Elorrieta | Canobardin

Favorite
9,199
Release Time: January 11, 2022
PROJECT CREDITS

Client: UTE Taludes, Bilbao Council

Year: 2021

Location: Calle Andalucía, Bilbao

Area: 605m2 + 110m2 of garden

Photos: Amores Pictures

Architects: Canobardin (Julio Cano + Bárbara Bardin)

Collaborators:

María Barreu Arnal (architecture)

Carpintería Laimar (furniture)

SpainBilbao

版权声明:本链接内容均系版权方发布,版权属于Canobardin,编辑版本版权属于设计宇宙designverse,未经授权许可不得复制转载此链接内容。欢迎转发此链接。

Copyright Notice: The content of this link is released by the copyright owner Canobardin. designverse owns the copyright of editing. Please do not reproduce the content of this link without authorization. Welcome to share this link.

© Amores Pictures

A heart of a neighbourhood:

San Ignacio, is a neighbourhood in Bilbao, located between the mountain and the estuary. A quiet, family neighbourhood. There, the Bilbao City Council proposes the creation of a new heart, a place that will be a public space for the whole family, and at the same time identified with the character of the area.

© Amores Pictures

The opportunity:

The creation of a public square that both overlooks and is overlooked. An open space with free circulations and multiple configurations for its use. A place that identifies with the hill and the estuary, which are the identity of the neighbourhood.

© Amores Pictures

© Amores Pictures

The response:

An organic-shaped roof is planned and delimits two spaces, one which is a children's playground area and the other which is the multi-purpose area. In total 605m2 of covered area, which embraces an interior connecting courtyard of 110m2. All the spaces are delimited by the shape, but are connected visually and through free circulation between them. In this way, the roof becomes a public square where interior and exterior blend and programmes intertwine.

© Amores Pictures

The construction system, alluding to the estuary, resembles the construction of ships, with cross-laminated timber frames that are the main structure and a second order of tubes that support the polycarbonate cladding in the form of slats. All of this is mechanized and prefabricated.The polycarbonate slats are translucent on the roof and transparent on the walls, thus controlling solar radiation and maintaining a safe public space.

© Amores Pictures

© Amores Pictures

To encourage natural ventilation, the slats are separated from each other to allow fresh air to enter from the sides and hot air to escape through the roof. The floor is presented as a continuous blue element that runs along the entire roof as if it were the seabed. In the playground area it is a recycled rubber topography and in the multi-purpose area it is made of polyurethane resin.

© Amores Pictures

© Amores Pictures

The children's games all emulate marine fauna and flora, and the perimeter of the entire roof is covered with wooden benches hanging from the porticoes. The lighting appears as an element that uniformly envelops the entire space as if it were a giant lamp.

© Amores Pictures

© Amores Pictures

© Amores Pictures

The result:

The mountain and the estuary that appear in San Ignacio. A piece of mountain that appears as a boat under the sea. A ship that builds its hull with the wood of the mountain and that, like an inverted shipwreck, houses all kinds of marine life inside it. Marine life and the life of the neighbourhood.

© Amores Pictures

© Amores Pictures

Axo general

Axo porción tipo

Plan general

Plan pórticos est

Section transversal

Section

Diagramas circulaciones

Diagrama energético

标签
# Architecture Design # 社区中心 # 游乐场

About author

Comment

Case recommendationMore(0)

No Data