Chagas Apartment | João Tiago Aguiar Arquitectos

Favorite
4,871
Release Time: January 22, 2021
PROJECT CREDITS

Project name: Apartamento Chagas / Chagas Apartment

Company name: João Tiago Aguiar, arquitectos

Website: www.joaotiagoaguiar.com

Contact e-mail: info@joaotiagoaguiar.com

Project location: Lisbon, Portugal

Completion Year: 2019

Construction Area: 200m2

Participants:

Responsible Architects: João Tiago Aguiar

Project team: Rúben Mateus, Susana Luis, João Nery Morais, André Silva, Maria Sousa Otto, Arianna Camozzi, Samanta Cardoso de Menezes, Diogo Romão, Constança Lino, Francisco Duarte.

Client: Private

Builder: OFICINA DOS SONHOS

Photography:

Photograph credits: FG+SG – Architecture Photograph

PortugalLisboa

版权声明:本链接内容均系版权方发布,版权属于João Tiago Aguiar Arquitectos,编辑版本版权属于设计宇宙designverse,未经授权许可不得复制转载此链接内容。欢迎转发此链接。

Copyright Notice: The content of this link is released by the copyright owner João Tiago Aguiar Arquitectos. designverse owns the copyright of editing. Please do not reproduce the content of this link without authorization. Welcome to share this link.

© FG+SG – Architecture Photograph

The apartment, located in Lisbon´s city centre, belongs to a classified building, built at the end of the 19th century. The interior was totally transformed through a functional scheme to optimise the apartment’s space and to restore its dignity.

© FG+SG – Architecture Photograph

© FG+SG – Architecture Photograph

© FG+SG – Architecture Photograph

Approximately 15 years ago, this majestic building of large proportions, was rehabilitated, but with this the apartment lost some of its original essence. The starting point revealed to be remarkably interesting, since it involved designing solutions that preserve and highlight the remarkable and pristine elements of this space. The greatest challenge was to reconcile this premise with the creation of more simplified and practical spaces to that would meet the new owners’ needs.

© FG+SG – Architecture Photograph

© FG+SG – Architecture Photograph

© FG+SG – Architecture Photograph

© FG+SG – Architecture Photograph

© FG+SG – Architecture Photograph

To recover and thus restore the apartment’s old aura, it was necessary to intervene in some areas that were covered after the building’s rehabilitation, like the scullery and the magnificent stained glasses that open towards a large central interior patio which illuminates and elevates their magnificence.

© FG+SG – Architecture Photograph

© FG+SG – Architecture Photograph

© FG+SG – Architecture Photograph

© FG+SG – Architecture Photograph

On the other hand, the worked ceilings dating from the end of the 19th century have also been rehabilitated and highlighted due to concealed lighting placed on covings.

© FG+SG – Architecture Photograph

© FG+SG – Architecture Photograph

© FG+SG – Architecture Photograph

The decoration of the apartment stands out for its featherweight elements, carefully chosen for a noble and imposing space that assumes itself as the main star. The furniture was custom designed, such as the living room bookcase with tv, the beds, including two double beds, the bunk bed with trundle and even the hallstand/wall coat hanger.

© FG+SG – Architecture Photograph

© FG+SG – Architecture Photograph

© FG+SG – Architecture Photograph

The artist Maria Ana Vasco Costa was invited to compose a mural in smooth and three-dimensional handcrafted tile for the scullery/diner room wall. The result was a contemporary composition in contrast with the classic character of the apartment.

© FG+SG – Architecture Photograph

© FG+SG – Architecture Photograph

Plan

Ceiling Plan

Section

标签
# Architecture Design # Interior Design # Residential Architecture # 公寓

About author

Comment

Case recommendationMore(0)

No Data