512GW Townhouse | Archi-Tectonics

Favorite
4,388
Release Time: June 1, 2021
PROJECT CREDITS

Architects: Archi-Tectonics

Principal in Charge: Winka Dubbeldam, Assoc. AIA 

Partner in Charge: Justin Korhammer

Archi-Tectonics Team: Hanxing Zu, Sarah Laulan, Filomena Nigro, Avra Tomara, Royd Zhang, Zhe Wen, Kristina Kroell, Elena Sarigelinoglu, Hsiang Wei Chen, Adin Rimland, Boden Davies, Nariman Kiazand, Robin Zhang, Thiebaud Nell

Main Contractor: Galcon Construction

Consultants Structural Engineers: WSP GROUP 

Mechanical Engineers: 2LS Consulting Engineering

United StatesNew York

版权声明:本链接内容均系版权方发布,版权属于Archi-Tectonics,编辑版本版权属于设计宇宙designverse,未经授权许可不得复制转载此链接内容。欢迎转发此链接。

Copyright Notice: The content of this link is released by the copyright owner Archi-Tectonics. designverse owns the copyright of editing. Please do not reproduce the content of this link without authorization. Welcome to share this link.

Archi-Tectonics converted a long and narrow industrial structure in SoHo into a spacious and flexible 8-story family home. The size of the space was doubled by adding a 4-story structure to the original townhouse, and by unifying the two volumes with a 3d envelope: the Climate Skin.

Street View ©Evan Joseph

CLIMATE SKIN

The townhouse is inscribed within the Climate Skin, a spacious lattice envelope made of lightweight steel and folding panels clad with Trespa™ slats. When closed, they appear as one smooth surface, but when opened, they fold out like feathers of a birdwing. Like an intricate lacework dress, the sheathing changes character and appearance at different times of the day and view angles, and serves as both filter and amplifier between the privacy of the house and the public streetscape. The Climate skin does not stop at the facade,  it wraps up and over the multi-level roofs, creating a private outdoor ‘room’ with green roofs and outdoor dining.

Facade from afar with plants ©Archi-Tectonics

Facade ©Archi-Tectonics

Facade detail ©Archi-Tectonics

Facade folding ©Surface Magazine

Extensive prototyping assisted in optimizing the movement of the trellis panels. This way, the façade can fold and slide open depending on the residents’ changing needs, as well as simultaneously connect to and enclose from the outdoors.

Facade Detail ©Archi-Tectonics

Opening Facade ©Surface Magazine

This unique facade also poses interesting solutions for sustainability. By making the Climate Skin operable, residents can adjust ventilation, light, shade, and temperature so that the building naturally adapts to environmental conditions. In warmer months, the Climate Skin reduces interior radiation and lowers the need for air-conditioning. In colder months, opening the Climate Skin increases interior radiation and reduces the need for heating.

Trellis open ©Archi-Tectonics

Front facade with interior lighting ©Archi-Tectonics

INTERIORS

Inside, the project pays respect to the building’s history by restoring the existing brick and up-cycling materials. The black steel in the original building is used throughout the house, such as in the staircase that runs through all eight stories of the house lit from above by a glass roof. At the top the stairs turn 90 degrees and move up to the bulkhead where we find a perfect meditation spot, with its window box penetrating the Climate Skin, overlooking SoHo.

Terrace entrance ©Evan Joseph

Terrace seating ©Evan Joseph

Terrace close-up ©Evan Joseph

Terrace BBQ ©Evan Joseph

Terrace ©Archi-Tectonics

To enhance  the building’s small floorplates spatially, each floor contains a program connected through double-height voids, such as between the kitchen and dining area, and between the study and master bedroom. These allow for spatial interlacing and long views throughout. 

Bedroom ©Evan Joseph

Bedroom ©Evan Joseph

Kitchen ©Federica Carlet

Kitchen ©Federica Carlet

Kitchen ©Federica Carlet

Double-height windows, a skylight, and a dramatic south-facing continuous window slot bring ample light into what could otherwise be a dark and narrow living space. Altogether, these highlight the sensation of extreme verticality and transform mundane everyday tasks into a dynamic spatial experience.

Living Room ©Federica Carlet

Living Room ©Federica Carlet

Living Room ©Federica Carlet

Atrium ©Evan Joseph

Study ©Evan Joseph

Washroom ©Evan Joseph

Washroom ©Evan Joseph

IMPACT

This Urban townhouse represents an innovative approach to densification in a city challenged by housing shortages and skyrocketing prices. The conversion not only provides residents with a diversity of elegant living,  working spaces and generous outdoor areas, but also respects the existing characteristics of the city and poses a potential future for urban living. The Climate Skin’s adaptability to environmental conditions represents a rethinking of the residence’s footprint on the environment, and reduces energy costs. It anticipates future, more sustainable design approaches to urban living.

Exploded isometric ©Archi-Tectonics

Exterior ©Archi-Tectonics

Perspective back ©Archi-Tectonics

Perspective front ©Archi-Tectonics

SECTION C ©Archi-Tectonics

Radiation overview ©Archi-Tectonics

Radiation overview ©Archi-Tectonics

Trellis Structure Details ©Archi-Tectonics

Trellis Structure Details ©Archi-Tectonics

标签
# Architecture Design # 公寓 # 住宅设计

About author

Comment

Case recommendationMore(0)

No Data