Apartamento na Almirante Reis | BALA atelier

Favorite
3,549
Release Time: April 6, 2021
PROJECT CREDITS

Project name: Apartamento na Almirante Reis

Architecture Office: BALA atelier

Main Architect: Mariana Póvoa, Sílvia Rocio, Pedro Pedroso

Website: www.bala-atelier.com

E-mail: bala@bala-atelier.com

Instagram: https://www.instagram.com/bala.atelier/

Location: Avenida Almirante Reis, Lisboa, Portugal

Year of conclusion : 2020

Total area: 90m2 / 90 sqm

Architectural photographer: Ivo Tavares Studio

Website: www.ivotavares.net

Facebook: www.facebook.com/ivotavaresstudio

Instagram: www.instagram.com/ivotavaresstudio

PortugalLisboa

版权声明:本链接内容均系版权方发布,版权属于BALA atelier,编辑版本版权属于设计宇宙designverse,未经授权许可不得复制转载此链接内容。欢迎转发此链接。

Copyright Notice: The content of this link is released by the copyright owner BALA atelier. designverse owns the copyright of editing. Please do not reproduce the content of this link without authorization. Welcome to share this link.

© Ivo Tavares Studio

By intervening on a roof space, more specifically in the attic of a building dating from 1906, in the 21st century, a dialogue is established between the different times and ways of living, but also between the respective construction methods that should coexist harmoniously. Thus, in the genesis of the rehabilitation intervention of this 90 sqm apartment, in addition to reverse the weak preexisting living conditions, the preservation of the historical legacy of this constructive typology was also pursued, conserving the elements considered to be relevant to the characteristics of that time period.

© Ivo Tavares Studio

© Ivo Tavares Studio

Examples of this are the stonework, the irregular stone masonry wall, the wooden beams and pillars of the roof, which are revealed and become a memory of the original construction system. A rigorous approach is established with a special focus on detail, choosing the pine wood as the primary material, valuing the harmony and compatibility between this material and the others selected.

© Ivo Tavares Studio

© Ivo Tavares Studio

The apartment was initially very partitioned and with low ceilings. Its spatial transformation arised immediately and intuitively, and involved transforming into a more open plan with higher ceilings taking advantage of the preexisting attic.

© Ivo Tavares Studio

© Ivo Tavares Studio

Opening the central area, a new functional organization is established, with greater visual relations between the different spaces. Its volumetric was increased, the depth of the apartment was enhanced in its visual relation of the east/west axes, and the natural lighting and ventilation increased. The new configuration of the space allows a dynamic and flexible experience of the house.

© Ivo Tavares Studio

© Ivo Tavares Studio

The closed kitchen space is abandoned and a large kitchen countertop and dining room are defined in the central space with a greater ceiling height.

© Ivo Tavares Studio

© Ivo Tavares Studio

© Ivo Tavares Studio

The relocation of the bathroom to the interior of the apartment makes it possible to free all the windows to the central space. This bathroom becomes the only interior space of the house, in which a light tunnel with skylight is introduced. This new interior and central volume stand out from the attic as it is covered in polished brass, reflecting the spaces around it.

© Ivo Tavares Studio

© Ivo Tavares Studio

© Ivo Tavares Studio

The informal bedroom space relates to the others in the house and can be opened or closed through a scenic element - a golden velvet and silk curtain - that runs along the extension of the brass wall.

© Ivo Tavares Studio

© Ivo Tavares Studio

© Ivo Tavares Studio

© Ivo Tavares Studio

The wallpaper introduces a rich chromatic palette, which spreads to the ceramic tiles of the old chimney and bathroom walls and to the kitchen countertop stone. Furniture, lamps, rugs and the plants were carefully selected as an extension of the architectural project narrative.

© Ivo Tavares Studio

© Ivo Tavares Studio

Plans

标签
# Interior Design # 公寓 # 住宅设计

About author

Comment

Case recommendationMore(0)

No Data