allowed to expand and to join the food preparation area with the dining room where the family gets together for meals.

© FG+SG – Architecture Photography

© FG+SG – Architecture Photography

© FG+SG – Architecture Photography

© FG+SG – Architecture Photography

© FG+SG – Architecture Photography

In addition to the design of 2 ensuite bedrooms, the dining room now occupies the former kitchen's space which, in turn, was transformed into a kitchenette and placed in an existing and adjoining bedroom. This change allowed to expand and to join the food preparation area with the dining room where the family gets together for meals.

© FG+SG – Architecture Photography

In the kitchen, the focus goes to the handmade tile in a dark-green colour that covers the backsplash, giving a touch of elegance and distinction to one of the most requested places in a home.

© FG+SG – Architecture Photography

© FG+SG – Architecture Photography

© FG+SG – Architecture Photography

It was also thought the advantage of having a single volume in the centre of the apartment which comprised a pantry, some kitchen appliances, a small bookshelf, a guest toilet, and a large closet in the bedrooms' access area. On the other hand, the closet was lacquered in glossy black to strongly contrast with the white colour of the surrounding walls.

© FG+SG – Architecture Photography

© FG+SG – Architecture Photography

© FG+SG – Architecture Photography

© FG+SG – Architecture Photography

© FG+SG – Architecture Photography

© FG+SG – Architecture Photography

Since the apartment has large prominent beams, inherent from the original construction, these structures were concealed by designing squared pyramid ceilings ending in lightboxes that nobly light the apartment and the unusual decoration.

© FG+SG – Architecture Photography

© FG+SG – Architecture Photography

© FG+SG – Architecture Photography

© FG+SG – Architecture Photography

© FG+SG – Architecture Photography

The carpentry has here a major role and so it was designed in detail and according to the inhabitants’ specific needs in simplifying their hectic daily routine.

© FG+SG – Architecture Photography

© FG+SG – Architecture Photography

© FG+SG – Architecture Photography

© FG+SG – Architecture Photography

Although the original entrance was restored, the service entrance was kept.The project brought an integrated and expressive environment with an entirely contemporary look characterized by functional and optimized spaces which offer a better fluidity in its daily use.

© FG+SG – Architecture Photography

© FG+SG – Architecture Photography

Plan

Ceiling Plan

Section AA' BB'

标签
# Interior Design # 公寓 # 住宅设计

About author

Comment

Case recommendationMore(0)

No Data