Amé 247 | Lavalle+Peniche

Favorite
3,594
Release Time: August 13, 2020
PROJECT CREDITS

Project name: Amé 247

Company name: Lavalle+Peniche

Website: www.lavallepeniche.com

Contact e-mail: contacto@lavallepeniche.com

Project location: Mérida, Yucatán. México

Completion Year: 2020

Building area (m²): 1 250.00 m²

Other participants: Asis Silveira Tus, Jimena Canto Sobrino y Miguel Carrillo Pérez

Photo credits: Manolo R Solís

Mexicoyucatán

版权声明:本链接内容均系版权方发布,版权属于Lavalle+Peniche,编辑版本版权属于设计宇宙designverse,未经授权许可不得复制转载此链接内容。欢迎转发此链接。

Copyright Notice: The content of this link is released by the copyright owner Lavalle+Peniche . designverse owns the copyright of editing. Please do not reproduce the content of this link without authorization. Welcome to share this link.

© Manolo R Solís

Mérida is currently positioned as one of the safest cities with the highest quality of life in our country. This attracts many people, who come to the city in need of work, leisure and housing.The growth of the real estate market has generated some factors that undermine the promise of a better quality of life; Growth of the urban area, developments on the outskirts of the city with lack of connectivity and services, road congestion in certain areas, over land exploitation, and in many cases, projects completely disconnected from the urban space.

© Luis Peniche

© Luis Peniche

Amé 247 is a multi-family housing project located in a residential area within the city, on a slightly irregular site. The commission consisted of dividing the land in two and developing a heritage project on the corner for a private investor who wanted the best possible return on the property's income in rents.

© Luis Peniche

© Luis Peniche

© Manolo R Solís

The objective was to respond to the direct client's request, adding two important factors to the project: the immediate context and the final tenant. Therefore, we provide a friendly building for all the neighbors.

© Manolo R Solís

© Manolo R Solís

© Manolo R Solís

The built space moves away a few meters from the Street and takes the scale of its context through perspective. In turn, it erases the limits between the public and the private, leaving a gap between the sidewalk and the built-up space.

© Manolo R Solís

© Manolo R Solís

The project is solved through a scheme grouped into 4 volumes that revolve around a central courtyard, in order to better take the irregularity of the terrain, rescue some existing trees and lighten the massiveness of the program.

© Manolo R Solís

© Manolo R Solís

The central courtyard functions as the articulator of the entire program and vertically connects the entire building, always trying to foster relationships and spontaneous encounters between neighbors.

© Manolo R Solís

© Manolo R Solís

The program is develop in 3 houses by volume and a commercial premises on the ground floor of the corner building, giving a total of 11 houses, with 2 and 3 bedrooms respectively, which coexist with the commerce that gives the complex vitality and movement.

© Manolo R Solís

© Manolo R Solís

© Manolo R Solís

The result is a sober building with geometric purity, resolved with a predominant material that does not intend to compete with the cacophony of new forms or with real estate projects that focus on the disruptive or the spectacle.The true value of the project must reside in its interaction with its context, in the relationships that the tenants develop in empty space, in the vitality generated by public space and the diversity that is sought in the mix of uses and architectonic program.

© Manolo R Solís

© Manolo R Solís

© Manolo R Solís

The building bets on the city, on the permeability, and the security that can only be created through the social integration of the neighbors and their sense of belonging.

© Manolo R Solís

About author

Comment

Case recommendationMore(0)

No Data