Cabane | JCPCDR Architecture

JCPCDR Architecture
Favorite
1,1240
Release Time: September 6, 2019
PROJECT CREDITS

Client: Le festival des cabanes
Architect: JCPCDR ArchitectureLead

Architect: Jean-christophe Petillault

Team: Katharina Haas, Pierre-Henri Petillault, Fanny Farge, Pascal Nagy

Budget: 1500 euros

Materials: Wood from Annecy

Pictures: David Foessel

JCPCDR Architecture authorizes designverse to edit and release this project online, please do not take any of this content. Welcome to share this link.

JCPCDR ARCHITECTURE won the international competition «Le festival des cabanes» for theconstruction of an ephemeral cabin in the heart of Lake Annecy in France : made with local woodand built entirely on site by the architects.

Nestled under the trees, between glade and forest, «the observatory» offers a point of view on thesurrounding wilderness, through the prism of contemporary architecture.

Its openwork structure draws a micro-course, leading the walker or «observer» to a small elevatedplatform, judiciously oriented to provide a view overlooking the landscape. This circulation isstudied and determined by several aspects, in order to enhance and integrate the site. The rampleading to the platform, accessible to wheelchairs and strollers, complements the existing slopeof the ground. The wooden slats filter the light of day, in a play of chiaroscuro echoing the forestand the clearing : the visitor enters the observatory under an opaque roof, gets used to this darkatmosphere, before moving towards the point of view, bathed in light.

With its double-pitched roof and warm proportions, the observatory recalls the vernacular imageof a traditional cabin or cottage, reinvented through graphic lines. Perfectly integrated into itsnatural environment, it allows not only to observe the fauna and flora, but participates to the localecosystem, thanks to its porous design, permeable to plants and species that would likely findrefuge there.

Throughout the seasons, the contemporary architectural object becomes a showcase for its envi-ronment, a complete experience.

The structure of the observatory, made entirely of fir, is both simple and ingenious.

Its design favors straight and continuous lines, in order to highlight the essence of wood and toobtain an elegant style, without compromise, complementary to the abundant vegetation thatsurrounds it.

This simplicity also guarantees a perfect quality of execution.

About author

Comment

Case recommendationMore(0)

No Data

No Data