Alto Anapati school | Semillas

Favorite
8,885
Release Time: January 25, 2022
PROJECT CREDITS

Nombre del Proyecto: Escuela inicial Alto Anapati

Oficina de Arquitectura: Asociación Semillas para el desarrollo sostenible

País de la Oficina: Perú

Año finalización construcción: 2021

Superficie construida: 397 m2

Ubicación: Comunidad Nativa de Alto Anapati, Pangoa, Satipo, Perú.

Créditos Fotografía: Eleazar Cuadros, Diego Breit

Arquitectura y gestión: Asociación Semillas para el Desarrollo Sostenible.

Equipo: Marta Maccaglia, Giulia Perri (Arquitectas a cargo), Miriam Danne (Coordinación interinstitucional), Samanta Sinistri (Talleres participativos), David Shoente Chumpate, Pascual Chumpate Mahuanca, Walter Chanqueti Chimanca (Gestión comunitaria), Lidelma Laureano Quinto (Secretaria y logística), Carmen Gutiérrez (Obra y logística).

Ingeniería: Vital Ingenieros, Carlos Barreda Guzmán

Construcción: Javier Garcia Paucar, Elias Martinez Ramos, Alejandro Vera Palian, Lidio Andres Martinez Apolinario.

Financiamiento: Fly and Help, Municipalidad distrital de Pangoa.
Cooperación: CPS - Comunitá Promozione Sviluppo, Comunidad Nativa Alto Anapati, Asociación padres de familia APAFA, Municipalidad Distrital de Pangoa, Municipalidad Provincial de Satipo,

Programa Nacional de Alimentación Escolar Qaliwarma, Unión Ashaninka Nomatsiguenga del Valle de Pangoa - KANUJA, Organización Internacional del Bambú y el Ratán – INBAR.

Peru

版权声明:本链接内容均系版权方发布,版权属于Semillas ,编辑版本版权属于设计宇宙designverse,未经授权许可不得复制转载此链接内容。欢迎转发此链接。

Copyright Notice: The content of this link is released by the copyright owner Semillas. designverse owns the copyright of editing. Please do not reproduce the content of this link without authorization. Welcome to share this link.

© Diego Breit

BACKGROUND

The Alto Anapati preschool project is located in a Nomatsigenga native community in the central jungle of Peru. The school, founded in 2008, was in precarious conditions and at risk of flooding. In 2021, thanks to funds from the local government and the international cooperation, the project became a reality, generating access to education for more than 50 children and providing a community space for 86 families.

© Eleazar Cuadros

PROCESS AND DESIGN

The architectural proposal was generated through an ethnographic approach and participatory workshops.

In the first stage, "observation surveys" were developed to learn about the teaching dynamics in this community. This resulted in the importance of outdoor learning spaces and local customs as part of how the space is inhabited. In a second stage, worktables were held with parents to reflect on the good living of the native peoples, leading to the consideration that the school is the heart of the community, the soul of preservation of the Nomatsigenga knowledge and territory. These workshops helped build, with the community, the role and symbolic value of the school.

© Eleazar Cuadros

© Eleazar Cuadros

The design proposal sought to make these learnings visible in its spatiality. The building is located in the access area to the community and is organized in two blocks. On the southwest side is located the block containing the multipurpose room, the administrative area, the kitchen, and the toilets. The multipurpose room, a classroom without walls, is directly connected to the "Aula bosque" (forest classroom) - a space designed as an outdoor classroom.

© Eleazar Cuadros

© Eleazar Cuadros

© Eleazar Cuadros

© Eleazar Cuadros

On the east side is the block of classrooms, which through large sliding partitions, opens to outdoor areas that are part of the learning space. All the enclosures are designed as dissolving boundaries that connect the interior with the exterior. The school does not limit itself to observing the landscape but becomes part of it.

Most of the materials used in the project are locally sourced, including wood, clay bricks, river stones - keeping local production and craftsmanship active. The building is inserted in the context through an architecture of low environmental impact and in compliance with the sustainability and maintenance possibilities of the community.

© Eleazar Cuadros

© Eleazar Cuadros

© Eleazar Cuadros

REFLECTIONS

Finally, one of the main reflections from this project was about the role that a public infrastructure plays in a rural community in the jungle. The school must be understood as a space not only in its physical construction but also in its symbolic construction of belonging, identity and struggle for the right to other ways of living.

© Eleazar Cuadros

© Eleazar Cuadros

© Eleazar Cuadros

© Eleazar Cuadros

Construction

Construction

标签
# Architecture Design # Campus Design # 教育建筑

About author

Comment

Case recommendationMore(0)

No Data