ESPRIT | APOLLO Architects & Associates

Favorite
5,486
Release Time: December 26, 2022
PROJECT CREDITS

Architect Information

APOLLO Architects & Associates Co., Ltd.

5-11-23 Minamiaoyama, Minato ward, Tokyo 107-0062, Japan

Phone : +81-3-6433-5095

E-mail : info@kurosakisatoshi.com

URL : https://apollo-aa.jp

Credit Information

Architecture : Satoshi Kurosaki / APOLLO Architects & Associates

Photography : Masao Nishikawa

Videographer : Seiya Aoki / GRAFILM

Project Outline

Location : Shibuya ward. Tokyo

Date of Completion : 2022.06

Principal Use : Private housing

Structure : Reinforced Concrete

Site Area : 115.03m2

Scale : Three ground floor

Building Area : 80.29m2

Total Floor Area : 232.75m2 (77.05m2/1F, 80.29m2/2F, 67.69m2/3F, 7.72m2/PHF)

Design Period : 2019.07-2021.04

Construction Period : 2021.05-2022.06

Structural engineer : Motoi Nomura Structures(Motoi Nomura)

Facility engineer : Naoki Matsumoto

Lighting design : Ripple design(Ken Okamoto)

Construction : Kobo Co., Ltd.

JapanTokyo

版权声明:本链接内容均系版权方发布,版权属于APOLLO Architects & Associates,编辑版本版权属于设计宇宙designverse,未经授权许可不得复制转载此链接内容。欢迎转发此链接。

Copyright Notice: The content of this link is released by the copyright owner APOLLO Architects & Associates. designverse owns the copyright of editing. Please do not reproduce the content of this link without authorization. Welcome to share this link.

© Seiya Aoki / GRAFILM

A massive concrete and glass exterior defines this house in a downtown residential neighborhood. The client, who runs a company that uses flowers and greenery to design lifestyles, wanted to incorporate that concept into a residence that rethinks the home as both private and open to the public sphere.

© Masao Nishikawa

© Masao Nishikawa

The entrance, located next to a two-car piloti garage, leads to a weight-training gym. On the second floor, in addition to private spaces such as the bathroom, children’s room, and master bedroom, a library utilizes open space around the stairs as an area for family interaction. A family room occupies the third floor, with a deep covered balcony overlooking the street. One-way glass preserves privacy within this comfortable intermediary space filled with outdoor furniture and potted olive trees.

© Masao Nishikawa

© Masao Nishikawa

© Masao Nishikawa

© Masao Nishikawa

© Masao Nishikawa

Other than the open chef’s kitchen, functional elements such as the storage areas, kitchen, elevator, bathroom, and stairwell are concentrated along walls running lengthwise through the house, resulting in a minimalistic tube-shaped space. Natural light and ventilation flow along the north-south axis. The rooftop, accessible through the top floor, has a garden with an outdoor kitchen, furniture, and pergola. Linking indoor and outdoor living spaces and enclosing them with greenery results in a serene atmosphere that is private while still offering attractive views.

© Masao Nishikawa

© Masao Nishikawa

Spaces like the gym, library, rooftop garden, and chef’s kitchen are becoming essential in the work-from-home era, with comfortable living environments and intermediary areas linking interior and exterior increasingly in demand. Perhaps the most sought-after characteristics of future homes will be a joie-de-vivre spirit that allows residents to migrate freely between indoor and outdoor spaces.

© Masao Nishikawa

标签
# Architecture Design # Interior Design # 住宅设计 # 居住建筑

About author

Comment

Case recommendationMore(0)

No Data