Béllerine Cabin | Cloux Architecture

Favorite
2,744
Release Time: May 20, 2021

版权声明:本链接内容均系版权方发布,版权属于Cloux Architecture,编辑版本版权属于设计宇宙designverse,未经授权许可不得复制转载此链接内容。欢迎转发此链接。

Copyright Notice: The content of this link is released by the copyright owner Cloux Architecture. designverse owns the copyright of editing. Please do not reproduce the content of this link without authorization. Welcome to share this link.

© Tonatiuh Ambrosetti

This project is an evolution of a primitive shelter, arranged around the fireplace, and inspired by the “aircraft” in Antoine de Saint-Exupéry’s “Terre des Hommes”.

© David Cloux

The building sits on a summer pasture in the Swiss alps, 1 '070m above sea level and overlooking the valley of the Rhône as it flows into lake Léman. It is fully autonomous with regards to water and electricity, and heating is generated from a fireplace burning wood sourced from the forest within the plot. In terms of footprint and volume, the new construction is identical to that of a former dilapidated barn which it replaces, while the memory of a shelter under the trees has been conserved.

© David Cloux

© Tonatiuh Ambrosetti

© Tonatiuh Ambrosetti

© David Cloux

© David Cloux

The vision was for a cavern-like room overlooking the valley, with a central fireplace radiating heat absorbed and stored by considerable internal mass. This same mass keeps the space cool in the hot summer months.

© Tonatiuh Ambrosetti

Technical aspects are intertwined with the narrative of the space and how it is used. Upon reaching the cabin, one has to make a fire to bring it to life. A bit of input is required to achieve comfort, much like camping. When it rains the sound of drops falling on the shingle roof reinforces a sense of shelter, as the water pearls down the overhanging eaves.

© Tonatiuh Ambrosetti

© David Cloux

© David Cloux

The project explores an antithesis to automation by focusing on human input. While it is a space for relaxation, it also imposes small chores, such as gathering and chopping wood, clearing the ashes from the fireplace, or greasing the stovetop after cooking, which creates a relationship with shelter. Such small tasks are meaningful, and more than relaxation they provide satisfaction. It is the feeling of knowing that while you are cooking a hearty meal on a log burning stove, hot water is being generated for a shower. Minimal furnishings do not distract from the dramatic and ever-changing views and provide just enough comfort. Space creates a feeling of luxury, primitive and in its truest sense.

© Tonatiuh Ambrosetti

© Tonatiuh Ambrosetti

© David Cloux

© David Cloux

© David Cloux

© David Cloux

The timber frame was fabricated and insulated (wood fibre insulation) some 5 miles off-site, and assembled in under a day, while cement for the project was produced less than 10 miles away. The roof is covered with split European larch shingles, and the external cladding (25 mm x 25 mm slats) and internal cladding (20 mm x 20mm slats) were sourced from a nearby mill. Both shingles and cladding are untreated. Larch shingles, when split, offer strong resistance and have been used in this way for thousands of years. The cladding, all local spruce, is more delicate but protected by the protruding eaves, and when arranged vertically and well ventilated, it will be long-lasting.

© Tonatiuh Ambrosetti

© Tonatiuh Ambrosetti

Wild cherry and sycamore to the west were considered in the thermal strategy, letting sunlight through in winter for solar gain, while providing much-needed shade in the summer. Their impact is considerable, and they helped justify the large openings when seeking the construction permit.

© Tonatiuh Ambrosetti

© Tonatiuh Ambrosetti

Plan

Section

Elevation

标签
# Architecture Design # 住宅设计

About author

Comment

Case recommendationMore(0)

No Data