16, The Moment | Pi Architects

Favorite
4,166
Release Time: October 20, 2020
PROJECT CREDITS

General Information

Project Name: 16 | The Moment

Architecture Firm: Pi architects

Website: http://www.piarchitects.ir
Instagram: https://instagram.com/pi.architects?igshid=1n81rskdx6qdr

Contact e-mail: info@piarchitects.ir

Firm Location: Mashhad - Iran

Completion Year: 2020-2018

Gross Built Area: 2650 sqm

Project location: Mashhad - Iran

Lead Architects: Hosein Ebrahimzade – Mohammad Ebrahimzade

Lead Architects e-mail: Hosein.ebrahimzade@gmail.com

Media Provider

Photo credits: Deed Studio

Photographer’s website: http://deedstudio.com/project.php

Photographer’s e-mail: INFO@DEEDSTUDIO.COM

Video link: https://vimeo.com/458456179
Video credits : Hamze Ebrahimzade

Additional Credits

Design Team: Mozhgan Aafshar – Amene Akbari – Elmira Khani – Hedie Tadayon – Ayoob Abootorabi

Clients: Mr. Attarpour

IranMashhad

版权声明:本链接内容均系版权方发布,版权属于Pi Architects,编辑版本版权属于设计宇宙designverse,未经授权许可不得复制转载此链接内容。欢迎转发此链接。

Copyright Notice: The content of this link is released by the copyright owner Pi Architects. designverse owns the copyright of editing. Please do not reproduce the content of this link without authorization. Welcome to share this link.

© Deed Studio

The subject of the project was the designing of a residential unit of approximately 300 square meters area for the parents of a family, and four units of 150 square meters area for children and a possible surplus in the construction license on a 510 square meter land for sale.

© Deed Studio

© Deed Studio

© Deed Studio

© Deed Studio

© Deed Studio

Proper separation of two-unit floors from each other and the rebuilding of a common front space of elevator without damaging single-unit floors were considered as the main design challenges. Therefore, the prevalent pattern of residential apartments of endemic modernism of Tehran in the fifties and sixties, which is known as the “Khorjini” design in Mashhad, was considered as the framework of the project.

© Deed Studio

© Deed Studio

© Deed Studio

© Deed Studio

© Deed Studio

Later, in order to reduce this level difference in single-story floors, increasing and decreasing the height of the floors led to the creation of a duplex unit of eighty square meters in the middle of the building with of surplus marketable space which compensated for the reduction of the middle void area in the yard view and the increase of the common front space of the elevator. Afterwards an attempt was made to recreate this above mentioned pattern by applying the other parameters of the current modern apartment pattern such as designing semi-open space in floors, positive and negative spaces in facades, and separation of private and public spaces in architecture plans.

© Deed Studio

© Deed Studio

© Deed Studio

© Deed Studio

© Deed Studio

© Deed Studio

Ground Floor Plan

Roof Plan

North Elevation

South Elevation

Section

Detaile

Diagram

标签
# Architecture Design # Interior Design # Residential Architecture # 公寓

About author

Comment

Case recommendationMore(0)

No Data