Estoril RM House | João Tiago Aguiar Arquitectos

Favorite
7,172
Release Time: September 6, 2021
PROJECT CREDITS

Project name: Casa Estoril RM / Estoril RM House

Company name: João Tiago Aguiar, arquitectos

Website: www.joaotiagoaguiar.com

Contact e-mail: info@joaotiagoaguiar.com

Project location: Estoril, Portugal

Completion Year: 2020

Construction Area: 631m2

Participants:

Responsible Architects: João Tiago Aguiar

Project team: Susana Luis, Rúben Mateus, João Nery Morais, André Ferreira, Maria Sousa Otto, Diogo Romão, Samanta Cardoso Menezes, Nuno Sequeira, Constança Lino, Francisco Duarte, Renata Vieira

Client: Private

Engineering: Neoget

Landscaping: Sofia Raimundo

Builder: Wallternative

Photography:

Photograph credits: FG+SG – Architecture Photograph

Photographer´s website: http://www.ultimasreportagens.com

PortugalEstoril

版权声明:本链接内容均系版权方发布,版权属于João Tiago Aguiar Arquitectos,编辑版本版权属于设计宇宙designverse,未经授权许可不得复制转载此链接内容。欢迎转发此链接。

Copyright Notice: The content of this link is released by the copyright owner João Tiago Aguiar Arquitectos. designverse owns the copyright of editing. Please do not reproduce the content of this link without authorization. Welcome to share this link.

© FG+SG – Architecture Photography

Located in Estoril, one of the most cosmopolitan areas in Lisbon’s region, the house benefits from its proximity to the Atlantic Ocean and the cultural and entertainment offer which turned Estoril so well-known.

© FG+SG – Architecture Photography

© FG+SG – Architecture Photography

© FG+SG – Architecture Photography

© FG+SG – Architecture Photography

The expansion, as the whole intervention, creates the so desired contemporary style by privileging open, fluid and very practical spaces that lead to new impressions and interpretations of the whole space. In this project, the challenge consisted in identifying the needs, preferences, and any particularities that its residents might have in order to design a house that combines architecture and living space.

© FG+SG – Architecture Photography

© FG+SG – Architecture Photography

© FG+SG – Architecture Photography

© FG+SG – Architecture Photography

The house comprises two floors, a swimming-pool, a garage, a porch, and several outbuildings which include a game room, a laundry and more storage rooms, making perfect sense to connect the garage to the main building by designing a new volume. This new body, besides allowing to park and enter directly into the house, expands the useful area on both floors and introduces another architectural narrative.

© FG+SG – Architecture Photography

© FG+SG – Architecture Photography

© FG+SG – Architecture Photography

© FG+SG – Architecture Photography

This new construction is highlighted and magnified by the cladding stereotomy with an embossed graphic pattern that covers the masonry façade. The composition, resembling the traditional portuguese tiles was also applied to the sliding openings in phenolic panels which provide shading and security.

© FG+SG – Architecture Photography

© FG+SG – Architecture Photography

© FG+SG – Architecture Photography

© FG+SG – Architecture Photography

On the inside, it was decided to maintain the spatial organization, with the private area on the upper floor and the social area on the ground floor. A small winter garden underneath the stairs that give access from the ground-floor to the 1st floor and vice-versa was designed.

© FG+SG – Architecture Photography

© FG+SG – Architecture Photography

© FG+SG – Architecture Photography

To provide greater comfort and living quality, all the changes on the upper floor were designed keeping these assumptions in mind such as the design of a new suite and an additional living zone, built thanks to the demolition of another room wall. The access to this pleasant area is made directly from the naturally enlightened and ventilated corridor. On the other hand, the closet and ensuite bathroom of an old suite were transformed into a new bedroom, while a new master-suite was designed in the new volume of the house.

© FG+SG – Architecture Photography

© FG+SG – Architecture Photography

© FG+SG – Architecture Photography

© FG+SG – Architecture Photography

© FG+SG – Architecture Photography

© FG+SG – Architecture Photography

© FG+SG – Architecture Photography

© FG+SG – Architecture Photography

© FG+SG – Architecture Photography

The elevations went through few modifications, except the one which was demolished to raise the already mentioned expansion, while the others underwent aesthetic and functional processes regarding the claddings such as the replacement of railings on balconies, now with a more contemporary and soft design, along with the transformation of windows in French windows.

© FG+SG – Architecture Photography

© FG+SG – Architecture Photography

© FG+SG – Architecture Photography

© FG+SG – Architecture Photography

© FG+SG – Architecture Photography

A “tailor-made” telescopic cover was designed and developed for the swimming pool to allow its use throughout the year and not only in the summer with the same traditional Portuguese tiles pattern that coats the new volume, providing a greater equilibrium and an overall perception between the original house and the new constructions.

Ground Floor Plan

First Floor Plan

West Elevation Section AA'

East Elevation Section BB'

South Elevation Section CC'

North Elevation Section DD'

标签
# Architecture Design # Interior Design # 住宅设计

About author

Comment

Case recommendationMore(0)

No Data