Ecotone | Salon Alper Derinbogaz

Favorite
4,182
Release Time: October 16, 2020
PROJECT CREDITS

Project name: Ecotone

Architect: Salon Alper Derinboğaz

Project Information

Location: Istanbul, Turkey

Dates: 2020

Program: Office

Area:  1830 sqm

Architect: Alper Derinboğaz

Architecture Team: Egemen Onur Kaya, Ekin Cem Tümbek, Pınar Kömürcü, Emmy Bacharach, Berkay Yücebaş, Tolga Halil Akşahin, Cansu Gösterişli, Han Seki

Structural Engineering: Parlar Engineering

Mechanical Engineering: Çilingiroğlu Engineering

Electrical Engineering: Sanayi Engineering

Sustainability Consultant: Dr. Pınar Sipahi

Structural Peer Review: Prof. Peter Bauer, Werkraum

TurkeyIstanbul

版权声明:本链接内容均系版权方发布,版权属于Salon Alper Derinbogaz,编辑版本版权属于设计宇宙designverse,未经授权许可不得复制转载此链接内容。欢迎转发此链接。

Copyright Notice: The content of this link is released by the copyright owner Salon Alper Derinbogaz. designverse owns the copyright of editing. Please do not reproduce the content of this link without authorization. Welcome to share this link.

Ecotone occupies a transitional space between education and industry, forming part of the Yıldız Teknopark campus of Yıldız Technical University in Istanbul. Located between two buildings, the textile academy and a teaching block, its programme encompasses education, flexible co-working space, and meeting areas. The hybrid space is part of a campus designed with the intention to spark innovation and the development of new technologies.

The building aims to achieve, through a simple structure, a new fundamental relationship between roof and slab. Echoing Laugier’s Primitive Hut, the design composes a simple column arrangement with roof placed on top, whilst considering its location in a high wind and earthquake risk zone. As the site doesn’t allow for foundations, the structure must be self supporting; to achieve this the delicate columns expand at their ground and roof connections to support side loads. The structure uses a steel mainframe and timber sub-frames, clad in laminated timber with steel connectors. The tubular columns employ an innovative fabrication technology similar to that used in petrol tank design, perhaps used for the first time in architecture. The slender columns, reminiscent of stalagmites or stalactites, seep into the roof, which appears to melt from sky to ground as its height varies across the campus.

Evolving during the global coronavirus pandemic, Ecotone proposes a new exemplar for pandemic resistant and sustainable office architecture, with the integration of outside areas, planting and protected yet fluid office zones. The project aims to develop a better office environment that prioritises hygiene and safe areas for individual and group working. Open air fingers in the plan layout provide areas that, weather-dependent, can be used as informal meeting zones, avoiding closed group spaces. As well as these outdoor rooms, planting brings green inside the building, and natural ventilation provides clear air flows throughout the interior spaces, without relying on mechanical systems. The building employs passive geothermal heating and cooling, while water both for drainage and cooling passes through the tubular columns from sky to earth.

Ground Floor Plan

Section

Site Plan

Structural Diagram

Ventilation Diagram

标签
# Architecture Design # 办公空间 # 办公建筑

About author

Comment

Case recommendationMore(0)

No Data