Conversion and renovation of the listed Local, Probate and Guardianship Court building in Tübingen | Dannien Roller Architekten + Partner

Favorite
8,862
Release Time: November 11, 2021
PROJECT CREDITS

Project title: Conversion and renovation of the listed Local, Probate and Guardianship Court building in Tübingen

Architecture: Dannien Roller Architekten+ Partner, Tübingen

Photography: Dietmar Strauss, Besigheim

Text: Hanna Dannien Maassen; Art Historian

Area: 2212 m²

Year: 2021

Manufacturers: Alender Innenausbau Systeme, Ceiling lights, pendant lights & recessed lights, External blinds, Hunter Douglas, Forbo Flooring, Geberit, Sanitary ceramics, Heaters, Buderus, Hunter Douglas Heart Felt, Acoustic ceilings, Jung Sockets & switches, Keim, Wall coating, Schönbuch, Coat rack, Screed, Siniat, Partition systems, Villeroy und Boch, Tiling, Windows, PaX AG

Lead Architects: Maren Dannien, Matthias Roller

Construction physics: IB Rath + Fritz Metzingen

Project Planning: Simon Kirsch

Surveying: Ingenieurbüro Helle GbR

City: Tübingen

Country: Germany

GermanyTubingen

版权声明:本链接内容均系版权方发布,版权属于Dannien Roller Architekten + Partner,编辑版本版权属于设计宇宙designverse,未经授权许可不得复制转载此链接内容。欢迎转发此链接。

Copyright Notice: The content of this link is released by the copyright owner Dannien Roller Architekten + Partner. designverse owns the copyright of editing. Please do not reproduce the content of this link without authorization. Welcome to share this link.

© Dietmar Strauss, Besigheim

The 1907 state-owned chamber building was converted by Dannien Roller + Architekten between 2018 and 2021, in a balancing act between military construction and the modern requirements of a place of jurisdiction.

© Dietmar Strauss, Besigheim

© Dietmar Strauss, Besigheim

As a sign of the new identity, the timelessly elegant Mahlau lettering “Amtsgericht” floats above the entrance and enters into a congenial synthesis with the architecture as both a carrier of information and an external ornament.

© Dietmar Strauss, Besigheim

Due to its use as a vehicle hall, the fabric of the building had been severely damaged, which made it necessary to replace the ceiling above the ground floor with extensive support measures.

© Dietmar Strauss, Besigheim

© Dietmar Strauss, Besigheim

© Dietmar Strauss, Besigheim

© Dietmar Strauss, Besigheim

© Dietmar Strauss, Besigheim

The former garage doors to the rear were opened up to allow light into the courtrooms. Reminiscent of the wooden gates, the glass panes are staggered in terms of their depth, lending the façade a moving pictorial quality. The foyer, with its skilfully placed sparse accents, reflects the dignity of the court. The inserted reinforced concrete ceiling, which is attached to the expression of the removed ceiling, is visible in places as a construction. Roughly plastered walls and the sanded, exposed screed contrast harmoniously with the oak wood of the furnishings, while asymmetrical reinforced concrete columns pick up dynamically on the brittle nature of the earlier functional building.

© Dietmar Strauss, Besigheim

© Dietmar Strauss, Besigheim

© Dietmar Strauss, Besigheim

© Dietmar Strauss, Besigheim

© Dietmar Strauss, Besigheim

© Dietmar Strauss, Besigheim

© Dietmar Strauss, Besigheim

© Dietmar Strauss, Besigheim

© Dietmar Strauss, Besigheim

© Dietmar Strauss, Besigheim

© Dietmar Strauss, Besigheim

The careful confrontation of the original and the contemporary enabled the functional transformation into an atmosphere of respect for a place steeped in history.

Site Plan

Floor Plan

Elevation

Section

标签
# Architecture Design # 办公建筑 # Courthouse

About author

Comment

Case recommendationMore(0)

No Data