EGALIGILO | BROISSIN

Favorite
7,781
Release Time: September 15, 2021
PROJECT CREDITS

Project name: EGALIGILO

Completion Year: 2019

Size: 50 sqm

Project location: México City, Tamayo Park

Landscape/Architecture Firm: Broissin

Website: www.broissin.com

Contact e-mail: info@broissin.com

Lead Architects: Gerardo Broissin & Luis Pimienta

Design Team: Jorge Velázquez, Javier García, Oscar Aguilar, Andrés Lara, Gala Carrillo, Ana C. Mercado.

Clients:  Archdays for Design Week México by Glocal

Collaborators: Equitone (material), Tamayo Museum (site)

Media Provider

Photo credits: Alexandre d’ La Roche

MexicoMexico City

版权声明:本链接内容均系版权方发布,版权属于BROISSIN,编辑版本版权属于设计宇宙designverse,未经授权许可不得复制转载此链接内容。欢迎转发此链接。

Copyright Notice: The content of this link is released by the copyright owner BROISSIN. designverse owns the copyright of editing. Please do not reproduce the content of this link without authorization. Welcome to share this link.

© Alexandre d la Roche

Modern architecture has remained valid through history as human understanding of functional spaces, in the pavilion, this is represented by an orthogonal geometric enclosure composed by puzzle shaped concrete pieces, that modulates the pavilion’s dimensions and its steel structure. On the other hand, parametric architecture is represented by an organic skin formed by white concrete circles, that strives to demonstrate its aesthetic value, to break the barrier of traditional paradigm, rationality of thought and to create its own language through technological development.

© Alexandre d la Roche

© Alexandre d la Roche

© Alexandre d la Roche

Egaligilo Pavilion is an installation and represents the tension between traditional and parametric architecture acting as an equalizer of forces between them, while preserving a natural environment inside. Egaligilo means Equalizer in Esperanto, a language created to facilitate international communication.

Axo

© Alexandre d la Roche

© Alexandre d la Roche

© Alexandre d la Roche

Design and architecture have to act as a change agent, as a tool for facing global challenges and generating solutions to improve the quality of life of our communities. Egaligilo attains a constant interaction with its surroundings, and as it blends in with the public space, it also holds a living oasis inside, in which symbolism is exalted and gives the visitor the capacity to connect with the natural environment. The pavilion creates its own microclimate by preserving a series of atmospheric conditions required to maintain a small cloud forest on the inside, by allowing light and rain to seep inside through both skins, keeping the plants alive. The openings between the overlapping skins and the effects of artificial lighting, create different scenarios throughout the day, inviting the spectator to enter the pavilion redefining the narrow limit between inside and outside.

© Alexandre d la Roche

© Alexandre d la Roche

© Alexandre d la Roche

© Alexandre d la Roche

© Alexandre d la Roche

The Pavilion’s skins were made with Equitone, a fiber-concrete material water and weather resistant; “Tectiva” and “Natura” were the selected panels we used. These panels were cut by a CNC router to fit the proposed design. 400 patterned puzzle pieces were cut for the outer skin and more than 3,000 circles for the inside volume. The main structure was made of steel C channels 4” by 2” and 2” by 2” steel angles, the secondary structure that supports the inner skin was made of SHS 1” by 1” C-18 and the structure of the “bubbles” was made of CHS of 1” rolled with the specs provided to the blacksmith welded to a 4” steel flat bar. All the concrete panel elements were screwed into the main structure in order to make the pavilion reusable, with just few welding points for extra support and security.

© Alexandre d la Roche

The Pavilion seeks to raise awareness about the recycling of ephemeral structures and the main purpose of architecture: benefit humanity. Egaligilo is an example of this, it was first exposed during 6 months outside the Tamayo Museum, in Mexico City, and now it will be adapted for another use.

© Alexandre d la Roche

© Alexandre d la Roche

Site Plan

Plan

Elevation

Section

标签
# Architecture Design # 艺术装置

About author

Comment

Case recommendationMore(0)

No Data