CASA ERASTO | Vertebral

Favorite
3,544
Release Time: July 29, 2020
PROJECT CREDITS

Project name: CASA ERASTO

Company name: VERTEBRAL

Website: www.vertebral.mx

Contact e-mail: contacto@vertebral.mx

Project location: CDMX - MEXICO

Completion Year: 2019

Other participants:  José Cherem, Moises Miserachi

Photo credits: Studio Chirika

Mexico

版权声明:本链接内容均系版权方发布,版权属于Vertebral,编辑版本版权属于设计宇宙designverse,未经授权许可不得复制转载此链接内容。欢迎转发此链接。

Copyright Notice: The content of this link is released by the copyright owner Vertebral. designverse owns the copyright of editing. Please do not reproduce the content of this link without authorization. Welcome to share this link.

© Studio Chirika

A house built for a garden.

© Studio Chirika

© Studio Chirika

Through a slowly developing dark ramp, a young Jacaranda tree bathes in sunlight. Bamboo and ferns disguise the boundaries of the plot, and in it, a continuous concrete core is born in the foundations and rises three levels. Floating slabs wrapped in glass extend from the core. Spaces open and merge with the gardens that surround them, blurring the line between interior and exterior.

© Studio Chirika

© Studio Chirika

© Studio Chirika

© Studio Chirika

© Studio Chirika

A house where every detail was designed. A residence that ages with dignity like the weeping willow that rests by the water, embracing the passage of time.

© Studio Chirika

© Studio Chirika

© Studio Chirika

The path to the ground level floor begins the process of entering an urban house amongst nature. The ground floor allocates the public program of the residence. It opens completely and brings the garden into the library, the living room, and the kitchen. A continuous slab with no interruptions except for one. A concrete core that pierces upwards and grows through the levels above. The two upper floors are bedrooms that peek out to the treetops. The roof carries a garden that serves as an observatory and contemplative area partly shaded by a wooden pergola. When seen from above, the dwelling is perceived as an uninterrupted vegetated plot that stands out from its urban context.

© Studio Chirika

© Studio Chirika

© Studio Chirika

© Studio Chirika

© Studio Chirika

A house that constantly reveals how it was built by letting the structure and the installations remain visible. The core is the house itself. It contains all the installations, the stairs and the most intimate areas of the house.

© Studio Chirika

© Studio Chirika

© Studio Chirika

The rest of the indoor spaces are glass surrounded terraces that emerge and float from the core. These terraces are 9x14 m slabs that extend from the vertical structure allowing continuous horizontal planes with double axis cantilevers. All frames are made from raw steel and glass. These elements repeat every 88 cm generating a rhythm that gives a sense of verticality to the space. Simultaneously, this makes the house more flexible allowing the user to locally control its porosity.  

© Studio Chirika

© Studio Chirika

© Studio Chirika

© Studio Chirika

© Studio Chirika

© Studio Chirika

A house that redefines the idea of luxury. Luxury in 21st century cities means having access to tranquility, to a vegetated landscape, and feeling greatness in compact and efficient spaces that open long views towards nature. Sunlight shines on a hummingbird that is drinking from a jasmine leaf whose scent enters with the breeze into the living room. Simultaneously, the sound of moving water. A parenthesis in a rushing city.

© Studio Chirika

© Studio Chirika

© Studio Chirika

© Studio Chirika

© Studio Chirika

© Studio Chirika

Planos

Corte

About author

Comment

Case recommendationMore(0)

No Data